Lidarien eli valotutkien merkitys on kasvamassa autojen ADAS-järjestelmissä ja tulevissa robottiautoissa. Valotutkan luotettavuus ankarissa sääolosuhteissa on kuitenkin keskeinen haaste. Lidar-suojalinssin päälle kertynyt jää, lumi tai sumu voi estää anturin näkökentän ja vaarantaa tarkan 3D-kartoituksen.
Apua ongelmaan löytyy suomalaisesta hiilinanokalvosta. Las Vegasin CES-messuilla tammikuussa Canatu esittelee yhdessä polymeerimateriaalien ja -komponenttien valmistaja Covestron kanssa yhteistä Lidar-linssin lämmitinkerrosta. Ratkaisu yhdistää läpinäkyvät kalvolämmittimet, termoplastiset polymeerit ja valmistusprosessin. Tuloksena on lidar-suojalinssin lämmitystoiminnolla, joka on erittäin suorituskykyinen, monipuolinen ja valmis laajennettavaksi.
Canatun tuotejohtaja Tero Tolosen mukaan yhteistyössä Covestron kanssa on saatu kehitettyä toiminnallinen LIDAR-suojalinssi, jossa yhdistyvät korkeat optiset ominaisuudet ja tehokas lämmitys. - Yhdessä mahdollistamme ADAS:n kaikissa sääolosuhteissa tinkimättä turvallisuudesta, suorituskyvystä ja toimivuudesta”, sanoo Tero Tolonen,
Canatu LiDAR -lämmitin tarjoaa erittäin korkean läpäisykyvyn lähi-infrapunavalossa yhdistettynä poikkeuksellisen korkeaan lämmitystehoon ja prosessointikykyyn. Canatu-kalvolämmittimet ovat täysin johtimittomia, mikä mahdollistaa tasaisen, nopean ja energiatehokkaan jäänpoiston koko pinnalla ilman optista vääristymistä tai lasersäteen taipumista.
Canatu lidar-lämmitin on valmistettu Covestro Makrofol -polykarbonaattikalvosta (PC), joka tarjoaa korkean lämmönkestävyyden, läpinäkyvyyden ja 3D-muovattavuuden. Suojalinssi on valmistettu Covestro Makrolon AG -polykarbonaatista, joka on erittäin kestävä, laserläpinäkyvä, saatavana eri väreissä ja sopii erinomaisesti erittäin tarkkaan linssien muovaukseen.
Koko suojalinssi on valmistettu FIM-prosessilla. FIM mahdollistaa muoviosien yksivaiheisen valmistuksen koristeellisilla ja toimivilla pinnoilla. Prosessin aikana lämmitin muotoillaan ja leikataan ennen kuin se asetetaan ruiskumuottiin ja ruiskutetaan takaisin termoplastisella hartsilla. FIM eliminoi erillisten vaiheiden tarpeen, joita muuten tarvittaisiin muoviosien koristeluun tai funktionaalisointiin.
Lopullinen muotoiltu osa tarjoaa vääristymättömän näkymän lasersäteelle, mikä luo tarkan 3D-kartoituksen ympäristöstä. Lopullisen muovatun osan suorituskykyä voidaan edelleen tukea levittämällä toiminnallisia pinnoitteita, kuten heijastuksia estävä (AR) tai kova pinnoite (HR) taka- ja etupinnoille. Canatun lidar-lämmittimet voidaan räätälöidä joustavasti vastaamaan asiakkaiden lämmitys-, optisia ja suunnitteluvaatimuksia useilla tulojännitteillä.