logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Esineiden internet asettaa IoT-solmujen mikro-ohjaimille vaatimuksia, joista aiempien sukupolvien ohjaimet eivät selviä. Cypressin uusi PSoC 6 MCU -arkkitehtuuri on kehitetty erityisesti IoT-sovelluksia varten. Siinä yhdistyvät erittäin niukasti virtaa kuluttava toiminta, korkea prosessointiteho, kattavat tietoturvaominaisuudet ja sirutason liitettävyys verkkoon.

Artikkelin kirjoittaja Michiyuki Yoneda toimii tuotemarkkinointiin erikoistuneena insinöörinä Cypress Semicondutorin ohjelmoitavien järjestelmien divisioonassa. 

Koneiden välinen M2M-viestintä (Machine-to-Machine) on jo vakiintunutta tekniikkaa. HART-protokollan kaltaiset viestintätekniikat ovat mahdollistaneet M2M-datansiirron eri muodot teollisuussovelluksissa jo vuosikymmeniä.

Sen sijaan esineiden internet – jonka perusajatuksena on yhdistää verkkoon niinkin yksinkertaisia laitteita kuin huonetermostaatteja ja valaisimia – on yhä lapsenkengissään. Analyytikkojen ja riippumattomien puolijohdejärjestöjen laatimat tilastot ja ennusteet kuitenkin osoittavat, että IoT-markkinat ovat (lopputuotteiden osalta) kaksinkertaistuneet vuodesta 2016 lähtien ja kaikkiaan noin 30 miljardia laitetta on liitetty nettiin ensi vuoteen mennessä.

Koska IoT-konseptin rakentaminen on vielä alkuvaiheessaan, OEM-valmistajien kehitystiimit ovat toistaiseksi käyttäneet omissa IoT-sovelluksissaan IoT-aikakautta edeltäviin tarpeisiin suunniteltuja mikro-ohjaimia. IoT-ympäristössä toimiminen asettaa kuitenkin rajoitteita, jotka muodostavat aivan uudenlaisia vaatimuksia laitteen isäntänä toimivalle ohjaimelle. Nämä vaatimukset ovat luonteeltaan sellaisia, ettei edellisen sukupolven mikro-ohjaimia koskaan oltu edes suunniteltu niitä täyttämään.

Tämän vuoksi IoT-laitteiden suunnittelijoilla on monissa tapauksissa mahdollisuus valita, muutetaanko nykyisiä vanhemman polven ohjaimiin perustuvia laitesuunnitelmia lisäämällä niihin ominaisuuksia, joita tarvitaan nettiyhteyksien ja pilvipohjaisten sovellusten tukemiseen, vai aloitetaanko suunnittelu mieluummin alusta uuden sukupolven ohjaimilla, jotka on kehitetty erityisesti IoT-laitteiden vaatimusten mukaisesti.

Tässä artikkelissa kuvataan näitä uusia vaatimuksia ja tapoja, joilla ne voidaan täyttää yhdellä mikro-ohjainpohjaisella SoC-ratkaisulla (System-on-Chip).

IoT-ohjaimen perusominaisuudet

Tarjolla on luonnollisesti useita erilaisia rakennemalleja verkon reunalla toimivien laitteiden kytkemiseksi pilveen ja maksimaalisen hyödyn saavuttamiseksi laitetason nettiyhteyksistä.

