logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...
" "

Esineiden internet asettaa IoT-solmujen mikro-ohjaimille vaatimuksia, joista aiempien sukupolvien ohjaimet eivät selviä. Cypressin uusi PSoC 6 MCU -arkkitehtuuri on kehitetty erityisesti IoT-sovelluksia varten. Siinä yhdistyvät erittäin niukasti virtaa kuluttava toiminta, korkea prosessointiteho, kattavat tietoturvaominaisuudet ja sirutason liitettävyys verkkoon.

Artikkelin kirjoittaja Michiyuki Yoneda toimii tuotemarkkinointiin erikoistuneena insinöörinä Cypress Semicondutorin ohjelmoitavien järjestelmien divisioonassa. 

Koneiden välinen M2M-viestintä (Machine-to-Machine) on jo vakiintunutta tekniikkaa. HART-protokollan kaltaiset viestintätekniikat ovat mahdollistaneet M2M-datansiirron eri muodot teollisuussovelluksissa jo vuosikymmeniä.

Sen sijaan esineiden internet – jonka perusajatuksena on yhdistää verkkoon niinkin yksinkertaisia laitteita kuin huonetermostaatteja ja valaisimia – on yhä lapsenkengissään. Analyytikkojen ja riippumattomien puolijohdejärjestöjen laatimat tilastot ja ennusteet kuitenkin osoittavat, että IoT-markkinat ovat (lopputuotteiden osalta) kaksinkertaistuneet vuodesta 2016 lähtien ja kaikkiaan noin 30 miljardia laitetta on liitetty nettiin ensi vuoteen mennessä.

Koska IoT-konseptin rakentaminen on vielä alkuvaiheessaan, OEM-valmistajien kehitystiimit ovat toistaiseksi käyttäneet omissa IoT-sovelluksissaan IoT-aikakautta edeltäviin tarpeisiin suunniteltuja mikro-ohjaimia. IoT-ympäristössä toimiminen asettaa kuitenkin rajoitteita, jotka muodostavat aivan uudenlaisia vaatimuksia laitteen isäntänä toimivalle ohjaimelle. Nämä vaatimukset ovat luonteeltaan sellaisia, ettei edellisen sukupolven mikro-ohjaimia koskaan oltu edes suunniteltu niitä täyttämään.

Tämän vuoksi IoT-laitteiden suunnittelijoilla on monissa tapauksissa mahdollisuus valita, muutetaanko nykyisiä vanhemman polven ohjaimiin perustuvia laitesuunnitelmia lisäämällä niihin ominaisuuksia, joita tarvitaan nettiyhteyksien ja pilvipohjaisten sovellusten tukemiseen, vai aloitetaanko suunnittelu mieluummin alusta uuden sukupolven ohjaimilla, jotka on kehitetty erityisesti IoT-laitteiden vaatimusten mukaisesti.

Tässä artikkelissa kuvataan näitä uusia vaatimuksia ja tapoja, joilla ne voidaan täyttää yhdellä mikro-ohjainpohjaisella SoC-ratkaisulla (System-on-Chip).

IoT-ohjaimen perusominaisuudet

Tarjolla on luonnollisesti useita erilaisia rakennemalleja verkon reunalla toimivien laitteiden kytkemiseksi pilveen ja maksimaalisen hyödyn saavuttamiseksi laitetason nettiyhteyksistä.

Joitakin uusia vaatimuksia voidaan kuitenkin jakaa selkeästi useisiin IoT-laitteiden luokkiin. Näitä ovat:

