logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Mikro-ohjaimiin perustuvien sulautettujen järjestelmien sovelluskoodien testaukseen tarkoitetut debuggerit ja niihin liittyvät työkalut ovat välttämättömiä järjestelmien kehittäjille. Ne auttavat löytämään ja korjaamaan virheitä, testaamaan koodin suoritusta ja optimoimaan järjestelmän suorituskykyä.

Artikkelin kirjoittaja Rodger Richey toimii Microchipin Development Systems -liiketoimintayksikön johtajana. Richeyllä on yli 20 vuoden kokemus alueelta, joka kattaa kaikki sulautettujen järjestelmien suunnittelun näkökohdat. Richeyllä on sähkötekniikan B.Sc.-tutkinto Arizonan yliopistosta ja hän aloitti uransa Planning Systems -yhtiössä suunnitellen elektroniikkaa tutkimustyössä ja sotilassovelluksissa käytettäviin vedenalaisiin telemetriajärjestelmiin. Tämä kokemus sai hänet liittymään vuonna 1994 Microchip Technology -yhtiöön, jossa hän on sittemmin toiminut eri sovellusalueiden johtotehtävissä.

Kehittyneillä virheenkorjausominaisuuksilla on ollut merkittävä vaikutus kehitystyön tuottavuuteen ja ne voivat lyhentää siihen tarvittavaa aikaa. Saatavilla on lukuisia uusia työkaluja, jotka auttavat tekemään virheenkorjausprosessista entistä tehokkaamman ja käyttäjäystävällisemmän.

Yksi merkittävimmistä edistysaskelista mikro-ohjaimille tarkoitettujen virheenkorjausohjelmien kehityksessä on mahdollisuus edistyneiden debug-ominaisuuksien integrointiin. Tämä johtaa paljon pitemmälle kuin perinteinen tapa eli askel kerrallaan eteneminen ja keskeytyspisteiden asettaminen.

Nykyaikaiset debuggerit tarjoavat kehittäjille reaaliaikaista dataa koodin suorituskyvystä, jolloin virheitä voidaan helposti ja nopeasti tunnistaa sekä korjata. Ne voivat lisäksi tarjota hyvin yksityiskohtaisia tietoja järjestelmän suorituskyvystä ja energiatehokkuudesta.

Sovelluskoodin koon jatkuvasti kasvaessa kyky siepata ja analysoida koodin suorittamista reaaliajassa on erityisen hyödyllistä näiden monimutkaisten järjestelmien virheenkorjauksessa ja suorituskyvyn optimoinnissa. Tapahtumien valvonta antaa yksityiskohtaista tietoa järjestelmän toiminnasta ja suorituskyvystä. Kehittäjät voivat siepata ja analysoida koodin suorittamista kuvaavaa dataa, joka liittyy tehtävien ajoitukseen, keskeytysten käsittelyyn ja järjestelmän tapahtumiin.

Näitä tietoja voidaan käyttää suorituskyvyn pullonkaulojen tunnistamiseen sekä tehtävien ajoitukseen ja synkronointiin liittyvien virheiden korjaamiseen järjestelmän toiminnan optimoimiseksi. Kehittäjät voivat esimerkiksi käyttää jäljitystietoja tunnistaakseen tehtäviä, joiden suorittaminen kestää odotettua kauemmin, tai tunnistaakseen tehtäviä, joiden ajoitus on pielessä. Lisäksi jäljitystietojen avulla voidaan analysoida keskeytysten käyttäytymistä sekä tunnistaa siihen mahdollisesti liittyviä ongelmia.

Tehonkulutuksen optimointi ja etäkäyttö

Järjestelmän tehonkulutuksen optimointi ja akun käyttöiän maksimointi ovat tärkeitä monissa sovelluksissa. Kyky analysoida tehonkulutusta ja koodin suorittamista mahdollistaa sen, että kehittäjät voivat tunnistaa koodista ne osat, joissa kulutusta voidaan optimoida. Käyttämällä tehonkulutuksen korjaustyökaluja kehittäjät voivat tunnistaa eniten tehoa syövät koodiosat, optimoida tehonkulutustapoja ja vähentää kokonaistehonkulutusta, mikä mahdollistaa entistä energiatehokkaammat ja käytössä pitempään kestävät sovellukset.

