logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Kenellekään ei kai tarvitse enää vakuuttaa, että oikein valmistetut aurinkokennojärjestelmät voivat olla suureksi hyödyksi sekä kuluttajille että itse energiajärjestelmälle. Jopa pienen aurinkopuiston omistajasta tulee automaattisesti sähköenergian tuottaja, mikä alentaa huomattavasti sähkölaskuja. Järjestelmän optimaalinen tehokkuus edellyttää kuitenkin oikean säätimen valintaa.

Yhdessä energiavaraston kanssa aurinkokenno järjestelmä mahdollistaa joissakin olosuhteissa sähköverkosta eristäytymisen sekä sellaisen energiamäärän takaamisen, joka on riittävä omiin tarpeisiin. Sähköverkon näkökulmasta aurinkopaneeleista syntyvä sähkö on ilmaista (tuottajakuluttaja maksaa koko järjestelmästä) ja voimakkaan auringonsäteilyn hetkinä valtavat energiamäärät mahdollistavat suurten perinteisten voimaloiden joustavamman käyttämisen sekä kasvihuonekaasujen päästön rajoittamisen.

Jotta aurinkokennojärjestelmä toimii täysin tehokkaasti, on täytettävä useita ehtoja. Ensinnäkin paneelit on sijoitettava paikkaan, joka ei ole varjoisa. Kaikki järjestelmän lähistössä olevat kohteet, rakennukset tai korkeat puut saattavat heittää varjon, joka vaikuttaa aurinkokennojen tuottaman tehon alentamiseen. Paneelien pitäisi olla tietenkin suunnattu etelään, josta tulee eniten auringonsäteitä koko päivän aikana. Tärkeä on myös järjestelmän kallistuskulma Auringon suhteen. Sopivan asettamisen ansiosta järjestelmä suorittaa tehtävänsä mahdollisimman tehokkaasti.

Erittäin suosituiksi ovat myös tulleet pienet aurinkokennojärjestelmät, jotka akkuun kytkettyinä voivat toimia laturina, esimerkiksi leirintämatkoilla. Kyseessä ovat siis off-grid-järjestelmät, jotka eivät ole kytketty sähköverkkoon. Samoin kuin niiden isompien vastikkeiden tapauksessa, sopivan asennuksen ansiosta maksimaalinen määrä auringonsäteitä pääsee paneeliin, joten vain käyttäjästä riippuu, hyödyntääkö hän järjestelmänsä tehoa täysin. Onko siinä kuitenkin kaikki, mitä voimme tehdä, että generaattorimme hyödyntää luonnon koko potentiaalin?

Ilmeisesti ei. Onneksi avuksi tulevat aurinkosäätimien valmistajat. Järjestelmän toiminnan aikana juuri ne pitävät huolen siitä, että aurinkokennot toimivat meille täydellä tehollaan.

AURINKOSÄÄDIN - MIKÄ SE ON?

Sen selvittämiseksi, mikä aurinkosäädin on, aluksi täytyy ymmärtää, miten sähköenergiaa aurinkokennojärjestelmässä oikeastaan tuotetaan. Kyseisten paneelien tehoa kuvaa seuraava riippuvuus:

P=U\bullet Imula":{"formula":"P=U\bullet I","inline":true,"translations":["P=U\bullet I"],"variables":["P=U\bullet I"]}} }}

jossa:

P – järjestelmän teho PV [W],
U – sähköjännite [V],
I – sähkövirta [A].

Yllä olevan kaavan mukaan paneelien teho on jännitteen ja sähkövirran tulo. On selvä, että kyseiset arvot vaihtelevat vuorokauden aikana. Jos ei yritetä silloin vaikuttaa millään tavalla tuotannon normalisointiin ja keskiarvoistamiseen, se aiheuttaa aurinkovoimalan erittäin epävakaan toiminnan. Myös kokonaistuotanto ei ole siinä tapauksessa tyydyttävä. Mitä voi siis tehdä sähkövirran ja jännitteen arvojen säilyttämiseksi optimaalisella tasolla? Juuri siihen tarkoitukseen käytetään laitetta nimeltään aurinkosäädin.

