logotypen
 
 

IN FOCUS

IP suojaan ulkoiseen muistiin

Monet markkinoilla olevat mikro-ohjaimet tarjoavat tallennuskapasiteettia muutamien megatavujen verran, mikä vaikuttaa merkittävästi tuotteen hintaan. Sopiva vaihtoehtoinen ratkaisu on käyttää ulkoista muistia, jota voidaan hankkia suuremmissa määrissä selvästi edullisempaan hintaan ja useilla eri kapasiteettivaihtoehdoilla – yleensä muutamasta megatavusta satoihin megatavuihin.

Lue lisää...

Suomessa operaattorit ovat tarjonneet 5G-palveluja jo kahden vuoden ajan. Moni 5G-puhelu ja datalinkki menee Huawein toimittaman tukiaseman kautta. Ruotsissa ns. midband-taajuudet saatiin jaettua operaattoreille vasta viime kuussa, mutta tulevissa verkoissa ei saa käyttää Huawein laitteita. Miten tämä on mahdollista, kun molemmissa maissa arvion pitäisi perustua samaan EU:n 5G-työkalupakkiin ja sen riskianalyyseihin?

Jotta tätä maiden erilaisuutta ymmärtää, pitää avata eroja maiden telelainsäädännössä. Suomessa kansallinen turvallisuus on huomioitu jo 1990-luvulta lähtien. Laki määrittelee hyvin tiukasti sen, miten operaattorin pitää taata verkon turvallisuus. Jos operaattorin tietoon tulee jonkinlainen riski, operaattorilla on lakisääteinen velvollisuus ryhtyä kaikkiin tarvittaviin toimenpiteisiin, jotta uhka ei realisoidu.

Tämän vuoden alussa meillä tuli voimaan uusi sähköisen viestinnän palvelulakikokonaisuus, jossa on pantu täytäntöön EU:n 5G-verkkojen turvallisuuteen liittyvän yhteisen keinovalikoiman (ns. 5G-toolbox) toimenpiteet, jotka koskevat viestintäverkon keskeisten kriittisten osien suojaamista. Lyhyesti sanottuna uuden lain mukaan viestintäverkossa on kiellettyä käyttää sellaista verkkolaitetta, jonka käyttäminen voisi vaarantaa kansallista turvallisuutta.

Suomessa turvallisuus perustuu lakiin ja valvontaan

Viestintäverkkojen turvallisuutta seuraamaan perustettiin samalla uusi verkkoturvallisuuden neuvottelukunta. Neuvottelukunnassa ovat edustettuna keskeiset viranomaiset eri hallinnonaloilta sekä teletoimiala. Neuvottelukunta käsittelee laaja-alaisesti viestintäverkkojen turvallisuuteen liittyviä kysymyksiä ja antaa tarvittaessa suosituksia verkkoturvallisuuden parantamiseksi.

Suomessa ei siis päätetty kieltää yhtä (tai kahta) laitetoimittajaa toimittamasta laitteitaan 5G-verkkoihin. Sen sijaan verkkojen, niiden osien ja laitetoimittajien turvallisuutta seurataan jatkuvasti. Mikäli verkon kriittisessä osassa olisi ongelmia, Traficomilla on entistä laajemmat valtuudet puuttua operaattorin toimintaan. Pelkkä epäily siitä, että jokin laite saattaa vaarantaa kansallisen turvallisuuden, antaa Traficomille oikeuden määrätä operaattori poistamaan tällainen laite verkosta.

Verkkoturvallisuuden neuvottelukunta on suomalainen erikoisuus, joka jatkaa maamme pitkää historiaa viranomaisten ja operaattorien välisestä yhteistyöstä. Kyse on foorumi, jossa on mukana operaattoreita, laitevalmistajia, FiCom, ministeriöitä ja turvallisuusviranomaisia. Verkkojen turvallisuus perustuu pitkälti tälle yhteistyölle.

