JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Keskimääräiset laajakaistanopeudet ovat edelleen aika vaatimattomia, eivätkä ne riitä lähivuosien 4K-television ja muiden datasyöppöjen palvelujen jakamiseen. Lontoon University Collegessa on kuitenkin kehitetty tekniikka, jolla laajakaistan nopeus voi kasvaa jopa 10 gigabittiin sekunnissa jokaisessa kotitaloudessa.

UCL:n tutkija Dr Sezer Erkilinçin mukaan avuksi tässä voi tulla uusi vastaanotintekniikka, joka tuo oman dedikoidun valon aallonpituuden jokaiselle kuituyhteyden käyttäjälle. Tällaista vastaanotinta kutsutaan koherenssivastaanottimeksi.

Näitä vastaanottimia on jo olemassa, mutta ne ovat toistaiseksi olleet erittäin kalliita. Siksi laitteet on varattu lähinnä maiden välisten runkoverkkoyhteyksien käyttöön. Nature Communications -lehdessä esitelty tutkimus kuvaa nyt uutta, yksinkertaista ja edullista koherenssivastaanotinta.

Kuituyhteyksien tehokkuuden maksimoimiseksi data lähetetään eri aallonpituuksilla eli valon väreillä. Koherenssivastaanotin antaa jokaiselle käyttäjälle oman aallonpituuden, joten yhteyden nopeus ei riipu käyttäjien määrästä. Uudessa rakenteessa esimerkiksi valonilmaisia tarvitaan vain neljäsosa aiemmasta.

Yksinkertaisemmaksi vastaanotin saatiin ottamalla käyttöön koodaustekniikka, joka on alun perin kehitetty estämään langattoman signaalin vaimeneminen. Tämän ansiosta samaa kuituyhteyttä voidaan käyttää sekä ylä- että alavirtaan datalinkissä.

Tulokset ovat lupaavia. Erkilinçin johtama tiimi onnistui siirtämään dataa 37,6 ja 108 kilometrin matkat kahdeksalle käyttäjälle vähintään 10 giganitin sekuntinopeudella. Tämä on 30 kertaa nopeammin kuin tämän hetken nopein laajakaistayhteys Englannissa.

Parasta tekniikassa on se, että sitä voidaan hyödyntää olemassa olevassa kuituverkossa. Näin se ei vaadi valtavia lisäinvestointeja.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

UPS on tärkeä osa datan tallennusta

Innovatiiviset UPS-suunnittelutekniikat tuovat sekä paremman tehokkuuden että suorituskykyä.

Lue lisää...
 
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
 
 

ny template