3GPP-järjestö on ensi vuonna Release 17 -määritysten myötä laajentamassa 5G NR mmWave -kaistoja lisensoimattomalle alueelle aina 71 gigahertsiin asti. Tämä vaatii muutoksia RF-piirisarjoihin. Rohde & Schwarz ja Sivers Semiconductors ovat yhdessä kehittäneet testausratkaisun uusilla taajuuksille toimiville päätelaitteille.
Tyypillisesti ensi vuonna 5G-käyttöön aukeavat taajuudet ovat olleet wifi-verkkojen 802.11ad- ja ay-standardien käytössä. 5G-vastaanottimien laajennus 71 gigahertsiin asti edellyttää fyysisen kerroksen mukauttamista, erityisesti kahden uuden apukantoaallon välin lisäämistä (480 kHz ja 960 kHz) ja laajempien signaalin kaistanleveyksien tukemista jopa 2 gigahertsiin asti.
Tämän uuden taajuuskaistan tuki asettaa uusia haasteita jo matkapuhelinsovelluksiin suunnattujen RF-lähetin-vastaanottimien valmistajille, mutta myös mahdollisuuksia niille, jotka ovat tähän mennessä erikoistuneet näillä mmWave-kaistoilla toimivien wifi-piirisarjojen suunnitteluun ja valmistukseen.
Yhteisiä testaustoimia varten Sivers Semiconductors toimitti testattavana laitteena (DUT) evaluointilaitteiston, joka perustui RF-piiri TRXBF01:een ja BFM06010- antennimoduuliin. RF-piiri tukee IEEE 802.11ad/ay -modulaatioita 64QAM:een asti koko taajuusalueella (57-71 GHz). Testauskokoonpano koostuu R&S SMW200A -signaaligeneraattorista, joka tukee jopa 67 GHz – 72 GHz:n taajuuksia sekä R&S FSW85 -signaali- ja spektrianalysaattorista. Analysaattori tukee jopa 8,3 gigahertsin kaistanleveyttä ja RF-taajuuksia aina 90 GHz asti. Antennitestaukseen käytettiin R&S:n ATS1800C-testikammiota.
Testilaitteen lähettimen suorituskyvyn vahvistamiseksi SMW200A tarjoaa differentiaalisen analogisen IQ-kantataajuussignaalin. Testattava laite suorittaa signaalin IQ-moduloinnin ja ylösmuuntamisen halutulle RF-taajuudelle. Luotu signaali on 5G NR 3GPP -standardin julkaisun 17 mukainen ja käyttää 960 kHz:n apukantoaaltoväliä ja 2 GHz:n modulaatiokaistanleveyttä.
Lisätietoja testausratkaisusta täällä.