JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Keskimääräiset laajakaistanopeudet ovat edelleen aika vaatimattomia, eivätkä ne riitä lähivuosien 4K-television ja muiden datasyöppöjen palvelujen jakamiseen. Lontoon University Collegessa on kuitenkin kehitetty tekniikka, jolla laajakaistan nopeus voi kasvaa jopa 10 gigabittiin sekunnissa jokaisessa kotitaloudessa.

UCL:n tutkija Dr Sezer Erkilinçin mukaan avuksi tässä voi tulla uusi vastaanotintekniikka, joka tuo oman dedikoidun valon aallonpituuden jokaiselle kuituyhteyden käyttäjälle. Tällaista vastaanotinta kutsutaan koherenssivastaanottimeksi.

Näitä vastaanottimia on jo olemassa, mutta ne ovat toistaiseksi olleet erittäin kalliita. Siksi laitteet on varattu lähinnä maiden välisten runkoverkkoyhteyksien käyttöön. Nature Communications -lehdessä esitelty tutkimus kuvaa nyt uutta, yksinkertaista ja edullista koherenssivastaanotinta.

Kuituyhteyksien tehokkuuden maksimoimiseksi data lähetetään eri aallonpituuksilla eli valon väreillä. Koherenssivastaanotin antaa jokaiselle käyttäjälle oman aallonpituuden, joten yhteyden nopeus ei riipu käyttäjien määrästä. Uudessa rakenteessa esimerkiksi valonilmaisia tarvitaan vain neljäsosa aiemmasta.

Yksinkertaisemmaksi vastaanotin saatiin ottamalla käyttöön koodaustekniikka, joka on alun perin kehitetty estämään langattoman signaalin vaimeneminen. Tämän ansiosta samaa kuituyhteyttä voidaan käyttää sekä ylä- että alavirtaan datalinkissä.

Tulokset ovat lupaavia. Erkilinçin johtama tiimi onnistui siirtämään dataa 37,6 ja 108 kilometrin matkat kahdeksalle käyttäjälle vähintään 10 giganitin sekuntinopeudella. Tämä on 30 kertaa nopeammin kuin tämän hetken nopein laajakaistayhteys Englannissa.

Parasta tekniikassa on se, että sitä voidaan hyödyntää olemassa olevassa kuituverkossa. Näin se ei vaadi valtavia lisäinvestointeja.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 triljoonaa digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Parempaa ääntä mobiililaitteeseen

Jopa pienten mobiililaitteiden odotetaan nyt toistavan ääntä laadukkaasti pitkällä akkukestolla. Pienestä laitekoosta johtuen tämä on iso haaste suunnittelun näkökulmasta. Mitä pienempi laite, sitä pienempi akku ja sitä myötä kapasiteetti. Tässä artikkelissa tutkitaan tekniikoita, joiden avulla suunnittelijat voivat toteuttaa laadukkaan audion ja pitkän akkukeston kannettaviin laitteisiin kuten korvanappeihin ja Bluetooth-kuulokkeisiin.

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template