Joitakin uusia vaatimuksia voidaan kuitenkin jakaa selkeästi useisiin IoT-laitteiden luokkiin. Näitä ovat:

  • Alhainen tehonkulutus – monet uudet IoT-laitteet ovat akkukäyttöisiä. Niiden osalta suunnittelijat pyrkivät maksimoimaan laitteen käyttöajan latausten välillä ja samanaikaisesti kutistamaan akun koon ja hinnan mahdollisimman pieneksi. Jopa sähköverkkoa käyttävissä laitteissa korkea hyötysuhde helpottaa lämmönhallintaa, jolloin suunnittelijat voivat minimoida jäähdytyselementtien kaltaisten komponenttien koon ja hinnan. 
  • Hyvä suorituskyky – nettiyhteyden tarkoituksena on yleensä tuottaa ja hyödyntää dataa, joten IoT-laitteet on yleensä varustettu useilla antureilla ja datansyöttöpiireillä. Käyttäjät vaativat yhä enemmän älypuhelimen kaltaisia käyttöliittymiä, jotka tarjoavat graafisen näytön ja kosketuksin ohjattavat toiminnot. Nämä ominaisuudet vaativat huomattavan paljon prosessointitehoa – vaatimus, joka normaalisti on vastakkainen vaatimukselle alhaisesta tehonkulutuksesta. 
  • Tietoturva – IoT-laitteiden on turvattava käyttäjien yksityisyys, suojattava heitä häiriöiltä, varmistettava heidän henkilöllisyytensä ja estettävä muilta pääsy tietoihin ja niiden muokkaamiseen, kun toimitaan yleisessä globaalissa verkossa. IoT-laitteiden tietoturvavaatimukset ovat siten paljon tiukempia kuin verkkoon kytkemättömillä laitteilla. 
  • Liitettävyys – Ethernetin ja USB:n kaltaiset langalliset liitännät ovat yleisesti käytössä tavallisissa mikro-ohjaimissa ja suorittimissa, mutta monet uudet IoT-laitteet tarvitsevat langattoman datayhteyden. Niissä suosituimmiksi ovat nousseet standardoidut BLE- (Bluetooth Low Energy) ja WiFi-tekniikat, koska miljardit älypuhelimet ja tabletit tukevat jo niitä.

Yhdistettynä kaikki nämä vaatimukset ylittävät perinteisten mikro-ohjainten ja suorittimien tarjoaman suorituskyvyn. Perinteiset laitteet on yleensä optimoitu joko alhaiselle tehonkulutukselle tai korkealle suorituskyvylle, muttei molemmille. Niiden tietoturvaominaisuudetkin ovat rajalliset: IoT-laitteita suunnittelevien on siksi integroitava mikro-ohjainten oheen myös erillisiä tietoturvakomponentteja kuten autentikointipiirejä ja salausprosessoreita.

Lisäksi laitteen liitettävyys vaatii yleensä myös erillisiä lisäkomponentteja. Näiden seikkojen vuoksi suunnittelijat törmäävät helposti suuren komponenttimäärän ja siihen tarvittavan piirilevyalan tuottamiin ongelmiin. Ja samalla on hyväksyttävä epätoivottu kompromissi tehonkulutuksen ja suorituskyvyn välillä.

On kuitenkin syytä muistaa, että nämä edellisen polven ohjainpiirit eivät suinkaan ole huonoja ohjaussovelluksissa – vaatimukset vain ovat IoT-kehityksen myötä muuttuneet, eivätkä vanhat ohjaimet sovellu parhaalla mahdollisella tavalla uusiin vaatimuksiin.

Nyt saatavilla on kuitenkin uusi mikro-ohjainten perhe, joka on rakennettu alhaalta ylöspäin nimenomaan IoT-ympäristöjä varten. Sen avulla edellisen polven ohjaimiin liittyvät heikkoudet voidaan välttää.

Ohjelmoitava arkkitehtuuri

Kyseessä on Cypress Semiconductorin kehittämä PSoC 6 MCU -piiriarkkitehtuuri. Se perustuu samanlaisiin ohjelmoitaviin rakennuslohkoihin kuin muutkin PSoC-perheen jäsenet: ne ovat ohjelmistopohjaisia digitaalisia ja analogisia oheislaitteita, jotka käyttäjä voi tavalliseen tapaan konfiguroida käyttäen esimerkiksi PSoC Creator -työkaluohjelmaa ja näin toteuttaa minkä tahansa lukuisista eri toiminnoista.

