Suomalainen nanohiilimateriaaliyritys Canatu ja Euroopan avaruusjärjestö ESA ovat allekirjoittaneet sopimuksen optisen suodattimen kehittämisestä ja sen soveltuvuuden arvioinnista ATHENA avaruusteleskooppiin. Hankkeessa kehitettävän optisen suodattimen alumiinipinnoitettu hiilinanoputkiverkko läpäisee röntgensäteet ja leikkaa pois muut aallonpituudet, mikä mahdollistaa taivaankappaleiden tarkan kuvantamisen.
Uudessa suodattimessa on uniikki, täysin nanohiili-pohjainen tukirakenne. Optiset suodattimet ovat äärimmäisen hauraita, joten tyypillisesti niitä tuetaan metalliverkolla. Yhdeksän kuukautta kestävän projektin aikana Canatu kehittää kokonaan nanohiili-pohjaisen optisen suodattimen, jossa on parempi läpäisevyys perinteiseen metalliseen tukiverkkoon verrattuna. Projekti toteutetaan yhteistyössä Ametek Suomen ja Palermon Yliopiston kanssa.
Yhteistyö pohjaa Canatun ja ESAn aiempaan projektiin, osoitten ESAn luottamuksen Canatun teknologiaa ja kyvykkyyttä kohtaan. Yhtiön teknologiajohtaja Ilkka Varjoksen mukaan projektissa kehitettävä kokonaan nanohiili-pohjainen suodatin on erinomainen esimerkki sovelluksesta, jossa Canatun kehittyneellä nanohiilellä on merkittävä vaikutus.
- Projekti antaa mahdollisuuden osoittaa Canatu nanohiiliteknologian monipuolisuuden, luotettavuuden ja soveltuvuuden niin avaruusröntgen- kuin myös puolijohdeteollisuuden käyttöön, Varjos jatkaa.
ATHENA-avaruusteleskooppi tulee tutkimaan kuumaa ja energistä universumia hankkien tietoa mustista aukoista ja niiden vaikutuksesta galaksien syntyyn. ATHENA on määrä laukaista vuonna 2033.