Ruotsissa herättiin oikeastaan vasta vuonna 2019 siihen, että tulevat 5G-verkot voisivat olla kriittinen infrastruktuuri ja siten laajemman turvallisuuskeskustelun aiheena. Pikavauhtia riksdagenin läpi juoksutetussa laissa posti- ja televiranomainen PTS velvoitettiin pyytämään Säpolta ja puolustusvoimilta lausunnot, kun taajuushuutokaupan ehdoista päätetään. Osana tätä lausuntoa piti arvioida kansallista turvallisuutta ja laitetoimittajia.

Viime syksyn aikana Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo ja maan puolustusvoimat antoivat oman lausuntonsa PTS:lle. Päätös kieltää Huawein ja ZTE:n laitteiden käyttö tulevissa midband-taajuuksien 5G-verkoissa yllätti monet. Operaattorit saivat tietää Huawei-kiellosta vain muutama päivä ennen 3,5 ja 2,3 gigahertsin taajuusalueiden huutokauppaa.

Huawei valitti asiasta, minkä takia PTSn huutokauppa laitettiin jäihin. PTS valitti päätöksestä Tukholman kamarioikeuteen, jonka mukaan Huaweilla oli oikeus valittaa PTS:n päätöksestä, mutta että 5G-huutokauppa oli kansallisesti niin tärkeä prosessi, että sitä voitaisiin jatkaa PTS:n ehtojen mukaisesti. Tammikuun 19. päivä neljä toimilupaa siirtyi neljän operaattorin haltuun yhteensä 2,3 miljardin kruunun hinnalla.

Kielto ei perustu tekniseen analyysiin

Huawein valitus on edelleen hallinto-oikeudessa ja päätös siitä saataneen kevään aikana. Huawei teki Ruotsiin asiakirjapyynnön ja saamiensa dokumenttien perusteella yhtiön johtavan lakimiehen Tuomas Latolan mukaan Säpon lausunnossa ei ole perusteltu millään tavoin, miten Huawein laitteet voisivat aiheuttaa riskin kansalliselle turvallisuudelle. PTS:n päätöksessä tai Säpon lausunnossa ei ole minkäänlaista teknistä laiteanalyysiä tai vastaavaa arviota, jossa olisi kuvattu, millä tavoin kansallisen turvallisuuden vaarantuminen voisi käytännössä toteutua. Ylätasolla on kommentoitu, että esimerkiksi ohjelmistopäivitykset voisivat olla uhka, mutta sitäkään ei ole arvioitu, kuinka teoreettinen riski on tai miten näitä riskejä hallitaan.

Ruotsi otti siis täysin oman linjansa suhteessa kiinalaisiin laitevalmistajiin. Erona Suomeen on se, että meillä keskitytään verkkolaitteisiin, ei yksittäisiin valmistajiin. Ruotsin päätös tarkoittaa, että kiinalaisvalmistajat on suljettu maan verkkojen ulkopuolelle 25 vuoden ajaksi. Päätös on tietenkin liiketaloudellisesti dramaattinen kiinalaisyritysten kannalta.

Suomessa tämän vuoden alussa voimaan tullutta lakia säädettäessä perustuslakivaliokunta keskusteli pitkään siitä, voidaanko joku valmistaja sulkea pois pelkän epäilyn perusteella. Tämän ei katsottu olevan perustuslain mukaista.

Antennikin on kriittinen osa?

Tuomas Latolan mukaan Ruotsissa on määritelty verkon kriittiset osat eri tavoin kuin esimerkiksi EU:n 5G-keinovalikoimassa. Ruotsin mukaan kriittisiä osia ovat kaikki verkon osat core-komponenteista tukiasemien antenneihin asti. Tätä tulkintaa on moni ihmetellyt. Millä tavoin passiivinen antenni voi olla riski kansalliselle turvallisuudelle?

Entä nyt? Huawei on toiminut Ruotsissa yli 20 vuotta, ja yhtiöllä on maassa iso 5G-verkkotutkimuslaitos. Huawein 5G-verkkolaitteissa on siis paljon ruotsalaista tietotaitoa ja nyt sitä pidetään riskinä maan kansallisen turvallisuuden kannalta.