Kyky korjata sovelluskoodia järjestelmän todellisessa ympäristössä, jossa se aiotaan ottaa käyttöön, on erittäin tärkeä ominaisuus. Usein nämä ympäristöt eivät kuitenkaan ole omiaan siihen, että tietokone tai debuggeria käyttävä kehittäjä voisivat fyysisesti olla samassa paikassa kuin sovelluspiirit. Verkkoon kytketyt virheenkorjaimet voivat tarjota monia etuja näille sovelluksille.

Mahdollisuus etäkäyttää ja ohjata mikro-ohjainpohjaista järjestelmää tarkoittaa, että kehittäjä voi työskennellä projektissa mukavasti pöytänsä ääressä, kun debuggeri ja sovellus sijaitsevat ympäristöltä suljetussa tilassa tai esimerkiksi ajoneuvon konepellin alla. WiFi-liitännät mahdollistavat virheenkorjauksen liittämisen itse järjestelmään esimerkiksi sovelluksissa, jotka sisältävät moottorinohjausta tai digitalisoitua tehonohjausta. Tämä estää tietokoneen ja muiden laitteiden vahingoittumisen sekä eliminoi kalliit korjaukset ja osien vaihdot.

Testaus tärkeällä sijalla

Testaus on tärkeä vaihe ennen järjestelmän luovuttamista eteenpäin. Silloin on varmistettava, että kaikki käyttötapaukset testataan perusteellisesti. On elintärkeää varmistaa, että käyttäjä saa positiivisen kokemuksen tuotteesta. Koodikattavuuden mittaus (code coverage) on usein vähätelty asia, mutta se on hyvin tärkeä mikro-ohjaimeen perustuvien sovellusten kehityksessä ja virheenkorjauksessa, koska sen avulla voidaan varmistaa, että sulautetun koodin kaikki osat käydään läpi testauksen aikana

Tämä on tärkeää, sillä se auttaa tunnistamaan koodista alueet, joita ei ehkä ole testattu, mikä taas voisi johtaa virheisiin tai muuhun epätoivottavaan toimintaan lopputuotteessa. Mittaamalla koodin kattavuutta kehittäjät voivat tunnistaa ne koodialueet, jotka tarvitsevat lisätestausta. Näin voidaan varmistaa, että koodi tulee perusteellisesti testatuksi ennen sen luovuttamista.

Jatkuva integrointi/käyttöönotto

Jatkuvaan integrointiin ja käyttöönottoon perustuvien CI/CD-järjestelmien (Continuous Integration/Continuous Deployment) käyttö on lisääntynyt merkittävästi koodin koon ja monimutkaisuuden jatkuvasti kasvaessa. Melko usein debuggeri on integroitu mikro-ohjainpohjaisen järjestelmän rakentamisen, testaamisen ja käyttöönoton automatisointiin.

CI/CD-järjestelmä voi auttaa varmistamaan, että kaikki koodikantaan tehdyt muutokset testataan perusteellisesti ja integroidaan sovellukseen oikea-aikaisesti ja tehokkaasti. Mikro-ohjainpohjaisten järjestelmien yhteydessä CI/CD-järjestelmät voivat automatisoida laiteohjelmiston luomisen ja testaamisen, mikä antaa kehittäjälle vakaan ja yhtenäisen ympäristön.

Tämä poistaa yksittäisen kehittäjän tietokoneessa mahdollisesti esiintyvät epäjohdonmukaisuudet, jotka saattavat vaikuttaa lopputuotteeseen. Käyttämällä Jenkins-ohjelmiston kaltaisia työkaluja muutokset lähdekoodivaraston koodikannassa voivat käynnistää automaattisesti laiteohjelmiston luomisen, testausjärjestelmän käyttöönoton, testikehyksen suorittamisen sekä tulosten kirjaamisen. CI/CD-järjestelmän käyttö mikro-ohjainpohjaisen järjestelmän testaamisessa voi auttaa parantamaan kehitysprosessin tehokkuutta ja laatua vähentäen samalla virheriskiä ja parantaen järjestelmän yleistä käyttökokemusta.