Alla olevan kaavion mukaan aurinkopaneeli saavuttaa maksimaalisen tehonsa silloin, kun määritetään sellainen jännitteen ja sähkövirran piste, että sähkövirran käyrän alla määritetään suorakulmio, jolla on mahdollisimman iso pinta-ala. Säätimen tehtävä on siis hyödyntää aurinkoenergiaa tehokkaasti ja lyhentää pariston täydentämisaikaa täydentämällä jatkuvasti kulutettua sähköä. Kehittyneemmän mallin tapauksessa sen tehtävä on lisäksi jäljittää ja seurata maksimaalisia tehopisteitä, minkä ansiosta järjestelmä toimii täydellä tehollaan. Kyseisen laitteen asennus mahdollistaa sähkön tehokasta tuotantoa pilvisempinäkin päivinä. Yhden sellaisen laitteen asentaminen voi rajoittaa tarvetta laajentaa järjestelmää seuraavilla aurinkopaneeleilla.



PWM VAI MPPT?

On kaksi tyyppiä aurinkosäätimiä. Kyseessä ovat siis PWM (Pulse Width Modulator)- ja MPPT (Maximum Power Point Traffic)-säätimet. Ne eroavat toisistaan toimintaperiaatteella, hinnalla, tehokkuudella sekä (ja ehkä etenkin) kyvyllä toimia eri sääolosuhteissa. Määrittääkseen selvästi, onko valitun järjestelmän tapauksessa taloudellisesti perusteltua asentaa kalliimpi malli, on tutustuttava molempien hyviin ja huonoihin puoliin sekä ainakin perustasolla tutustua molempien laitteiden toimintaperiaatteeseen.

PWM-säätimet

PWM-säädin toimii pulssin leveyden säädön periaatteella. Yksinkertaisimmin sanottuna PWM-säädin lähettää akkuun lyhyitä jännitteen annoksia, eikä anna sen ylilatautua tai purkautua. Samalla ei ole akun ylikuumenemisen tai kaasumuodostuksen riskiä. Vakaan lataustason ylläpito pidentää pariston elinikää. Mitä korkeampi on akun lataustaso, sitä enemmän säädin vähentää energia-annosten määrää, ylläpitäen energian vakaata ja määritettyä arvoa.

Mitkä ovat kyseisen ratkaisun tärkeimmät edut?

  • Alhainen hinta verrattuna MPPT-säätimeen
  • Akun suojaus ylikuumenemiselta ja kaasunmuodostukselta
  • Akun eliniän pidentäminen
  • Laaja valikoima saatavilla olevia malleja
  • Toimittaa maksimaalisen saatavilla olevan määrän tehoa mahdollisimman lyhyenä aikana

Mitkä ovat PWM-säätimien huonot puolet?

  • Jotta laite toimii oikein, tulojännitteen täytyy tasapainottaa akun jännitettä;
  • Se toimii parhaiten täydessä auringonvalossa, eikä ole sopiva varjoisille järjestelmille
  • Se aiheuttaa häiriöitä, varsinkin sähköviran korkeampien arvojen tapauksessa
MPPT-säätimet – edut ja toimintaperiaate