Kukin analoginen oheislaite voidaan konfiguroida asiakkaan haluamaksi AFE-etupääksi (Analog Front End) antureita varten. Digitaaliset oheislaitteet taas voidaan konfiguroida liitännöiksi datansiirtoa varten tai ajastin/laskuri/PWM-lohkoiksi tai liimalogiikan toteuttamiseksi.

PSoC 6 MCU -arkkitehtuurissa näitä konfiguroitavia oheislaitteita tukevat keskeiset järjestelmäresurssit, jotka on koodattu piille:

  • Järjestelmämuisti
  • ARM Cortex-M -suoritinydin
  • I/O-liitännät sekä ohjelmoitavat sisäiset kytkennät ja reititykset

Yleisesti käytetyt oheislaitteet, kuten USB-liitäntä ja kapasitiivinen CapSense-tunnistustekniikka, ovat niin ikään valmiiksi integroituina PSoC-piireissä.

Edeltävät tuotesarjat, kuten PSoC 4 ja PSoC 5, ovat aiemmin löytäneet lukuisia käyttökohteita eri sovelluksissa. Niiden tarjoamia etuja ovat:

  • Ohjelmoitavan arkkitehtuurin joustavuus, joka helpottaa järjestelmän toimintojen muuttamista missä tahansa kehitysprosessin vaiheessa tarvitsematta muuttaa piirilevyn osien sijoittelua
  • Laaja valikoima erittäin suorituskykyisiä analogisia toimintoja ja rajapintoja

Cypress on kuitenkin tarkoituksella rakentanut PSoC 6 -ohjainperheen erityisesti IoT-sovelluksia varten tavoitteenaan tarjota toimintoja ja ominaisuuksia paremmin kuin mikään muu mikro-ohjainten käyttäjien saatavilla oleva vaihtoehto.

Tämä PSoC-ohjainrakenteen uudelleen ajattelu alhaalta ylöspäin aloitettiin prosessiteknologiasta: PSoC 6 on ensimmäinen PSoC-piiriperhe, joka valmistetaan 40 nanometrin prosessissa, jolla päästään erittäin niukasti tehoa kuluttavaan piirirakenteeseen.

 

Kuva 1. PSoC 6 Dual Core MCU -arkkitehtuurin rakenne.

Cypress esitteli ensimmäisenä uuteen arkkitehtuuriin perustuvana PSoC 6 -ohjainpiirinä kaksiytimisen mikro-ohjaimen, joka toimii nopeimmillaan 150 MHz taajuudella ja sisältää tehopihin ARM Cortex-M0+ -ytimen (kuva 1). Suoritinytimien valmistus 40 nanometrin prosessissa tarjoaa parhaan mahdollisen suorituskyvyn ja hyötysuhteen.

Ohjaimen toimiessa Low-Power Active -moodissa sen ARM Cortex-M4 -ydin kuluttaa virtaa vain 22 mikroampeeria megahertsiä kohti ja ARM Cortex-M0+ -ydin ainoastaan 15 µA/MHz. Kilpailevilla ohjainpiireillä, jotka niin ikään perustuvat ARM Cortex-M4 -ytimeen, virrankulutus on aktiivimoodissa yleensä yli kolminkertainen tähän verrattuna.

Joustavan arkkitehtuurin suorituskyvyn tuomat edut ulottuvat tietysti laajemmallekin, sillä ne mahdollistavat myös järjestelmän toimintojen osittamisen älykkäällä tavalla. Langattomien anturien kaltaisissa laitteissa esimerkiksi anturiliitäntöjen ja -keskittimien toiminnot, joiden laskentateho on alhainen mutta joiden on oltava kaiken aikaa päällä, voidaan suorittaa ARM Cortex-M0 -ytimellä, kun tehokas Cortex-M4-ydin on lepotilassa.