Ensimmäisenä uudet 3,5 gigahertsin taajuudet otti käyttöönsä Telenorin ja Tele2:n yhteisyritys Net4Mobility, joka ryhtyi jo tammikuun lopulla myymään gigabitin liittymiä monissa kaupungeissa. Net4Mobilityn verkko on rakennettu Huawein verkkolaitteilla, mutta ilmeisesti ne eivät ole riski maan kansallisen turvallisuuden kannalta, vaan muuttuvat sellaiseksi vasta vuodenvaihteessa 2024-2025?

Tilannetta Ruotsissa voi tällä hetkellä kuvailla erikoiseksi. Kiinalaiset tukiasemat, antennit ja core-verkon elementit on kielletty maan verkoissa vuoden 2025 alusta lähtien. Siihen asti operaattorit voivat jopa laajentaa verkkojaan Huawein laitteilla. Vuoden 2025 alkuun mennessä kiinalaiset verkkolaitteet pitää poistaa myös operaattorien 4G-verkoista. Sen sijaan operaattoreilla on useita, useamman vuoden mittaisia testiverkkolisenssejä, joissa Huawein laitteita ei ole kielletty.

Ruotsin 5G-verkkohistoria on tähän asti ollut diplomaattisestikin ilmaistuna melkoinen sekasotku. Huawei-kiellosta uhkaa edelleen tulla diplomaattinen selkkaus maiden välille. Ericsson pelkää asemansa puolesta Kiinan markkinoilla.

Samaan aikaan yli vuodella myöhästynyt huutokauppa vei ruotsalaiset mobiilitekniikan etulinjasta pitkälle takamatkalle. Tällä hetkellä Suomi on 5G-käyttöönotossa noin kaksi vuotta Ruotsia edellä. Voittajia tässä sekoilussa ei ole. Ehkäpä Ruotsin olisi kannattanut rakentaa oma, kansallinen 5G-verkkonsa valtion rahalla? Sellaistakin ehdotettiin maan kansanedustuslaitoksessa vuonna 2019, kun uutta tietoliikennelakia säädettiin.

Iso kysymys Ruotsin päätöksessä on se, perustuuko se teknisiin argumentteihin vai pelkkään epäilyyn. Ns. takaoven sijoittaminen tukiasemaan on paitsi laitonta, liiketaloudellisesti järjetöntä ja teknisesti äärimmäisen hankalaa (kuten kerroimme maanantaina). Päätöksen arvioiminen pelkästään poliittiseksi on sekin hankalaa: sehän tarkoittaisi, että Ruotsi olisi taipunut ulkomaiseen painostukseen. On vaikeaa uskoa, että länsinaapuri luopuisi suvereenista päätöksenteosta näin keskeisessä tietoyhteiskunnan infrastruktuuria koskevassa asiassa.

Teksti perustuu osin Huawein johtavan lakimiehen Tuomas Latolan esitykseen tiistaina 16.2.2021.

MORE NEWS

PDF:stä tuli suosittu tapa hyökätä sähköpostiin

Kyberrikolliset ovat löytäneet uuden, tehokkaan keinon kiertää tietoturvasuojaukset: PDF-tiedostot. Check Point Researchin tuoreen tutkimuksen mukaan jo 22 % haitallisista sähköpostiliitteistä on PDF-muodossa. Samalla 68 % kyberhyökkäyksistä alkaa edelleen sähköpostista, mikä tekee PDF:stä entistä houkuttelevamman hyökkäysvälineen.

Uuden sirun avulla kännykkä voi tietää sijaintinsa sentin tarkkuudella

Nykyisten GPS-järjestelmien tarkkuus on vain muutamia metrejä, mutta uusi teknologia voi viedä paikannuksen tarkkuuden senttimetriluokkaan. Purdue Universityn ja Chalmersin teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet sirupohjaisen aaltokampatekniikan, joka voi mullistaa navigoinnin, autonomiset ajoneuvot ja tarkat mittausjärjestelmät.

Uusi salaus suojaa jo tämän päivän kuituyhteyksiä kvanttikoneilta

Kvanttitietokoneiden uhka nykyiselle tietoturvalle on herättänyt huolta laajasti: tulevaisuudessa ne voivat murtaa laajasti käytössä olevat salausmenetelmät. Nyt Karlsruhen teknillisen instituutin (KIT) tutkijat ovat kehittäneet ratkaisun, joka tuo kvanttiturvallisen salauksen jo olemassa oleviin kuituyhteyksiin – ilman kalliita erikoislaitteita.