MPPT-aurikosäätimet ovat laitteita, joilla on aikaisemmin mainittu kyky seurata parhaita tehopisteitä. Kyseisen järjestelmän toimintaperiaatteena on akun jännitteen sellainen säätö, että sen avulla voi saavuttaa maksimaalisen latausvirran. Toisin kuin PWM:t, MPPT:t hyödyntävät siis järjestelmän maksimaalisia suorituskykyjä ja käyttävät siihen parhaillaan vallitsevia aurinko-olosuhteita. Kyseisen ratkaisun valtava etu on kyky tuottaa sähköenergiaa sekä suotuisimmissa olosuhteissa, jolloin on täysi auringonvalo, että auringonnousun ja -laskun ja lisäksi pilvisen sään aikana. Säteily pääsee perille nimittäin aina, mutta tehokkaasti toimia voi ainoastaan se järjestelmä, joka pystyy mukautumaan auringonvalon tasoon. Käy ilmi, että hyvälaatuista MPPT-säädintä käytettäessä tuotantotehokkuus voi olla jopa 30% korkeampaa vähäisen auringonvalon olosuhteissa. Lisäksi laite vaikuttaa akun lataamisen aikana esiintyvien häviöiden alentamiseen.

Useita epäilemättömiä etuja seuraa valitettavasti huomattavasti korkeampi hinta. Se ei kuitenkaan ole kannattamaton sijoitus – järjestelmän sopiva tuki antaa nimittäin selviä hyötyjä, joista tärkein on sähköenergia ympäri vuorokauden, riippumatta siitä, onko yllämme pilvetön taivas, vai onko Aurinko piilossa korkealla pilvien yllä.

Jotta järjestelmä toimisi tehokkaimmin, MPPT-säätimellä varustetussa järjestelmässä sijaitsevat aurinkopaneelit pitää kytkeä sarjaan. Sellaisen järjestelmän toiminta on paljon tehokkaampaa, kuin useampien paneelien rinnankytkentä PWM-säätimen tapauksessa. Täytyy samalla ottaa huomioon, ettei saa ylittää aurinkopaneelien valmistajan määrittämää maksimijännitettä. Kyseinen tilanne on nimittäin vaaraksi laitteelle, joka pahimmassa tapauksessa saattaa vahingoittua.

MAKSIMAALISEN TEHOPISTEEN JÄLIJITYSMENETELMÄT

Maksimaalisen tehopisteen seuranta voi perustua muutamaan algoritmiin, jotka tarjoavat säätimen toiminnan eri tarkkuutta. Yleensä käytetään seuraavia menetelmiä:

  • Perturbaatio- ja havaintomenetelmä – sitä voi kutsua yritykseksi ja erehdykseksi. Se perustuu nimittäin jännitepisteen sijainnin minimaaliseen korjaukseen ja havaintoon, onko kyseinen toiminta aiheuttanut lataustehon nousun vai laskun. Sen jälkeen otetaan seuraava, samanlainen askel, kunnes saavutetaan tyydyttävä tulos. Täytyy huomata, että asennuspisteen siirtotaso on sama jokaisen seuraavan intervention tapauksessa.

  • Inkrementaalisen johtavuuden menetelmä – kyseessä on algoritmi, joka pystyy ennakoimaan tehokäyräkaavion perusteella, miten suuri muutos on tehtävä mahdollisimman suurten hyötyjen saavuttamiseksi. Algoritmi suorittaa sen analysoimalla sähkövirran ja jännitteen kasvua, mikä mahdollistaa suoritetun muutoksen tuloksen määrittämisen.

  • Lämpötilamenetelmä – maksimaalisen toimintapisteen määrittämiseen käytetään lämpötilan mittausta. Vertaamalla tulosta viitelämpötilaan pystymme määrittämään optimaalisen asetuksen. Ongelma esiintyy kuitenkin silloin, kun ilmestyy varjo. Lämpötilamenetelmä on tällöin virheellinen.

