Apple ja Google ilmoittivat perjantaina luopuvansa kaikista patenttirikkomussyytteistään toisiaan vastaan. Apple jatkaa kiistaa suurimman Android-valmistaja Samsungin kanssa, mutta analyytikoiden mukaan sopu osoittaa molempien hävinneen.
Apple ja Google ovat käyneet patenttisotaa aina vuodesta 2010 lähtien. Se perustui ennen kaikkea Applen pääjohtaja Steve Jobsin julistamalla "pyhälle sodalle" Googlea vastaan.
Google on yrittänyt yritysostoin - joista kallein oli Motorola Mobilityn ostaminen - päästä tilanteeseen, jossa sen Android-käyttöjärjestelmään pohjaavien älypuhelimien valmistajat olisivat suojassa kaikilta patenttisyytöksiltä.
Apple on puolestaan pyrkinyt osoittamaan oman patenttisalkkunsa voiman väittäen lähes tulkoon, että kaikki iPhonen jälkeen tulleet älypuhelimet perustuvat sen patentoimien tekniikoiden kopiointiin.
Nyt molemmat ovat joutuneet myöntämään epäonnistuneensa. Googlen patenttisalkku ei selvästi riitä suojaamaan Android-valmistajia. Ns. Nortel-patenttien päätyminen huutokaupassa Rockstar-konsortiolle kesällä 2011 oli tältä osin iso isku. Rockstar koostui Applesta, BlackBerrystä, EMC:stä, Ericssonista, Microsoftista ja Sonystä.
Apple on puolestaan onnistunut vakuuttamaan oikeusasteet vain yhdestä patentoimastaan tekniikasta, jota muut ovat kopioineet. Kyse on ns. kuminauhaefektistä, jolla näyttö pompahtaa takaisinpäin, kun sitä vieritetään sivun loppuun tai alkuun. Tämä on ainoa Applen patentoima toiminnallisuus, jota sen kilpailjoiden on todettu kopioineen.