Nokia ja Saksan O2 Telefónica ovat saavuttaneet läpimurron kaupallisessa 5G-verkossa yhteyksissä verkkoon päin. Ensimmäistä kertaa kaupallisessa verkossa yhdistettiin kaksi alle 6 gigahertsin kantoaaltoa samaan uplink-yhteyteen toisen polven 5G- eli ns. standalone-verkossa.
Kantoaaltoja yhdistämällä eli ns. CA-tekniikalla (carrier aggregation) operaattorit voivat maksimoida käytössään olevien taajuuksien hyödyntämisen. Kun CA-tekniikkaa käytetään yhteyksissä päätelaitteesta verkkoon päin, voivat käyttäjät jakaa sisältöjä nopeammin ja joustavammin.
Nokia ja O2 Telefónica testasivat kahden kantoaallon CA-uplinkiä operaattorin innovaatiokeskuksessa lähellä Berliiniä. Nokia toimitti testiin uusimpia AirScale-tukiasemiaan, jotka toimivat sen Reefshark-piirisarjan avulla. Testissä käytössä ollut päätelaite perustui MediaTekin uuteen 5G-mobiilialustaan, jossa M80modeemi tukee uusimpia 3GPP Release 16 -määrityksiä. Modeemi oli MediaTekin Dimensity 9000 -lippulaivapiirisarjan kyljessä.
Demossa yritykset käyttivät 20 MHz:n kantoaallon yhdistelmää 1800 MHz:n kaistalla (n3) ja 70 MHz:n kantoaaltoa 3,6 GHz:n kaistalla (n78). Näiden yhdistelmällä päästiin 144 megabitin huippunopeuteen verkkoon päin siirretyssä datassa.
1800 megahertsin n3-kaista on taajuusjakoinen (FDD). MIdband-alueella 3,6 gigahertsissä yhteys on aikajakoinen. Näiden yhdistelmällä päästään suureen veron peittoon alemmalla kaistalla ja suurempaan datanopeuteen ylemmillä taajuuksilla. Operaattorille yhdistelmästä on se hyöty, että se voi vähentää huomattavasti verkon rakentamisen kustannuksia samalla, kun se parantaa verkon peittoa ja käyttökokemusta sekä auttaa varmistamaan alhaisen latenssin.