JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Keskimääräiset laajakaistanopeudet ovat edelleen aika vaatimattomia, eivätkä ne riitä lähivuosien 4K-television ja muiden datasyöppöjen palvelujen jakamiseen. Lontoon University Collegessa on kuitenkin kehitetty tekniikka, jolla laajakaistan nopeus voi kasvaa jopa 10 gigabittiin sekunnissa jokaisessa kotitaloudessa.

UCL:n tutkija Dr Sezer Erkilinçin mukaan avuksi tässä voi tulla uusi vastaanotintekniikka, joka tuo oman dedikoidun valon aallonpituuden jokaiselle kuituyhteyden käyttäjälle. Tällaista vastaanotinta kutsutaan koherenssivastaanottimeksi.

Näitä vastaanottimia on jo olemassa, mutta ne ovat toistaiseksi olleet erittäin kalliita. Siksi laitteet on varattu lähinnä maiden välisten runkoverkkoyhteyksien käyttöön. Nature Communications -lehdessä esitelty tutkimus kuvaa nyt uutta, yksinkertaista ja edullista koherenssivastaanotinta.

Kuituyhteyksien tehokkuuden maksimoimiseksi data lähetetään eri aallonpituuksilla eli valon väreillä. Koherenssivastaanotin antaa jokaiselle käyttäjälle oman aallonpituuden, joten yhteyden nopeus ei riipu käyttäjien määrästä. Uudessa rakenteessa esimerkiksi valonilmaisia tarvitaan vain neljäsosa aiemmasta.

Yksinkertaisemmaksi vastaanotin saatiin ottamalla käyttöön koodaustekniikka, joka on alun perin kehitetty estämään langattoman signaalin vaimeneminen. Tämän ansiosta samaa kuituyhteyttä voidaan käyttää sekä ylä- että alavirtaan datalinkissä.

Tulokset ovat lupaavia. Erkilinçin johtama tiimi onnistui siirtämään dataa 37,6 ja 108 kilometrin matkat kahdeksalle käyttäjälle vähintään 10 giganitin sekuntinopeudella. Tämä on 30 kertaa nopeammin kuin tämän hetken nopein laajakaistayhteys Englannissa.

Parasta tekniikassa on se, että sitä voidaan hyödyntää olemassa olevassa kuituverkossa. Näin se ei vaadi valtavia lisäinvestointeja.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla
täällä
.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta
www.embeddedconference.fi.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

GDPR tulee – oletko valmis?

Tietoturva on parhaimmillaankin ikävä tehtävä: Keinot toteuttaa se ovat kalliita, vievät aikaa ja lisäävät energiankulutusta. Samalla kyse on olennaisesta tekijästä, kun laitteita liitetään yhteen osana Teollisuus 4.0.-, esineiden internet- tai pilvitekniikoita. Tietoturva määritellään uudessa EU-direktiivissä GDPR.

Lue lisää...
 
ETN_fi Kanadalaislasten vuoro oppia koodaamaan micro:bit-korteilla. https://t.co/0iVaMmV1zs
ETN_fi Nopeaa wifiä metrossa? 1.25Gbps Wi-Fi for tube trains https://t.co/2kXcuq8RsZ
ETN_fi RT @nokia: Nokia and China Unicom deploy AirGile cloud-native core network to enable new #VoLTE and #VoWiFi services in China. The network…
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
 
 

ny template