M4-ydin voi taas ajoittain herätä nopeasti suorittamaan intensiivisiä käsittelytehtäviä, esimerkiksi käsittelemään anturien tuottamia dataeriä ennen kuin ne lähetetään pilvipalvelimelle. PSoC 6 hoitaa myös dynaamiset taajuuksien ja jännitteiden skaalaukset suoritustehon ja virrankulutuksen optimoimiseksi.

Tämä toimintojen osittaminen antaa mahdollisuuden yhdistää samalla sirulla erittäin tehokas datankäsittely ja korkea suoritusteho sekä mitättömän pieni virrankulutus.

Turvamuisti sirulla

Arkkitehtuurin ja valmistusprosessin läpimurrot tarjoavat näin tehon/suorituskyvyn yhdistelmän, jota tarvitaan monien jatkuvasti käytössä olevien IoT-päätelaitteiden sovelluksissa. IoT-ympäristö vaatii myös kriittisen luokan tietoturvaa, jolla voidaan suojata kaikki data, käyttäjien yksityisyys sekä sovellusten hyödyntämät järjestelmät ja verkot.

PSoC 6 -ohjaimessa tämä on saatu aikaan hyödyntämällä TEE-ympäristöä (Trusted Execution Environment), joka tarjoaa useita samanaikaisesti toimivia turvallisia muistialueita, jotka ylläpitävät kaikkia ’luotettuja sovelluksia’. TEE tarjoaa skaalattavat, turvalliset muisti- ja suoritinresurssit, joiden avulla voidaan toteuttaa useita riippumattomia käyttäjän määrittelemiä suojausmenettelyjä tarvitsematta ulkoisia turvamuisteja tai muita turvaelementtejä.

PSoC 6 tukee myös teollisuusstandardien mukaisia salausalgoritmeja (ECC, AES) sirulle integroiduissa oheisprosessoreissa. Näin se tarjoaa turvallisen sisäisen varastoinnin laiteohjelmien, sovellusten ja tietoturvan käyttämille suojauselementeille kuten salausavaimille. Turvavarastointi on suojattu eFUSE-ohjelmalla, jonka ’palaminen’ poistaa piirin Debug-nastan toiminnasta niin, että turvamuistin sisältöä ei voida enää lukea vianhakumenetelmien avulla.

PSoC 6 toteuttaa myös valinnaisen suojatun käynnistysprosessin, jonka avulla sovelluksen image-tiedosto todennetaan vertaamalla sitä sirun suojattuun muistiin tallennettuun sovelluskuvaan.

Langaton yhteys sirulla

PSoC 6 täyttää myös uusimpien IoT-suunnitelmien liitettävyysvaatimukset: PSoC 63 -piirisarjassa käyttäjät voivat valita lohkon, joka on optimoitu langattomalle tai langalliselle yhteydelle. Se tarjoaa joko sirupohjaisen USB 2.0 -liitännän ja PHY:n tai lohkon, joka on optimoitu BLE-viestinnälle ja joka sisältää sirulle integroidun 2,4 GHz RF-lähetin-vastaanottimen ja tuen BLE 5.0 -datansiirrolle.

BLE-lohko tarjoaa myös CapSense-ominaisuudet ja analogiset oheislaitteet (mm. 2 operaatiovahvistinta ja komparaattoria sekä 12-bittiset AD- ja DA-muuntimet), joiden toteuttaminen on aiemmissa suunnitelmissa vaatinut neljä erillistä mikropiiriä: huipputehokkaan mikro-ohjaimen, BLE-RF-sirun, niukkatehoisen anturiohjaimen sekä kosketusnäytön ohjaimen.

Kehityspaketti avuksi

PSoC 6 -ohjaimen erittäin niukasti virtaa kuluttavan toiminnan, korkean prosessointitehon, tietoturvaominaisuuksien ja sirutasoisen liitettävyyden yhdistelmä soveltuu ihanteellisesti tulevien IoT-järjestelmien verkon reunalla toimivien IoT-solmujen tarpeisiin.