PV-JÄRJESTELMÄLLE SOPIVAN SÄÄTIMEN VALINTA

Voidakseen valita säätimen, joka olisi sopiva olemassa olevalle aurinkokennojärjestelmälle, täytyy tietää sekä itse paneelien perusparametrit että käytetyn akun tekniset tiedot ja tehonkulutuksen arvo. Tärkeimpiä tekijöitä, jotka kertovat aurinkokennojen ja PWM- sekä MPPT-säätimien keskinäisen yhteensopivuuden oikeellisuudesta, ovat:

  1. Aurinkopaneelien nimellisteho – kyseinen parametri on otettava huomioon, jotta järjestelmä yhdessä säätimen kanssa pystyisi jokaisessa tapauksessa lataamaan akun energiavarastolle sopivana ja turvallisena aikana
  2. PV-paneelien jännite, joka ei ylitä akun sallittua latausjännitettä sekä säätimen valmistajan määrittämää maksimaalista jännitettä
  3. Kulutettava huipputeho – sopivasti valitun säätimen ominaisuuksiin täytyy kuulua sama tai korkeampi latausvirta, joka kompensoi kaikkien kytkettyjen vastaanottimien virrankulutusta
  4. Aurinkopaneelien oikosulkuvirta – valitun laitteen ominaisuuksiin pitäisi kuulua korkeampi latausvirta, kuin PV-järjestelmän mainittu oikosulkuvirta
  5. Energiavaraston kapasitanssi – valitakseen sopivan laitteen, jonka avulla on mahdollista täydentää kulutettua energiaa lyhyenä aikana, täytyy määrittää ensin, miten paljon sitä pystytään käyttämään, eli miten tilavaa akkua tarvitaan. Silloin järjestelmä tulee olemaan räätälöity asiakkaan tarpeisiin.

Sopivan aurinkosäätimen valinta pystyy parantamaan järjestelmämme tehokkuutta, mikä vaikuttaa taloudelliseen laskuun. Sekä PWM- että MPPT-säätimillä on huonot ja hyvät puolensa ja vain hyvin harkitun ostoksen ansiosta laite voi täyttää käyttäjän odotukset.

Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.:n alkuperäinen teksti löytyy täältä.

MORE NEWS

Traficom varoittaa: myös .fi-pääte voi viedä huijaussivulle

Suomalaiset verkkosivustot, joilla on .fi-pääte, koetaan usein turvallisiksi. Aika ajoin ilmenee kuitenkin tapauksia, joissa tätä luottamusta on pyritty hyväksikäyttämään. Kyberturvallisuuskeskus kehottaakin tarkkaavaisuuteen myös .fi-osoitteiden kanssa.

Haluatko murtautua yrityksen verkkoon? Se maksaa vain 500 dollaria

Pimeässä verkossa käydään vilkasta kauppaa yritysverkkoihin murtautumisesta ja hinnat ovat yllättävän edullisia. Tietoutrvayritys Check Pointin uunituoreen raportin mukaan rikolliset voivat ostaa pääsyn yritysten sisäverkkoihin jopa 500 dollarilla.

Maailman pienin lidar painaa vain 50 grammaa

Sony Image Sensing Solutions on julkistanut maailman pienimmän ja kevyimmän lidar-etäisyysanturin. Uusi AS-DT1-malli hyödyntää dToF-teknologiaa (Direct Time of Flight) ja painaa vain 50 grammaa. Moduulin mitat ovat vain 29 x 29 x 31 millimetriä.

Apple aikoo kiertää Trumpin tullimaksut

Apple pyrkii välttämään jopa 145 prosentin tullit Kiinasta tuoduista tuotteista siirtämällä iPhone-tuotantoaan Intiaan ja nopeuttamalla logistiikkaansa, kertovat Reuters ja MarketWatch. Yhtiö on Reutersin mukaan lennättänyt viime viikkojen aikana noin 600 tonnia iPhoneja – arviolta 1,5 miljoonaa kappaletta – Intiasta Yhdysvaltoihin. Tarkoituksena on kasvattaa Yhdysvaltain varastoja ennen kuin tullit nostavat laitteiden hintoja dramaattisesti.

Uusi anturi tuo elokuvatason kuvanlaadun huippupuhelimiin

Piilaaksolainen Omnivision on julkistanut uuden kuva-anturin, joka tuo ennennäkemättömän laajan dynaamisen alueen ja elokuvatason videokuvauksen älypuhelimiin. OV50X-uutuusanturi on suunnattu huippuluokan puhelimiin, jotka tavoittelevat parasta mahdollista kuvanlaatua kaikissa valaistusolosuhteissa.

