JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Sähköauton voi ladata niin erillisestä latauspisteestäkin kuin myös ihan tavallisesta kotitalouspistorasiasta. Kotitalouspistorasiasta ladattaessa on kuitenkin otettava huomioon muutama turvallisuuteen liittyvä seikka, joista lisää toisessa ETN:n artikkelissa.

Syksyllä 2017 uudistunut pienjännitestandardi SFS 6000 ei tuonut uusia vaatimuksia itse lataamiselle, mutta latauspisteille tuli täsmennettyjä vaatimuksia, jotka rajoittavat aiemmin suosittua tapaa muuttaa tavallinen lämmitystolppa sähköauton lataukseen soveltuvaksi.

Mikään tekninen syy ei yleensä estä lataamasta sähköautoa lämmitystolpasta ilman mitään muutoksia, mutta yleinen kahden tunnin ajastin sekä oman kulutusmittarin puute tekevät latauksesta ja sen laskuttamisesta hankalaa. Tämän vuoksi lämmitystolppia on muutettu latauskäyttöön soveltuviksi vaihtamalla kellopistorasian tilalle tavallinen pistorasia ja asentamalla pistorasian viereen kulutusmittari, mihin se yleensä mahtuukin hyvin, koska tavallinen pistorasia on ajastinpistorasiaa pienempi.

Pari mutkaa matkassa

Uuden pienjännitestandardin (SFS 6000-7-722:2017) mukaan jokainen sähköajoneuvon liitäntäpiste pitää erikseen suojata vikavirtasuojalla, kun vanha standardi edellytti jokaisen latauspisteen suojaamista vikavirtasuojalla.

Lämmitysrasioissa on käytännössä aina yksi vikavirtasuoja, joka suojaa kahta pistorasiaa, ja uuden standardin mukaan jokaisella liitäntäpisteellä eli tässä tapauksessa pistorasialla on oltava oma vikavirtasuojansa.

Vanhan standardin aikana koko rasiaa saattoi ajatella latauspisteenä, joten modifikaatio oli täysin määräysten mukainen.

Sanamuotomuutoksen taustalla on se, että ei haluta tilannetta, jossa yhden auton latauselektroniikan vika aiheuttaa koko parkkihallin tai ostoskeskuksen latauspisteiden sähkönsyötön katkeamisen – joka tapahtuisi, jos ne ovat kaikki yhden vikavirtasuojan takana. Siksi siis joka liitäntäpisteelle eli joka autolle oma vaaditaan oma vikavirtasuoja.

Lämmitysrasian tapauksessa vaatimuksen tarkoituksenmukaisuus voidaan kyseenalaistaa, koska pahin mitä voi tapahtua on se, että ladattavan sähköauton vika aiheuttaa myös yhden naapurin auton lämmityspistorasian sähkönsyötön katkeamisen – mikä tapahtuisi myös polttomoottoriauton lämmittimen laukaistessa vikavirtasuojan.

Myös toinen standardin vaatimus vaikeuttaa lämmitystolppien käyttöä latauspisteinä. Pienjännitestandardi edellyttää ulos sijoitetuilta liitäntäpisteiltä vähintään IP44-suojausluokkaa (suojattu > 1mm vierasesineiltä sekä roiskuvalta vedeltä), ja Suomessa myytävät ja jo käytössä olevat piharasiat ovat yleensä IP34-luokitettuja (suojattu yli 2,5 mm vierasesineiltä sekä roiskuvalta vedeltä) tai IP23 (suojattu yli 1,25 cm vierasesineiltä ja sateelta).

Eli käytännössä piharasian kotelointiluokkavaatimukset ovat tiukemmat, mikäli se on sähköauton latauspiste eikä lämmitystä varten. Vaatimuksen mielekkyys voidaan tietenkin kyseenalaistaa: miksi käytännössä samanlaiselle rasialle asetetaan tiukemmat vaatimukset vain auton käyttövoiman perusteella?

Kotelointiluokan tapauksessa kyseessä ei ole uusi vaatimus: IP44-vaatimus oli myös edellisessä standardissa, mutta hieman epäsuoremmin, jolloin harva urakoitsija siihen kiinnitti huomiota.

Standardista voi poiketa, mutta harva poikkeaa

Sähköurakoitsijat tekevät yleensä työt juuri niin kuin standardissa vaaditaan, eikä määräyksiä seuraava sähköurakoitsija suostu uudistuksen takia tekemään kyseistä muutostyötä, koska piharasiaan ei mahdu toista vikavirtasuojaa ilman kohtuutonta askartelua, eikä johdonsuojakatkaisijan paikalle mahdu yhdistelmäsuojaa, jossa on sekä ylivirta- että vikavirtasuoja.

Standardista on toki mahdollista poiketa. Sähköturvallisuuslain mukaan standardeista saa tarvittaessa poiketa, jos vastaava turvallisuustaso voidaan saavuttaa muutoin.

Tällöin sähkölaitteiston suunnittelijan tai rakentajan on laadittava kirjallinen selvitys poikkeamisesta ennen sähkölaitteiston rakentamisen tai korjaamisen aloittamista, ja sille on oltava tilaajan antama suostumus. Selvityksen tulee olla siten laadittu, että sen perusteella voidaan todeta vaatimusten täyttyminen.

Yleensä urakoitsijat suhtautuvat nihkeästi standardista poikkeamiseen, koska turvallisuusselvityksen (joka kyllä mahtuu yhdelle A4-arkille) laatimiseen kuluvassa ajassa voi tehdä jotain muuta tai ottaa mieluummin keikan joka ei vaadi paperitöitä. Ja monelle urakoitsijalle tämä on täysin uusi asia.

Myös isännöitsijät – joilla ei ole sähköalan koulutusta eikä yleensä kokemusta tällaisista poikkeuksista – voivat suhtautua kriittisesti standardista poikkeamiseen.

Ratkaisu: vaihdetaan koko tolpan pää

Urakoitsijan kanssa väittelyn sijaan kannattaa unohtaa tolpan muuntelu ja pyytää urakoitsijaa asentamaan tolpan päähän (tai seinään) valmis rasia, jossa on latauspistorasia sähköautoilijalle ja lämmityspistorasia naapurille. Tällainen on valmiiksi saatavilla esimerkiksi Satmaticilla ja Garolla. Satmaticin rasiassa on valmiina myös sähkönkulutusmittari laskutusta varten.

Vanha tolpanpää kannattaa säilyttää mahdollisen poismuuton varalta – yleensä taloyhtiö vaatii, että tolppa on saatettava pois muutettaessa ennalleen.

Vesa Linja-aho
Kirjoittaja työskentelee autoelektroniikan lehtorina Metropolia-ammattikorkeakoulussa.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Moniydinsuorittimet tulevat lentokoneisiin

Ilmailun turvakriittisissä ohjausjärjestelmissä on aiemmin pitäydytty perinteisiin yhden ytimen prosessoriratkaisuihin. Nyt ilmailualallakin aletaan yleistä kehitystä seuraten siirtyä moniytimisiin suoritinarkkitehtuureihin.

Lue lisää...
 
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
 
 

ny template