Suunnittelijoiden, jotka haluavat evaluoida näitä sovellusmahdollisuuksia, kannattaa perehtyä asiaan ohjainperhettä varten laaditun kehityspaketin PSoC 6 BLE Pioneer Kit avulla. Siihen kuuluva evaluointikortti (kuva 2) sisältää kaksiytimisen PSoC 6 BLE -ohjainpiirin, RF-antennin, CapSense-liukusäätimen, tarvittavat painikkeet ja kosketusanturit, USB-C-ohjaimen liittimineen sekä liittimet Arduino Uno -moduuleja varten.

Kuva 2. PSoC 6 BLE Pioneer Kit -kehityspakettiin kuuluva evaluointikortti.

Lisätietoja aiheesta: https://www.cypress.com/products/32-bit-arm-cortex-m4-psoc-6

MORE NEWS

Nyt se tapahtui: BYD ohitti Teslan

BYD on ohittanut Teslan Euroopan myydyimpänä täyssähköautojen valmistajana ensimmäistä kertaa historiassa, kertoo tuore JATO Dynamicsin raportti. Huhtikuussa 2025 Euroopassa rekisteröitiin 7231 täyssähköistä BYD-mallia, kun Tesloja myytiin 7165 kappaletta.

Yksi piiri pidentää langattoman laitteen käyttöaikaa

Elektroniikan komponenttien jakelija Rutronik on lisännyt tuotevalikoimaansa Nordic Semiconductorin uuden nPM2100-virranhallintapiirin, joka on suunniteltu erityisesti ensisijaisilla paristoilla toimivien laitteiden energiatehokkaaseen virranhallintaan.

Autoon tulee tekoäly ja suoja kvanttihyökkäyksiä vastaan

Autojen ohjelmistoistuminen ja jatkuva verkkoyhteys tekevät niistä alttiita yhä kehittyneemmille kyberuhille. NXP:n uusi OrangeBox 2.0 -kehitysalusta vastaa tähän haasteeseen yhdistämällä tekoälypohjaisen kyberturvan, kvanttikestävän salauksen ja ohjelmisto-ohjatun verkkoinfrastruktuurin yhteen järjestelmään.

Näin otat tekoälyn käyttöön teollisuudessa

Vaikka monet organisaatiot ovat jo ottaneet käyttöön perinteisiä tekoälyagentteja, tie täysin autonomisiin tekoälyagentteihin voi sisältää haasteita. Tekemällä strategisia investointeja ja omaksumalla metodisen lähestymistavan agenttien skaalaamiseen, sekä niiden erityisten roolien määrittelyyn, teollisuusyritykset voivat päästä loputtomalta tuntuvien kokeilujen yli ja alkaa nauttia tekoälyagenttien hyödyistä todellisessa elämässä, kirjoittaa teollisuuden ohjelmistoja kehittävän IFS:n tekoälyjohtaja Bob De Cuax.

Kaikista Intelin prosessoreista löytyi täysin uusi haavoittuvuus

Tietoturvatutkijat Sveitsin ETH Zürichin yliopistosta ovat löytäneet uuden, vakavan haavoittuvuuden Intelin prosessoreista. Kyseessä on täysin uusi haavoittuvuusluokka, jota kutsutaan nimellä Branch Privilege Injection. Se perustuu tapaan, jolla prosessorit ennakoivat tulevia laskentatehtäviä suorituskyvyn parantamiseksi.

Suomesta halutaan kvanttiturvallinen

Suomi ottaa merkittävän askeleen kohti kvanttiturvallista digitaalista tulevaisuutta. Uusi laaja tutkimushanke, Beyond the Limits of Post-Quantum Cryptography (BLimPQC), pyrkii varmistamaan, että suomalainen yhteiskunta ja teollisuus kykenevät puolustautumaan kvanttitietokoneiden aiheuttamia tietoturvauhkia vastaan.

