Tanskan teknisen yliopiston (DTU) ja göteborgilaisen Chalmersin teknisen yliopiston tutkijat julkistivat vähän aikaa sitten optisen piirin, jonka avulla rikottiin tiedonsiirron maailmannennätys. Kokeessa sirulla onnistuttiin siirtämään dataa 1,8 petabitin sekuntinopeudella. Yksi siru tuottaa yhdestä valonlähteestä 223 kanavaa.
Tuloksen tasosta kertoo se, että 1,8 petabittiä sekunnissa on noin kaksi kertaa globaalin internetin dataliikenteen määrä. Kyse on räätälöidystä piiristä, joka voi yhdestä infrapunasäteestä luoda koko sateenkaaren värikirjon eli käytännössä satoja taajuuksia.
Tuotetut värit on kiinnitetty tietylle taajuusetäisyydelle toisistaan - aivan kuten kamman hampaat - minkä vuoksi sitä kutsutaan taajuuskammaksi. Jokainen väri (tai taajuus) voidaan sitten eristää ja käyttää datan lähettämiseen.
Koe osoitti, että yksi siru voisi helposti kuljettaa 1,8 petabittiä dataa sekunnissa. Nykyisillä kaupallisilla optisilla laitteilla sama vaatisi yli 1000 laseria. Tutkimusryhmän johtajan, Chalmesin professori Victor Torres Companyn mukaan piirissä on erikoista se, että se tuottaa kuituoptiseen datansiirtoon ihanteellisen taajuuskamman.
- Sillä on korkea optinen teho ja se kattaa laajan kaistanleveyden spektrialueella, joka on kiinnostava edistyneen optisen viestinnän kannalta.
Torres Companyn mukaan osa piirin parametreistä saavutettiin sattumalta eikä suunnittelulla. - Tutkimusryhmän ponnistelujen avulla pystymme kuitenkin nyt kääntämään prosessin takaisin ja valmistamaan mikrotaajuuskampoja tietoliikenteen sovelluksiin.
Kokeessa saavutettu 1,84 petabittiä ei ole piirin maksimitaso. Tutkijat todistivat laskennallisesti, että yhdellä piirillä on mahdollista toteuttaa sadan petabitin massiivinen datansiirtojärjestelmä.