Tekoäly alkaa valvoa Pohjoismaihin tulevaa dataa

Tiedon valtaväylistä Pohjoismaissa vastaava GlobalConnect ottaa käyttöön kehittyneen tekoälypohjaisen valvontajärjestelmän. Yhtiö investoi ScienceLogicin alustan käyttöönottoon, jonka avulla voidaan reaaliaikaisesti seurata verkon toimintaa ja ratkaista ongelmia ennen kuin ne ehtivät vaikuttaa käyttäjiin.

Uusi fotonipiiri kiihdyttää tekoälyn prosessoinnin huippunopeuteen

Amerikkalainen teknologia-alan yritys Lightmatter on julkaissut uudenlaisen fotoniikkaan perustuvan superpiirin, joka lupaa mullistaa tekoälyn infrastruktuurin. Passage M1000 -niminen piiri mahdollistaa ennennäkemättömän nopean tiedonsiirron tekoälylaskennassa, avaten tien entistä suuremmille ja tehokkaammille AI-malleille.

Trumpin politiikka voi nostaa seuraavan iPhonen hintaa jopa 40 prosenttia

USA Todayn mukaan Applen iPhonet saattavat kallistua jopa 43 prosenttia Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uusien tullien seurauksena. Trump ilmoitti keskiviikkona laajasta uudesta tullisuunnitelmasta, jonka tavoitteena on vauhdittaa yhdysvaltalaista tuotantoa. Tämä sisältää 34 prosentin lisätullit Kiinasta tuotaville tuotteille, mikä nostaa kokonaistullin 54 prosenttiin – korkeimmaksi Yhdysvaltain historiassa Kiinaa kohtaan.

Tänä vuonna jo joka viides uusi auto kulkee sähköllä

Sähköautojen suosio jatkaa kasvuaan haasteista ja epäilyksistä huolimatta. Uusimpien tilastojen mukaan vuonna 2025 jo 18 % maailmanlaajuisista autokaupoista kohdistuu sähköautoihin – kolme kertaa enemmän kuin viisi vuotta sitten.

Microsoft lähti liikkeelle 50 vuotta sitten BASIC-tulkista

Microsoft juhlii tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan, ja juhlan kunniaksi yhtiön perustaja Bill Gates julkaisi alkuperäisen ohjelmakoodin, joka käynnisti koko teknologiayrityksen – Altair BASIC -tulkin. Gatesin mukaan kyseessä on "siistein koodi, jonka olen koskaan kirjoittanut".

Rohde lisäsi tehoa EMC-mittauksiin

Rohde & Schwarz on julkaissut päivitetyn version ELEKTRA-ohjelmistostaan, joka tuo lisää tehoa ja automaatiota EMC-mittauksiin. Uusi ohjelmistoversio tukee kaikkia ajankohtaisia EMC-standardeja eri toimialoilla – mukaan lukien kaupallinen elektroniikka, autoteollisuus, langattomat järjestelmät, puolustus ja ilmailu.

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Tamperelaissiru purkaa useampia audiovirtoja kuin mikään muu prosessori

Tamperelainen VLSI Solution on julkaissut uuden sukupolven audioprosessorin, joka asettaa uudet standardit äänenkäsittelylle sulautetuissa järjestelmissä. VS1073-uutuuspiiri pystyy purkamaan ja käsittelemään enemmän äänenpakkausmuotoja kuin mikään muu prosessori markkinoilla – mukaan lukien uudet tuetut formaatit kuten ALAC, DSD, Opus ja AC-3.

Uusi LUMI-supertietokone yllättää: kylkeen tulee kvanttitietokone

Suomeen rakennetaan maailman tehokkainta tekoälysupertietokonetta, ja sen rinnalle kehitetään nyt myös täysin uusi kvanttilaskenta-alusta. LUMI AI Factory -hankkeen johtaja Pekka Manninen vahvistaa, että uusi huippuluokan laskentaympäristö käynnistyy keväällä 2027.