Suosittu kehittäjäkortti sai neljä ydintä ja grafiikkaprosessorin

BeagleBoard.orgin tunnettu PocketBeagle-kehittäjäkortti on saanut merkittävän päivityksen uudessa PocketBeagle 2 -versiossa. Uudistuksessa laitteeseen on lisätty neliytiminen suoritin ja ensimmäistä kertaa myös grafiikkaprosessori, mikä avaa entistä laajempia mahdollisuuksia sulautettujen järjestelmien kehittämiseen.

Tehoa ja tarkkuutta teolliseen skannaukseen

Saksalainen piirivalmistaja iC-Haus tuo markkinoille uuden iC-LFMB-lineaarikuvakennon, joka vastaa teollisuuden kasvaviin vaatimuksiin tarkkuuden, suorituskyvyn ja helpon integroitavuuden osalta. Uutuustuote esitellään Laser World of Photonics 2025 -messuilla Münchenissä.

Lidarin moottori yhdelle sirulle

Analogiatekniikan edelläkävijä Silanna Semiconductor on lanseerannut uuden FirePower-sarjan laserajuripiirit, jotka yhdistävät ensi kertaa korkean jännitteen latauksen ja laserin laukaisun yhdelle sirulle. Uutuus mahdollistaa merkittävän tilansäästön ja tehohäviöiden pienentämisen esimerkiksi autojen ADAS-järjestelmien lidareissa.

Virve 2 saa suojatut ryhmävideopuhelut

Erillisverkkojen operoima viranomaisverkko Virve 2 saa merkittävän lisäpalvelun, kun Modirumin kehittämä NSC3 Group Video Service otetaan käyttöön. Kyseessä on reaaliaikainen, tietoturvallinen ryhmävideopalvelu, joka on suunniteltu erityisesti viranomaisten ja muiden turvallisuustoimijoiden tarpeisiin.

Kenttälaitteita helposti teollisuusverkkoon

STMicroelectronics on julkaissut uuden modulaarisen IO-Link-kehityspaketin, jonka tavoitteena on tehdä älykkäiden kenttälaitteiden liittäminen teollisuusverkkoon helpommaksi kuin koskaan. Uusi P-NUCLEO-IOD5A1-paketti tarjoaa kaiken tarvittavan IO-Link-yhteensopivan sensorin tai toimilaitteen (aktuaattorin) kehittämiseen – sekä laitteiston että ohjelmiston.

Silmää seuraavat lasit teollisuuteen

Tukholmalainen teknologiayritys Tobii on lanseerannut uuden Glasses X -silmänseurantatuotteen, joka on suunnattu erityisesti teollisuuden ja muiden vaativien alojen tarpeisiin. Uutuuslaseilla voidaan seurata käyttäjän katsetta reaaliajassa, mikä tarjoaa yrityksille arvokasta tietoa esimerkiksi koulutuksen, laadunvalvonnan ja turvallisuuden kehittämiseen.

Kovien olojen läppäri laitetaan kovaan testiin

Panasonicin kenttäkäyttöön suunniteltu Toughbook G2 altistetaan äärimmäiselle rasitukselle, kun seikkailujuoksija Jukka Viljanen juoksee halki Islannin suurimman jäätikön, Vatnajökullin, ilman tukitiimiä. Hänellä on ainoana henkilökohtaisena varusteenaan mukana kyseinen kannettava tietokone.

Kvanttitason salaus laitetasolla

Tietoturvassa valmistaudutaan kvanttikauteen. Microchip Technology on julkaissut uuden MEC175xB-sarjan sulautetut ohjaimet, jotka sisältävät laitetasolla toteutettua kvanttiturvallista salausta. Uutuustuote vastaa nopeasti kehittyvän kyberturvallisuusympäristön tarpeisiin, kun kvanttitietokoneiden mahdollinen uhka nykyisille salausmenetelmille kasvaa.