Staattinen koodianalyysi avuksi

Usein ylenkatsotaan staattisen koodianalyysin hyödyntämistä tapana auttaa kehittäjiä tunnistamaan mahdollisia ongelmia koodissa ennen sen suorittamista. Staattisen koodianalysaattorin käytön etuja ovat muun muassa koodin laadun parantaminen tunnistamalla koodausvirheitä, tietoturva-aukkoja ja muita ongelmia, jotka voivat vaikuttaa koodin laatuun.

Kehitysaikaa voidaan lyhentää tunnistamalla ongelmat jo kehitysprosessin varhaisessa vaiheessa. Näin vähennetään aikaa ja vaivaa, joka tarvittaisiin näiden ongelmien korjaamiseen myöhemmin. Staattinen koodianalyysi voi varmistaa, että koodi kirjoitetaan koodausstandardien ja parhaiden käytäntöjen mukaisesti, mikä auttaa parantamaan koodin ylläpidettävyyttä.

Microchip tarjoaa laajan valikoiman työkaluja sulautetun ohjelmiston kehitysprosessin tehokkuuden ja laadun parantamiseen, virheriskien vähentämiseen ja yleisen käyttökokemuksen parantamiseen. Vianhaun työkalut, kuten MPLAB ICE 4 ja ICD 5, tarjoavat edistyneitä jäljitysominaisuuksia tapahtumavalvonnan alijärjestelmien kautta ja antavat samalla mahdollisuuden vähentää järjestelmän tehonkulutusta.

Mukana ovat myös langalliset ja langattomat verkkoliitännät tukemaan kehitystyötä ja virheiden korjaamista missä tahansa ympäristössä. Kun käyttöön halutaan ohjelmiston automaattinen laadinta ja testaus, asennustyökalut kuten Jenkins ja Docker voivat olla hyödyllisiä. Jenkins on avoimen lähdekoodin automaatiopalvelin, jonka avulla kehittäjät voivat automatisoida ohjelmistojen laatimisen, testauksen ja käyttöönoton. Docker puolestaan auttaa luomaan yhtenäisen ja toistettavan suoritusympäristön tietovaraston kontteihin.

MPLAB X IDE -työkaluohjelmiston CI/CD Wizard voi luoda tarvittavan Docker-määritystiedoston sekä Jenkins-tiedoston nopeaan alkuun pääsemiseksi. Kun automaattisia koodin laadinta- ja testaustöitä suoritetaan Docker-konteissa, helpoin tapa on käyttää virheenkorjaustyökalua verkkoliitännän kautta, eikä USB-liitännän kautta. Kuten aiemmin mainittiin, MPLAB ICE 4 ja ICD 5 ovat joustavia työkaluja ja tarjoavat sekä langallisia että langattomia verkkoliitäntöjä USB:n lisäksi.

Mikro-ohjainten debuggerit ovat kriittisiä työkaluja kehittäjille, jotka työskentelevät sulautettujen järjestelmien parissa. Edistyneet vianhaku- ja korjausominaisuudet auttavat kehittäjiä löytämään ja korjaamaan virheitä nopeasti, testaamaan koodia ja optimoimaan järjestelmän suorituskykyä.

MORE NEWS

Raipe vienyt tekoälyä 6-0

Digian tekoäly on yrittänyt datan perusteella ennustaa Liigan voittajaa lähes ifk-maisella menestyksellä. Nyt Digia myöntää, että SaiPa on Raimo Helmisen luotsaamana yllättänyt niin tekoälyn kuin koko jääkiekkoyleisön. SaiPan mestaruuteen tekoäly ei vieläkään usko, vaan povaa mestariksi KalPaa.