  • Alhainen tehonkulutus – monet uudet IoT-laitteet ovat akkukäyttöisiä. Niiden osalta suunnittelijat pyrkivät maksimoimaan laitteen käyttöajan latausten välillä ja samanaikaisesti kutistamaan akun koon ja hinnan mahdollisimman pieneksi. Jopa sähköverkkoa käyttävissä laitteissa korkea hyötysuhde helpottaa lämmönhallintaa, jolloin suunnittelijat voivat minimoida jäähdytyselementtien kaltaisten komponenttien koon ja hinnan. 
  • Hyvä suorituskyky – nettiyhteyden tarkoituksena on yleensä tuottaa ja hyödyntää dataa, joten IoT-laitteet on yleensä varustettu useilla antureilla ja datansyöttöpiireillä. Käyttäjät vaativat yhä enemmän älypuhelimen kaltaisia käyttöliittymiä, jotka tarjoavat graafisen näytön ja kosketuksin ohjattavat toiminnot. Nämä ominaisuudet vaativat huomattavan paljon prosessointitehoa – vaatimus, joka normaalisti on vastakkainen vaatimukselle alhaisesta tehonkulutuksesta. 
  • Tietoturva – IoT-laitteiden on turvattava käyttäjien yksityisyys, suojattava heitä häiriöiltä, varmistettava heidän henkilöllisyytensä ja estettävä muilta pääsy tietoihin ja niiden muokkaamiseen, kun toimitaan yleisessä globaalissa verkossa. IoT-laitteiden tietoturvavaatimukset ovat siten paljon tiukempia kuin verkkoon kytkemättömillä laitteilla. 
  • Liitettävyys – Ethernetin ja USB:n kaltaiset langalliset liitännät ovat yleisesti käytössä tavallisissa mikro-ohjaimissa ja suorittimissa, mutta monet uudet IoT-laitteet tarvitsevat langattoman datayhteyden. Niissä suosituimmiksi ovat nousseet standardoidut BLE- (Bluetooth Low Energy) ja WiFi-tekniikat, koska miljardit älypuhelimet ja tabletit tukevat jo niitä.

Yhdistettynä kaikki nämä vaatimukset ylittävät perinteisten mikro-ohjainten ja suorittimien tarjoaman suorituskyvyn. Perinteiset laitteet on yleensä optimoitu joko alhaiselle tehonkulutukselle tai korkealle suorituskyvylle, muttei molemmille. Niiden tietoturvaominaisuudetkin ovat rajalliset: IoT-laitteita suunnittelevien on siksi integroitava mikro-ohjainten oheen myös erillisiä tietoturvakomponentteja kuten autentikointipiirejä ja salausprosessoreita.

Lisäksi laitteen liitettävyys vaatii yleensä myös erillisiä lisäkomponentteja. Näiden seikkojen vuoksi suunnittelijat törmäävät helposti suuren komponenttimäärän ja siihen tarvittavan piirilevyalan tuottamiin ongelmiin. Ja samalla on hyväksyttävä epätoivottu kompromissi tehonkulutuksen ja suorituskyvyn välillä.

On kuitenkin syytä muistaa, että nämä edellisen polven ohjainpiirit eivät suinkaan ole huonoja ohjaussovelluksissa – vaatimukset vain ovat IoT-kehityksen myötä muuttuneet, eivätkä vanhat ohjaimet sovellu parhaalla mahdollisella tavalla uusiin vaatimuksiin.

Nyt saatavilla on kuitenkin uusi mikro-ohjainten perhe, joka on rakennettu alhaalta ylöspäin nimenomaan IoT-ympäristöjä varten. Sen avulla edellisen polven ohjaimiin liittyvät heikkoudet voidaan välttää.

Ohjelmoitava arkkitehtuuri

Kyseessä on Cypress Semiconductorin kehittämä PSoC 6 MCU -piiriarkkitehtuuri. Se perustuu samanlaisiin ohjelmoitaviin rakennuslohkoihin kuin muutkin PSoC-perheen jäsenet: ne ovat ohjelmistopohjaisia digitaalisia ja analogisia oheislaitteita, jotka käyttäjä voi tavalliseen tapaan konfiguroida käyttäen esimerkiksi PSoC Creator -työkaluohjelmaa ja näin toteuttaa minkä tahansa lukuisista eri toiminnoista.

Kukin analoginen oheislaite voidaan konfiguroida asiakkaan haluamaksi AFE-etupääksi (Analog Front End) antureita varten. Digitaaliset oheislaitteet taas voidaan konfiguroida liitännöiksi datansiirtoa varten tai ajastin/laskuri/PWM-lohkoiksi tai liimalogiikan toteuttamiseksi.

PSoC 6 MCU -arkkitehtuurissa näitä konfiguroitavia oheislaitteita tukevat keskeiset järjestelmäresurssit, jotka on koodattu piille:

  • Järjestelmämuisti
  • ARM Cortex-M -suoritinydin
  • I/O-liitännät sekä ohjelmoitavat sisäiset kytkennät ja reititykset

Yleisesti käytetyt oheislaitteet, kuten USB-liitäntä ja kapasitiivinen CapSense-tunnistustekniikka, ovat niin ikään valmiiksi integroituina PSoC-piireissä.