Yllättävä tutkimus: ChatGPT tekee samanlaisia päättelyvirheitä kuin ihminen

Tuore kansainvälinen tutkimus paljastaa, että tekoäly ei ole niin rationaalinen kuin usein uskotaan. OpenAI:n kehittämä ChatGPT tekee monissa tilanteissa samanlaisia päättelyvirheitä kuin ihmiset – ja joskus vielä pahempia.

Näin Teslan ja BYD:n akut eroavat toisistaan

Saksalaisen RWTH Aachenin yliopiston tutkijat ovat tehneet perusteellisen purkuanalyysin kahdesta maailman johtavan sähköautovalmistajan, Teslan ja BYD:n, litiumioniakusta. Tutkimuksessa verrattiin Teslan 4680-sylinterikennoa ja BYD:n Blade-prismaattista kennoa kennotasolla.

Suomalaisyritys tuo yrityksille oman tekoälyn

Suomalainen konsulttitalo Y4 Works on lanseerannut uuden tekoälyratkaisun, Suunta.ai:n, joka tuo organisaatioille niiden oman, asiantuntijamaisen tekoälyn. Toisin kuin yleiset kielimallit, kuten ChatGPT, Suunta.ai oppii yrityksen omasta datasta, haastaa käyttäjäänsä ja toimii kuin digitaalinen liiketoimintakonsultti.

Piikarbidi vähentää tehohäviöitä datakeskuksessa

ON Semiconductor on julkaissut uuden sukupolven tehomoduulin, joka lupaa merkittävästi pienempiä tehohäviöitä ja energiatehokkaampaa käyttöä erityisesti datakeskuksissa ja teollisuussovelluksissa.

Boreo ostaa Elfa Distrelecin Suomen ja Baltian toiminnot

Boreo Oyj on allekirjoittanut sopimuksen Elfa Distrelecin myyntitoimintojen ostamisesta Suomessa, Latviassa, Virossa ja Liettuassa. Kaupan myötä Elfa siirtyy näissä samaan yritysryhmään kuin Yleiselektroniikan toiminnot. Kauppahinnaksi ilmoitetaan 5,5 miljoonaa euroa.

Ruotsalaistutkijoiden vahvistin nostaa kuidun kapasiteetin 10-kertaiseksi

Göteborgilaisen Chalmersin teknillisen korkeakoulun tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen optisen vahvistimen, joka voi moninkertaistaa kuituverkkojen tiedonsiirtokyvyn. Uusi vahvistin mahdollistaa jopa kymmenen kertaa enemmän dataa sekunnissa verrattuna nykyisiin teknologioihin.

Google siirtää sovelluskehityksen selaimeen – tekoäly isossa roolissa

Google esitteli Cloud Next -tapahtumassaan uuden sukupolven sovelluskehitysalustan, Firebase Studion, joka siirtää koko kehitysprosessin selaimeen – suunnittelusta julkaisuun. Uutuus rakentuu vahvasti tekoälyavusteisuuden ympärille ja hyödyntää Googlen omaa Gemini-mallia läpi koko kehityksen.

Trumpin tullit iskevät rankasti suuriin amerikkalaisiin autonvalmistajiin

Yhdysvallat asetti viime viikolla 25 prosentin tuontitullit useista maista tuotaville autoille ja varaosille. Presidentti Trumpin hallinnon ilmoittamat laajat tuontitullit ovat tuomassa autoalalle uudenlaisia haasteita. Vaikka toimenpiteet on nimellisesti suunnattu vahvistamaan kotimaista teollisuutta, tuoreen analyysin mukaan myös Yhdysvaltain omat jättivalmistajat – General Motors, Ford ja Stellantis – ovat merkittävästi alttiita tullien vaikutuksille.