Useimmista VPN-protokollista löytyy lopulta haavoittuvuuksia

Nykyiset VPN-protokollat, vaikka ne tarjoavat vahvaa salausta tämän päivän standardien mukaan, eivät välttämättä kestä tulevaisuuden kvanttitietokoneiden laskentatehoa. Asiantuntijoiden mukaan kvanttilaskennan kehittyessä suurin osa perinteisistä salausmenetelmistä altistuu ennen pitkää murtamiselle. Tämä on johtanut siihen, että VPN-palveluntarjoajat ryhtyvät toimiin uuden sukupolven uhkia vastaan.

Uuden sukupolven eSIM tuo helpon mobiiliyhteyden

STMicroelectronics on saanut GSMA-sertifioinnin uudelle ST4SIM-300 eSIM-piirilleen, joka hyödyntää tuoretta SGP.32-standardia. Sertifiointi takaa sujuvan ja turvallisen mobiiliyhteyden erityisesti IoT-laitteille, joissa on rajoitettu käyttöliittymä tai yhteystekniikka, kuten NB-IoT.

IQM kasvattaa 300 kubittiin jo vuoden 2027 lopulla

Suomalainen kvanttiteknologiayritys IQM Quantum Computers toimittaa VTT:lle 300-kubittisen suprajohtavan kvanttitietokoneen vuoteen 2027 mennessä. Tulevaa konetta kehutaan maailman suorituskykyisimmäksi.

Microsoft muuttaa tekoälyn koodaajan assistentista kumppaniksi

Microsoftin Build 2025 -kehittäjätapahtumassa yhtiö esitteli merkittäviä uudistuksia GitHub Copilotiin ja Azure AI Foundryyn, joiden myötä tekoäly siirtyy ohjelmistokehittäjän yksinkertaisesta avustajasta täysimittaiseksi kehitystyön kumppaniksi.

Nokialle pitkästä aikaa hyviä uutisia – RAN-markkina yllätti kasvulla

Mobiiliverkkojen markkinoilta kantautuu vihdoin positiivisia uutisia myös Nokialle. Dell’Oro Groupin tuoreen raportin mukaan radioverkkojen (RAN) globaali liikevaihto kääntyi kasvuun vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä – ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen.

Unikie haluaa Pohjoismaiden johtavaksi AI-laboratorioksi

Teknologia- ja innovaatioyhtiö Unikie ilmoittaa merkittävästä panostuksesta tekoälyyn perustamalla uuden AI-laboratorion, jonka tavoitteena on nostaa yhtiö Pohjoismaiden johtavien tekoälytoimijoiden joukkoon. Laboratoriota johtaa yhtiön teknologiajohtaja Niko Haatainen, ja mukaan yhtiön kehitykseen sijoittaa tunnettu tekoälyvaikuttaja, Silo AI:n perustaja Peter Sarlin.

Virran mittaus onnistuu piirilevyjohtimien avulla

ETN - Technical articleKun suunniteltavassa elektroniikkapiirissä tarvitaan virran mittaamista, siihen käytetään yleensä erillistä mittausvastusta. Joskus houkutteleva vaihtoehto on käyttää virtamittaukseen piirilevyn omia johtimia eli kupariliuskoja. Se onnistuu, mutta hyödyntämiseen liittyy joitakin kompromisseja.

Lue lisää...

Näin otat tekoälyn käyttöön teollisuudessa

Vaikka monet organisaatiot ovat jo ottaneet käyttöön perinteisiä tekoälyagentteja, tie täysin autonomisiin tekoälyagentteihin voi sisältää haasteita. Tekemällä strategisia investointeja ja omaksumalla metodisen lähestymistavan agenttien skaalaamiseen, sekä niiden erityisten roolien määrittelyyn, teollisuusyritykset voivat päästä loputtomalta tuntuvien kokeilujen yli ja alkaa nauttia tekoälyagenttien hyödyistä todellisessa elämässä, kirjoittaa teollisuuden ohjelmistoja kehittävän IFS:n tekoälyjohtaja Bob De Cuax.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article