Edeltävät tuotesarjat, kuten PSoC 4 ja PSoC 5, ovat aiemmin löytäneet lukuisia käyttökohteita eri sovelluksissa. Niiden tarjoamia etuja ovat:

  • Ohjelmoitavan arkkitehtuurin joustavuus, joka helpottaa järjestelmän toimintojen muuttamista missä tahansa kehitysprosessin vaiheessa tarvitsematta muuttaa piirilevyn osien sijoittelua
  • Laaja valikoima erittäin suorituskykyisiä analogisia toimintoja ja rajapintoja

Cypress on kuitenkin tarkoituksella rakentanut PSoC 6 -ohjainperheen erityisesti IoT-sovelluksia varten tavoitteenaan tarjota toimintoja ja ominaisuuksia paremmin kuin mikään muu mikro-ohjainten käyttäjien saatavilla oleva vaihtoehto.

Tämä PSoC-ohjainrakenteen uudelleen ajattelu alhaalta ylöspäin aloitettiin prosessiteknologiasta: PSoC 6 on ensimmäinen PSoC-piiriperhe, joka valmistetaan 40 nanometrin prosessissa, jolla päästään erittäin niukasti tehoa kuluttavaan piirirakenteeseen.

 

Kuva 1. PSoC 6 Dual Core MCU -arkkitehtuurin rakenne.

Cypress esitteli ensimmäisenä uuteen arkkitehtuuriin perustuvana PSoC 6 -ohjainpiirinä kaksiytimisen mikro-ohjaimen, joka toimii nopeimmillaan 150 MHz taajuudella ja sisältää tehopihin ARM Cortex-M0+ -ytimen (kuva 1). Suoritinytimien valmistus 40 nanometrin prosessissa tarjoaa parhaan mahdollisen suorituskyvyn ja hyötysuhteen.

Ohjaimen toimiessa Low-Power Active -moodissa sen ARM Cortex-M4 -ydin kuluttaa virtaa vain 22 mikroampeeria megahertsiä kohti ja ARM Cortex-M0+ -ydin ainoastaan 15 µA/MHz. Kilpailevilla ohjainpiireillä, jotka niin ikään perustuvat ARM Cortex-M4 -ytimeen, virrankulutus on aktiivimoodissa yleensä yli kolminkertainen tähän verrattuna.

Joustavan arkkitehtuurin suorituskyvyn tuomat edut ulottuvat tietysti laajemmallekin, sillä ne mahdollistavat myös järjestelmän toimintojen osittamisen älykkäällä tavalla. Langattomien anturien kaltaisissa laitteissa esimerkiksi anturiliitäntöjen ja -keskittimien toiminnot, joiden laskentateho on alhainen mutta joiden on oltava kaiken aikaa päällä, voidaan suorittaa ARM Cortex-M0 -ytimellä, kun tehokas Cortex-M4-ydin on lepotilassa.

M4-ydin voi taas ajoittain herätä nopeasti suorittamaan intensiivisiä käsittelytehtäviä, esimerkiksi käsittelemään anturien tuottamia dataeriä ennen kuin ne lähetetään pilvipalvelimelle. PSoC 6 hoitaa myös dynaamiset taajuuksien ja jännitteiden skaalaukset suoritustehon ja virrankulutuksen optimoimiseksi.

Tämä toimintojen osittaminen antaa mahdollisuuden yhdistää samalla sirulla erittäin tehokas datankäsittely ja korkea suoritusteho sekä mitättömän pieni virrankulutus.

Turvamuisti sirulla

Arkkitehtuurin ja valmistusprosessin läpimurrot tarjoavat näin tehon/suorituskyvyn yhdistelmän, jota tarvitaan monien jatkuvasti käytössä olevien IoT-päätelaitteiden sovelluksissa. IoT-ympäristö vaatii myös kriittisen luokan tietoturvaa, jolla voidaan suojata kaikki data, käyttäjien yksityisyys sekä sovellusten hyödyntämät järjestelmät ja verkot.

