Yleisesti arvioidaan, että 6G-verkot voisivat olla käytössä joskus vuoden 2030 tienoilla, joten niiden kehitystyö on alkanut jo vuosia sitten. ETSI on nyt käynnistänyt työryhmän, jonka tarkoitus on kartoittaa terahertsialueen hyödyntämistä 6G-viestintään.
Työryhmä on nimeltään ETSI ISG THz ( ETSI Industry Specification Group on Terahertz) ja se piti aloituskokouksensa 8. joulukuuta. Aloituskokouksessa määriteltiin työryhmän kaksi ensimmäistä tutkimusaluetta.
Ensinnäkin työryhmä tutkii korkeita tiedonsiirtonopeuksia vaativia mobiilisovelluksia kuten virtuaali- ja lisättyä todellisuutta, sekä ajoneuvo- ja satelliittiviestintää. Toiseen kategoriaan kuuluvat sovellukset, jotka vaativat sekä viestintä- että tunnistustoimintoja, kuten holograafinen televiestintä sekä robotiikka ja yhteistyörobottien eli cobottien toiminta.
Työryhmässä on mukana jo 31 yritystä. Se pyrkii määrittelemään kohdeskenaariot ja konkreettiset kiinnostavat taajuuskaistat THz-viestinnässä. Tarkasteltavaksi halutaan esimerkiksi terahertsisignaalien siroutuminen, liikkuvuuden vaikutukset säteilyyn ja jopa molekyylien absorptio näillä taajuuksilla. Lähtökohtana ryhmä analysoi lukuisia tutkimushankkeita, jotka tarjoavat varhaisia mittauskampanjoita, ja jotka on julkaistu asiaankuuluvassa kirjallisuudessa.
Työn täydentämiseksi ja puuttuvien tietojen aukon täyttämiseksi ISG THz:n jäsenten odotetaan suorittavan kanavamittauksia valituille skenaarioille ja taajuuskaistoille. Tämä antaa ryhmälle mahdollisuuden kehittää kanavamalleja, joilla voidaan luoda perusta THz-tekniikan käytölle.
Useat 6G-tutkimus- ja kehitystoimintaa edistävät eurooppalaiset ja kansainväliset aloitteet ennakoivat, että THz-viestintä sisällytetään seuraavan sukupolven matkapuhelinverkkoihin. ETSI-ryhmä tukee siksi tulevaa 3GPP-standardointityötä.
ETSIn mukaan THz-viestinnällä on jossain määrin yhtäläisyyksiä ja yhteisiä haasteita millimetriaaltotekniikan kanssa. Niissä tarvitaan käytännössä näköyhteyttä tai ainakin menetemiä, joissa signaali saadaan heijastettua laitteiden välillä. Tämän takia terahertsityöryhmä tulee tekeään yhteistyötä ETSI:n millimetriaaltojen työryhmän (ISG mWT) ja uudelleenkonfiguroitavien älykkäiden pintojen kehitystä työstävän työryhmän (ISG RIS) kanssa.
Kuva: TeraSense (ITU:n taajuusmääritelmät).