Sähköauton akku lähes täyteen 18 minuutissa

Autoteollisuus otti merkittävän askeleen kohti seuraavan sukupolven sähköajoneuvoja, kun Stellantis ja Factorial Energy julkistivat onnistuneen validoinnin uudelle kiinteän elektrlyytin FEST-akkuteknologialle. Uudet 77Ah-akut tarjoavat 375 Wh/kg energiatiheyden ja mahdollistavat akun lataamisen täyteen vain 18 minuutissa.

TSMC: CPU-sirut 1,4 nanometriin, RF-piirit neljään nanometriin

TSMC esitteli Pohjois-Amerikan teknologiaseminaarissaan seuraavan sukupolven A14-prosessinsa, joka vie prosessoritekniikan uudelle 1,4 nanometrin aikakaudelle. Samalla yhtiö julkisti myös uuden N4C RF -prosessin, joka tuo neljän nanometrin valmistustekniikan radioyhteyksiä hyödyntäviin siruihin.

6G-läpimurto: PET-ikkunakalvo päästää kaikki millimetriaallot läpi

Elektroniikan ja tietoliikenteen tutkimuslaitos ETRI Koreassa on kehittänyt uudenlaisen läpikuultavan PET-pohjaisen ikkunakalvon, joka voi mullistaa sisätilojen 5G- ja tulevan 6G-verkon kuuluvuuden. Kalvo päästää lävitseen millimetriaallot (mmWave) tehokkaasti ja ohjaa niitä tarkasti – täysin passiivisesti, ilman sähköä tai vahvistimia.

Pieni poweri syöttää tiukasti säädeltyä tehoa tekoälykameralle

Tekoälyn siirtyessä yhä enemmän "reunalle" – eli laitteisiin, jotka suorittavat paikallista laskentaa ilman pilviyhteyttä – myös tehonhallinnan vaatimukset kasvavat. Uusi Microchipin MCPF1412 on suunniteltu vastaamaan tähän tarpeeseen: kyseessä on täysintegroitu buck-muunnin, joka pystyy syöttämään jopa 12 ampeeria virtaa erittäin kompaktissa koossa.

Nopeampi DisplayPort tulee – Rohde takaa toiminnan

Näyttöteknologian kehitys ottaa jälleen ison harppauksen eteenpäin, kun DisplayPort 2.1 -väylä yleistyy markkinoilla. Uusin versio nostaa siirtonopeudet uudelle tasolle. Jopa 80 Gbps mahdollistaa korkeita resoluutioita ja virkistystaajuuksia, kuten 8K-ruudun 165 hertsin taajuudella ilman pakkausta tai jopa 16K-tasoisen videon 60 ruudun sekuntinopeudella.

CompactPCI-sarjaliitännän nopeus kasvoi kaksinkertaiseksi

PICMG-järjestö on julkaissut CompactPCI Serial -standardin kolmannen version, joka tuplaa liitännän nopeuden ja kaistanleveyden. Näin väylä tuo entistä parempaa suorituskykyä vaativiin teollisiin sovelluksiin.

Elisan 5G kiihtyy 2 gigabittiin, mutta se on vielä vain harvojen herkkua

Elisa laajensi eilen 5.5G-liittymien saatavuutta koko maassa, mutta supernopeiden yhteyksien todellinen hyöty jää toistaiseksi rajatulle joukolle. Syynä ovat rajoittunut alueellinen kattavuus ja harvat yhteensopivat päätelaitteet.

NIS2 on nyt täällä

Uusi NIS2-direktiivi tuo mukanaan tiukentuneet velvoitteet erityisesti kyberturvallisuuden raportointiin. - Isoimmat toimijat ovat varmasti hyvin varautuneet, mutta pienemmillä riittää tekemistä, arvioi Into Securityn toimitusjohtaja Niki Klaus, kun direktiivi astui virallisesti voimaan Suomessa.