Samsungin uusin tuo tekoälyn jäässä oleville tablettimarkkinoille

Tablettimarkkinat hakevat suuntaa, mutta Samsung uskoo tekoälyyn. Yhtiö julkaisi 2. huhtikuuta uuden Galaxy Tab S10 FE -sarjan, joka tuo älykkäät ominaisuudet yhä useamman käyttäjän ulottuville. Vaikka markkina kokonaisuudessaan junnaa lähes paikallaan, Samsung pyrkii herättelemään sitä AI-pohjaisella tuottavuudella ja kevyellä muotoilulla.

Trumpin tullit aiheuttavat suurta epävarmuutta puolijohdealalla

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut uusista tullipolitiikoista, jotka uhkaavat horjuttaa puolijohdeteollisuuden globaaleja toimitusketjuja. Trumpin hallinto on määrännyt 10 prosentin perustullin kaikkiin tuontituotteisiin ja jopa 32 prosentin tullit valikoiduille maille, kuten Taiwanille. Vaikka Taiwanin puolijohteet ovat toistaiseksi tullivapaita, alan toimijat elävät epävarmuudessa mahdollisista tulevista muutoksista.

Maailman ensimmäisessä MEMS-kompassissa ei ole liikkuvia osia

Ranskalainen teknologiayritys SBG Systems on esitellyt maailman ensimmäisen MEMS-pohjaisen gyrokompassin, joka kykenee määrittämään suunnan ilman GNSS-apua ja täysin ilman liikkuvia osia. Tämä inertianavigoinnin läpimurto avaa uuden luvun tarkassa ja kompaktissa paikannuksessa, erityisesti merenkulun ja robotiikan sovelluksissa.

Cadence demosi eurooppalaisvoimin kehitettyä ajoneuvojen SoC-piiriä

Euroopassa pitäisi vähentää riippuvuutta sekä kiinalaisesta että amerikkalaisesta tekniikasta. Muutaman viikon takaisilla Nürnbergin Embedded World -messuilla nähtiinkin tähän suuntaan kasvavia versoja. Esimerkiksi Cadence ja saksalainen Dream Chip Technologies esittelivät uuden sukupolven älykkään SoC-järjestelmäpiirin ajoneuvosovelluksiin.

LUMI-tekoälytehdas on yksi ensimmäisiä Euroopassa

LUMI-tekoälytehdas avaa uuden luvun eurooppalaisessa tekoälyn kehityksessä yhdistämällä huipputeknologian, asiantuntijuuden ja yhteistyön ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Tekoälyhubin fyysiset tilat sijoittuvat Espoon Otaniemeen Aalto-yliopiston yhteyteen, ja laskennan ydin toimii Kajaanissa, missä nykyinen LUMI-supertietokone tarjoaa maailmanluokan suorituskykyä tekoälykehitykselle.

Jyväskylän ylioppilaskylään maailman nopein opiskelijanetti

Kotimainen valokuituyhtiö Lounea toteutti Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan Soihtu-asuntoihin huippumodernit nettiyhteydet. Opiskelijakylä nousi kerralla maailman kärkeen tarjoamalla asukkailleen poikkeuksellisen nopeat verkkoyhteydet. 

Painetun elektroniikan tutkija TactoTekin teknologiajohtajaksi

Oululaistaustainen elektroniikkayhtiö TactoTek on nimittänyt tekniikan tohtori Pälvi Apilon uudeksi teknologiajohtajakseen. Apilo on ollut osa TactoTekin asiantuntijatiimiä vuodesta 2018 ja toiminut viimeksi yhtiön ennakoinnin ja tutkimuksen johtajana.

Linuxista tulee parempi pelaajille

Linux-kernelin tuore 6.14-päivitys lupaa merkittäviä suorituskykyparannuksia Windows-pelejä pelaaville Linux-käyttäjille. Ytimeen on tuotu parannettu NTsync-ajuri, jonka ansiosta Wine- ja Proton-yhteensopivuuskerrosten kautta ajettavat pelit voivat hyötyä jopa satojen prosenttien teholisästä tietyissä tilanteissa.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Lue lisää...

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article