PSoC 6 -ohjaimessa tämä on saatu aikaan hyödyntämällä TEE-ympäristöä (Trusted Execution Environment), joka tarjoaa useita samanaikaisesti toimivia turvallisia muistialueita, jotka ylläpitävät kaikkia ’luotettuja sovelluksia’. TEE tarjoaa skaalattavat, turvalliset muisti- ja suoritinresurssit, joiden avulla voidaan toteuttaa useita riippumattomia käyttäjän määrittelemiä suojausmenettelyjä tarvitsematta ulkoisia turvamuisteja tai muita turvaelementtejä.

PSoC 6 tukee myös teollisuusstandardien mukaisia salausalgoritmeja (ECC, AES) sirulle integroiduissa oheisprosessoreissa. Näin se tarjoaa turvallisen sisäisen varastoinnin laiteohjelmien, sovellusten ja tietoturvan käyttämille suojauselementeille kuten salausavaimille. Turvavarastointi on suojattu eFUSE-ohjelmalla, jonka ’palaminen’ poistaa piirin Debug-nastan toiminnasta niin, että turvamuistin sisältöä ei voida enää lukea vianhakumenetelmien avulla.

PSoC 6 toteuttaa myös valinnaisen suojatun käynnistysprosessin, jonka avulla sovelluksen image-tiedosto todennetaan vertaamalla sitä sirun suojattuun muistiin tallennettuun sovelluskuvaan.

Langaton yhteys sirulla

PSoC 6 täyttää myös uusimpien IoT-suunnitelmien liitettävyysvaatimukset: PSoC 63 -piirisarjassa käyttäjät voivat valita lohkon, joka on optimoitu langattomalle tai langalliselle yhteydelle. Se tarjoaa joko sirupohjaisen USB 2.0 -liitännän ja PHY:n tai lohkon, joka on optimoitu BLE-viestinnälle ja joka sisältää sirulle integroidun 2,4 GHz RF-lähetin-vastaanottimen ja tuen BLE 5.0 -datansiirrolle.

BLE-lohko tarjoaa myös CapSense-ominaisuudet ja analogiset oheislaitteet (mm. 2 operaatiovahvistinta ja komparaattoria sekä 12-bittiset AD- ja DA-muuntimet), joiden toteuttaminen on aiemmissa suunnitelmissa vaatinut neljä erillistä mikropiiriä: huipputehokkaan mikro-ohjaimen, BLE-RF-sirun, niukkatehoisen anturiohjaimen sekä kosketusnäytön ohjaimen.

Kehityspaketti avuksi

PSoC 6 -ohjaimen erittäin niukasti virtaa kuluttavan toiminnan, korkean prosessointitehon, tietoturvaominaisuuksien ja sirutasoisen liitettävyyden yhdistelmä soveltuu ihanteellisesti tulevien IoT-järjestelmien verkon reunalla toimivien IoT-solmujen tarpeisiin.

Suunnittelijoiden, jotka haluavat evaluoida näitä sovellusmahdollisuuksia, kannattaa perehtyä asiaan ohjainperhettä varten laaditun kehityspaketin PSoC 6 BLE Pioneer Kit avulla. Siihen kuuluva evaluointikortti (kuva 2) sisältää kaksiytimisen PSoC 6 BLE -ohjainpiirin, RF-antennin, CapSense-liukusäätimen, tarvittavat painikkeet ja kosketusanturit, USB-C-ohjaimen liittimineen sekä liittimet Arduino Uno -moduuleja varten.

Kuva 2. PSoC 6 BLE Pioneer Kit -kehityspakettiin kuuluva evaluointikortti.

Lisätietoja aiheesta: https://www.cypress.com/products/32-bit-arm-cortex-m4-psoc-6

MORE NEWS

Yksinkertainen ratkaisu kasvattaa sähköauton akun eliniän jopa 19-kertaiseksi

Korelaisten POSTECHin (Pohang University of Science and Technology) ja Sungkyunkwanin yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden tavan pidentää sähköautojen litiumioniakkujen käyttöikää jopa 19-kertaiseksi – ilman uusia materiaaleja tai teknologioita. Ratkaisu on yksinkertainen: siinä pitää välttää akun täydellistä tyhjentämistä.

GaN tekee moottorinohjauksesta tehokkaampaa

GaN-teknologian edelläkävijä Navitas Semiconductor on julkistanut uuden GaNSense Motor Drive IC -piirisarjan, joka mullistaa moottorinohjauksen tehokkuuden ja integraation. Uusi ratkaisu yhdistää kaksi galliumnitridi-FET-transistoria (GaN FET), ohjauksen, suojaukset ja virranmittauksen yhteen, täysin integroituun piiriin.