Nokian ja Telian 5G-viipale kattoi kolme maata

Nokia, Telia ja Puolustusvoimat ovat saavuttaneet maailmanlaajuisesti merkittävän teknologisen virstanpylvään toteuttamalla ensimmäisen saumattoman 5G Standalone -verkkoviipaleen (slice) siirron kolmen eri maan välillä toimivassa verkossa. Kokeilu osoittaa, kuinka 5G-teknologiaa voidaan hyödyntää viranomaisviestinnässä myös kansainvälisesti.

Optinen liitäntä tuotiin ensimmäistä kertaa SSD-levylle

Tallennustekniikan kehityksessä saavutettiin merkittävä virstanpylväs, kun KIOXIA, AIO Core ja Kyocera julkistivat ensimmäisen toimivan SSD-levyn, jossa käytetään optista liitäntää. Uusi prototyyppi yhdistää PCIe 5.0 -väylän ja valoon perstuvan optisen tiedonsiirron, mikä tekee siitä maailman ensimmäisen laatuaan.

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Trump haluaa nopeuttaa miljardi-investointeja Yhdysvaltain puolijohdeteollisuuteen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on antanut uuden presidentin asetuksen, jolla perustetaan United States Investment Accelerator -niminen virasto vauhdittamaan miljardiluokan investointeja maahan. Tavoitteena on houkutella sekä kotimaisia että ulkomaisia yrityksiä sijoittamaan erityisesti strategisesti tärkeisiin aloihin, kuten puolijohdeteollisuuteen.

Ethernet aikoo vallata autot

CAN-väylä on hallinnut autoja pitkään, mutta moni uskoo kaistatarpeen vaativan jatkossa Ethernetiä. Tätä silmällä pitäen Infineon on ostanut Marvellin aujoneuvojen Ethernet-liiketoiminnan 2,5 miljardilla dollarilla. Kauppa kattaa Marvellin Brightlane-tuotesarjan ja siihen liittyvät varat, ja sen odotetaan toteutuvan vuoden 2025 aikana.

STMicroelectronics julkisti kevyemmän version MP25-prosessorista

STMicroelectronics on tuonut markkinoille uuden STM32MP23-mikroprosessorisarjan, joka täydentää viime vuonna julkaistua MP25-sarjaa. Uutuusprosessori tarjoaa tehokkaan ja taloudellisen vaihtoehdon teollisuuden ja esineiden internetin (IoT) älykkäisiin reunalaitteisiin, koneoppimiseen ja kehittyneisiin käyttöliittymäratkaisuihin.

Androidin avustin voi muuttua vaaralliseksi takaoveksi

Androidin esteettömyyspalvelu – jonka tarkoitus on auttaa käyttäjiä käyttämään puhelinta paremmin esimerkiksi näkö- tai liikuntarajoitteiden kanssa – voi muuttua tietoturvariskiksi. Tuore Georgia Techin tutkimus esittelee uuden analyysityökalun, DVa:n, joka paljastaa, kuinka haittaohjelmat hyödyntävät tätä avustinta päästäkseen käsiksi käyttäjän tietoihin ja sovelluksiin.

Galvaaninen erotus on yhä tärkeämmässä roolissa

Teollisuus- ja ajoneuvosovelluksissa siirtyminen kohti kestävämpiä energiaratkaisuja ja tehokkaampia moottoreita tuo mukanaan uudenlaisia vaatimuksia elektroniikkasuunnittelulle. Järjestelmät yhdistävät yhä useammin laajan kaistaeron komponentteihin perustuvat suurjännitealijärjestelmät ja herkät pienjännitepiirit, kuten mikro-ohjaimet. Näiden yhdistäminen samassa kokonaisuudessa lisää sekä suorituskykyä että riskejä – galvaaninen erotus ja häiriösuojaus ovatkin nyt tärkeämpiä kuin koskaan, sanoo Toshiba Electronics Europe.

Lue lisää...

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article