JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Mooren laiksi kutsutaan Intelin perustajiin kuuluvan Gordon Mooren keksimää ennustusta, jonka mukaan transistorien määrä piirillä kaksinkertaistuu aina kahden vuoden välein. Nyt näyttää vihdoin siltä, että laki on tulossa tiensä päähän. Ainakin sopimusvalmistaja Globalfoundries näyttää ajattelevan näin.

Globalfoundries, jonka tausta on prosessorivalmistaja AMD:ssä, ilmoitti keskeyttävänsä toistaiseksi kokonaan 7 nanometrin prosessin kehittämisen. Samalla ilmoitettiin 7 nanometrin FinFET-piirien tutkimusryhmän hajottamisesta, joten käytännössä Globalfoundries luopuu seuraavasta prosessisukupolvesta.

Päätös on tietenkin yllättänyt monet, koska sopimusvalmistajat elävät prosessisukupolvistaan. Yhtiö sanoo nyt keskittyvänsä 12 ja 14 nanometrin FinFET-prosessien räätälöimiseen niille asiakkaille, jotka ovat siirtymässä näihin valmistustekniikoihin tulevina vuosina.

7 nanometriä on iso haaste puolijohdevalmistajille. Käytännössä tuotannossa on pakko siirtyä EUV-litografiaan, jotta transistorien rakenteita voitaisiin valottaa riittävän pieninä. Samalla pitää muistaa, että Intelillä on valtavia vaikeuksia saada 10 nanometrin prosessorejaan tuotantoon.

7 nanometriä on kuitenkin tulossa. Toisaalta valmistajien määrä jää enää hyvin pieneksi. TSMC:n ja Intelin lisäksi mukaan liittyy maksimissaan vain muutama yritys.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template