DigiKey alkaa myymään vakiotyökaluja

DigiKey on lanseerannut oman, yksinoikeudella myytävän tuotesarjansa nimeltä DigiKey Standard. Uusi vakiokomponenttien valikoima koostuu sähkö- ja elektroniikkasuunnittelun perustyökaluista ja tarvikkeista, jotka ovat heti saatavilla nopeaan toimitukseen.

Kuutiosentin kokoinen projektori AR-laseihin

Itävaltalainen teknologiayhtiö TriLite tuo markkinoille uuden, vallankumouksellisen Trixel 3 Cube -projektorin, joka esitellään ensi kertaa yleisölle Display Week 2025 -tapahtumassa San Josessa, Kaliforniassa. Trixel 3 Cube on maailman pienin ja kevyin laserkeilaukseen perustuva projektionäyttö.

Lightning-liitäntä katosi Suomesta

Älypuhelinmarkkina Suomessa on käännekohdassa, kun sekä kuluttajakäyttäytyminen että uusi EU-lainsäädäntö muovaavat sitä nopeassa tahdissa. Vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä puhelinten ja oheislaitteiden myynti laski kappalemäärissä 1,1 %, mutta myynti euroissa nousi 2,7 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan.

200 miljoonan käyttäjän avoin ODF täyttää 20 vuotta

Open Document Format (ODF), maailman ainoa laajasti käytetty avoin standardi toimistodokumenteille, on täyttänyt 20 vuotta OASIS-järjestön virallisena standardina. Yli 200 miljoonaa käyttäjää turvautuu ODF:ään arjessaan.

Realme näyttää, että kännykkäakuissa on paljon kehitettävää

Älypuhelinvalmistaja realme julkaisee ensi viikolla uudet realme 14 5G- ja realme 14T -mallit, jotka nostavat erityisesti akunkeston uudelle tasolle. Uutuusmallit on suunniteltu tarjoamaan poikkeuksellisen pitkän käyttöajan, ja ne haastavat kilpailijat keskiluokan älypuhelinmarkkinoilla.

EU:n Chips Act saa kovaa kritiikkiä: tavoitteet epärealistisia

Euroopan tilintarkastustuomioistuin on esittänyt voimakasta kritiikkiä EU:n puolijohdestrategiaa, eli niin sanottua Chips Actia, kohtaan. Tuoreessa raportissaan tuomioistuin toteaa, että ohjelman keskeinen tavoite – nostaa EU:n osuus kehittyneiden ja energiatehokkaiden puolijohteiden maailmanlaajuisesta tuotannosta 20 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä – on nykymenolla saavuttamattomissa.

C++ sopii piirien suunnitteluun, mutta ei aina

Diplomi-insinööri Sakari Lahden tuore väitöskirjatutkimus Tampereen yliopistosta osoittaa, että korkean tason synteesi voi jopa puolittaa piirien kehitystyöhön kuluvan ajan verrattuna manuaaliseen RTL-suunnitteluun. Erityisesti FPGA-pohjaisissa projekteissa HLS tarjoaa huomattavan tuottavuushyödyn, kun aikaa vievät mikroarkkitehtuurin yksityiskohdat jätetään automaattisen työkalun huoleksi.

Uudenlainen valoanturi kiihdyttää optisen datansiirron nopeuden jopa 10-kertaiseksi

Elektroniikka- ja materiaaliteknologiayhtiö TDK on esitellyt vallankumouksellisen uuden valoanturin, joka lupaa kiihdyttää optisen datansiirron nopeuden jopa kymmenkertaiseksi nykyisiin teknologioihin verrattuna. Kyseessä on Spin Photo Detector – niminen muunnoselementti, joka yhdistää optiikan, elektroniikan ja magneettisuuden täysin uudella tavalla.

Tämän piti olla melkein mahdotonta – Wi-Fi 7 tulee IoT-käyttöön

Synaptics on rikkonut odotuksia tuomalla Wi-Fi 7 -teknologian kevyisiin ja vähävirtaisiin IoT-laitteisiin. Yhtiön uusi Veros-sarjan piiri tarjoaa huippunopeuden, matalan latenssin ja monipuolisen yhdistettävyyden, mikä avaa uusia mahdollisuuksia älylaitteille.