DigiKeyn alkuvuosi: lähes satatuhatta uutta tuotetta

Elektroniikan komponenttien jakelija DigiKey on käynnistänyt vuoden 2025 vauhdikkaasti lisäämällä valikoimaansa 104 uutta toimittajaa ja peräti 98 320 uutta tuotetta vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Nokialle tärkeä jatko T-Mobilen 5G-toimittajana

Nokia ja T-Mobile US ovat solmineet uuden monivuotisen strategisen kumppanuuden jatkosopimuksen, jolla vahvistetaan T-Mobilen 5G-verkon kattavuutta ja kapasiteettia koko Yhdysvalloissa. Sopimus on Nokialle merkittävä päänavaus jatkossa 5G-toimittajana maailman suurimpiin kuuluvan operaattorin rinnalla.

Nyt se tapahtui – kiinteistä verkoista tuli Nokian suurin ryhmä

Nokian uusi toimitusjohtaja Justin Hotard on ollut yhtiön ruorissa vasta muutaman viikon ajan ja nyt hän esitteli ensimmäisen osavuosikatsauksensa. Ehkä osuvasti ensimmäistä kertaa Nokian kiinteiden verkkojen liiketoiminta eli verkkoinfrastruktuuri ohitti liikevaihdossa mobiiliverkot. Tämä heijastaa Nokian muuttuvaa fokusta.

Nyt voit kehittää tarkasti paikantavia Bluetooth-laitteita

Bluetooth-teknologia on ottanut merkittävän askeleen eteenpäin uuden version myötä, ja nyt myös kehittäjillä on entistä paremmat työkalut hyödyntää sen mahdollisuuksia. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut Bluetooth Core Specification -version 6.0, joka tuo mukanaan useita uusia ominaisuuksia – niistä kenties kiinnostavin on kanavan kuulostelu (Channel Sounding).

Ilmainen seminaari kalibroinnin perusteista

Rohde & Schwarz järjestää maksuttoman puolen päivän seminaarin, joka pureutuu mittaus- ja testauslaitteiden kalibroinnin perusteisiin. Tapahtuma on suunnattu kaikille, jotka työskentelevät kalibroinnin parissa tai haluavat syventää osaamistaan aiheesta – riippumatta käytössä olevasta laitevalmistajasta.

Sähköautojen latauslaitteiden myynti piristyi

Sähköauton latauslaitteiden myynti kasvoi alkuvuonna 9,2 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan, kertoo Sähköteknisen Kaupan Liitto (STK). Tammi–maaliskuussa myytiin yhteensä 6156 kiinteistöihin asennettavaa latauslaitetta.

DNA pärjäsi parhaiten Ooklan 5G-vertailussa

DNA on noussut selkeäksi voittajaksi Ooklan tuoreessa 5G-verkkojen vertailussa Suomessa. Speedtest Intelligence -datan perusteella DNA oli vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla nopein mobiilioperaattori Suomessa – sekä kokonaisuudessaan että erityisesti 5G-teknologiassa.

5G-yksityisverkko voi nyt ulottua usean operaattorin verkkoon

Vodafone, A1 Group ja Ericsson ovat tehneet historiaa muodostamalla maailman ensimmäisen 5G Standalone (SA) -roaming-yhteyden kahden eri operaattoriryhmän välillä. Uraauurtava tekninen saavutus mahdollistaa nyt myös yksityisten 5G-verkkojen laajentamisen usean operaattorin ja maan yli.

Renesas helpottaa siirtymistä 32-bittisiin

Renesas on julkaissut uuden RA0E2-mikro-ohjainsarjan, joka tekee siirtymästä 8- ja 16-bittisistä ohjaimista tehokkaampiin 32-bittisiin ratkaisuihin entistä sujuvampaa – ilman kustannusten tai suunnittelutyön merkittävää kasvua.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Nyt se tapahtui – Nvidia nousi suurimmaksi puolijohdetaloksi

Nvidia on noussut maailman suurimmaksi puolijohdeyritykseksi, ohittaen sekä Samsungin että pitkään kärkeä hallinneen Intelin. Gartnerin tuoreiden lukujen mukaan Nvidian liikevaihto kasvoi peräti 120 % vuodessa ja nousi 76,7 miljardiin dollariin. Markkinaosuus kohosi 11,7 prosenttiin.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article