Nokia on kertonut pitkään olevansa sitoutunut avoimien Open RAN -verkkojen kehitykseen. Yhtiötä on kuitenkin moitittu siitä, että sen kehittämät O-RAN-ratkaisut – esimerkiksi sovellukset – toimivat vain sen omalla AirScale-raudalla. Nyt Nokia on hiljentänyt nämä epäilijät.
Nokia sanoo testanneensa onnistuneesti AirScale-kantataajuusratkaisunsa yhteensopivuutta kolmansien osapuolten O-RAN-radioyksiköiden kanssa. Tätä testattiin japanilaisen NTT DoCoMon 5G-verkossa. Käytännössä onnistunut testi osoittaa, että Nokian ratkaisuja voidaan liittää myös muiden valmistajien radioyksiköihin O-RAN-toteutuksessa.
Testissä DOCOMOn laboratoriossa Yokosukassa Nokian 5G O-RAN AirScale -kantataajuus integroitiin ja testattiin kolmannen osapuolen radioyksikön kanssa. kanssa. Nokian O-RAN-ominaisuudet on rakennettu sen AirScale-ohjelmiston päälle ja ne tarjoavat saman korkean suorituskyvyn, toiminnallisuuden ja suojauksen kuin Nokian ”omat” radiotuotteet.
Lyhyesti sanottuna O-RAN-arkkitehtuurin idea on, että verkon RAN-osa voidaan jakaa radioyksikköön (RU), hajautettuun yksikköön (DU) ja keskusyksikköön (CU). Radioyksikön ja hajautetun yksikön liitäntä on O-RAN Alliancessa määritelty eCPRI-pohjainen 7-2x-rajapinta. Tämä on ainoa standardoitu fronthaul-liitäntä, joka mahdollistaa usean valmistajan yhteentoimivuuden.
Tässä arkkitehtuurissa radioyksikkö viittaa laitteeseen, jossa radiotaajuiset signaalit vastaanotetaan, lähetetään, vahvistetaan ja muunnetaan digitaalisiksi. Tämä yksikkö on joko lähellä antennia tai integroitu osaksi ns. aktiiviantennia. Tätä RU- ja DU-yksikön välistä linkkiä kutsutaan O-RANissa fronhaul-liitännäksi (kääntyy esimerkiksi ”etupääksi”). Arkkitehtuuriin avoimuus merkitsee sitä, että operaattori voi omien tarpeidensa mukaan toteuttaa RAN-verkon toiminnallisuuden toteuttamisen.