Uusi eSIM tulee Telenorin IoT-verkkoon

Telenor IoT ottaa käyttöön uuden sukupolven SGP.32-eSIM-standardin syksyllä 2025, vahvistaen asemaansa edelläkävijänä teollisen IoT-yhteyksien hallinnassa. Uusi standardi tuo merkittäviä parannuksia skaalautuvuuteen, hallinnan helppouteen ja energiankulutuksen optimointiin verrattuna aiempiin eSIM-ratkaisuihin.

Olisiko UWB parempi kuulokkeisiin kuin Bluetooth?

UWB-teknologia, joka lähettää dataa nopeina purskeina erittäin laajalla taajuusalueella (3,1–10,6 GHz), tarjoaa useita etuja perinteiseen Bluetoothiin verrattuna. Siinä missä Bluetoothin parhaatkin koodekit, kuten aptX Lossless ja LDAC, jäävät 1–1,2 megabitin sekuntinopeuksiin, UWB voi teoriassa tarjota yli 100 Mbps siirtonopeuden jopa 10 metrin säteellä.

Click-lisäkortti tarkkaan moottorinohjaukseen

MIKROE on julkaissut uuden Power Step 2 Click -lisäkortin, joka tuo erittäin tarkan ja tehokkaan moottorinohjauksen osaksi mikroBUS-ekosysteemiä. Uutuus sopii vaativiin sovelluksiin, kuten robotiikkaan, lääkintälaitteisiin, antennien suuntaukseen sekä turvajärjestelmiin.

​Intelin uusi pomo laittaa tuulemaan – joka viides saa lähteä

Intel on ilmoittanut suunnittelevansa vähentävänsä jopa yli 20 prosenttia henkilöstöstään. San Francisco Chroniclen raportoimat vähennyksen olisivat samalla yhtiön historian suurin irtisanomisaalto.

Lenovo jäähdyttää GPT-laskentaa nesteellä

Lenovo on julkaissut uuden sukupolven tekoälyratkaisun, jossa yhdistyvät hyperkonvergoitu infrastruktuuri (HCI), generatiivinen tekoäly ja ensi kertaa myös nestejäähdytys. Yhtiön uusi ThinkAgile V4 -sarjan laitekokonaisuus esittelee maailman ensimmäisen nestejäähdytetyn HCI-alustan, jonka tavoitteena on tehostaa tekoälylaskentaa ja pienentää energiankulutusta jopa 25 prosentilla edellisiin sukupolviin verrattuna.

Ransomware kasvaa hurjaa vauhtia

Kiristyshaittaohjelmahyökkäysten määrä kasvoi alkuvuonna 2025 peräti 126 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, kertoo Check Point Researchin tuore raportti. Tammi-maaliskuussa kiristyshaittaohjelmaryhmät ilmoittivat yhteensä 2289 uhrista – enemmän kuin koskaan aiemmin yhden vuosineljänneksen aikana.

Kalle Härkki on VTT:n uusi toimitusjohtaja

Tekniikan tohtori Kalle Härkki on nimitetty Teknologian tutkimuskeskus VTT:n uudeksi toimitusjohtajaksi 13.8.2025 alkaen. Härkki siirtyy VTT:lle Resand Oy:n toimitusjohtajan paikalta, jossa hän on työskennellyt vuodesta 2021 lähtien.

USBC-liitännästä aiempaa viileämpi

Brittiläinen tehonmuunnospiirejä kehittävä Pulsiv julkaisee uuden sarjan 65–70 W:n USB-C-moduuleja, jotka on kehitetty erityisesti asennettaviin sovelluksiin, kuten pistorasioihin, työpöytiin ja huonekaluihin. Nämä erittäin kompaktit ja täysin koottavat moduulit saavuttavat maailman alhaisimman käyttölämpötilan.

Joka neljännellä on tili, joka on murrettu heikon salasanan takia

Salasanojen huono hallinta jatkaa tietoturvariskien kasvattamista myös vuonna 2025. Tuoreen Panda Securityn tutkimuksen mukaan joka neljäs ihminen on kokenut tilimurtoja, joissa heikko salasana on ollut syynä.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article