Open RAN Alliance perustettiin vuonna 2018 maailman suurimpien operaattorien toimesta edistämään avoimia ja yhteensopivia verkkoratkaisuja. Tavoitteena oli vähentää riippuvuutta suurista toimittajista kuten Ericssonista, Nokiasta ja Huaweista. Seitsemän vuotta myöhemmin kehitys näyttää menneen täysin toiseen suuntaan.
Tutkimuslaitos Dell'Oro Groupin mukaan viisi suurta toimijaa – Huawei, Ericsson, Nokia, ZTE ja Samsung – hallitsivat edelleen 95 prosenttia RAN-markkinoista. Tämä osoittaa, että pienet haastajat eivät ole onnistuneet saamaan jalansijaa, vaikka teknologian tarkoitus oli nimenomaan avata markkinaa uusille toimijoille.
Samaan aikaan maailmanlaajuiset RAN-tuotemyynnit ovat romahtaneet. Markkinan arvo laski 10 miljardilla dollarilla kahdessa vuodessa, mikä on heikentänyt entisestään uusien tulokkaiden mahdollisuuksia.
Monet Open RAN -hankkeet ovat päätyneet tilanteeseen, jossa kaikki verkon osat – radiot, laskentayksiköt ja ohjelmistot – tulevat edelleen yhdeltä ja samalta valmistajalta. Ilmiöstä on muodostunut oma terminsä: single vendor Open RAN.
Yksi näkyvimmistä esimerkeistä on AT&T:n ja Ericssonin välinen 14 miljardin dollarin sopimus, joka tekee yhdysvaltalaisesta operaattorista entistä riippuvaisemman Ericssonista – vastoin Open RANin alkuperäistä ideologiaa.
Ranskalaisoperaattori Orange näkee edelleen potentiaalia Open RANissa – mutta vain, jos suuret toimijat alkavat tehdä yhteistyötä. Orangen teknologiajohtaja Laurent Leboucherin mukaan yhtiö "haluaisi yhdistää Nokian ja Ericssonin ratkaisuja samalle tukiasemalle", erityisesti massiivisen MIMO-teknologian osalta, jossa standardointi on edelleen keskeneräistä.
Leboucher uskoo LightReadingin haastattelussa, että pienemmillä toimijoilla voi olla roolinsa lähinnä sisäverkkoratkaisuissa ja neutraalien verkkojen yhteyksissä. Sen sijaan laaja-alainen mobiiliverkkojen muutos jää edelleen suurten valmistajien varaan – aivan kuten ennen Open RANin syntyä.