Tänä vuonna Metaksi muuttunut Facebook kirjasi vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana 9,4 miljardin dollarin tappiot metaversumia kehittävän Reality Labsin osalta. Tämä tai välillä rankaksikin yltynyt kritiikki ei estä Mark Zuckerbergia jatkamasta panostuksia.
Reality Labsin teknologiajohtaja Andrew Bosworth kertoo uudessa blogissaan, miksi yhtiö edelleen uskoo metaversumiin. Bosworthin mukaan vaikeina aikoina on helppotehdä nopeita päätöksiä ja ajaa hankkeita alas, mutta monet kriitikot ovat hänen mukaansa missanneet tärkeitä faktoja. Kuten yhtiön ydinliiketoimintojen eli Facebookin, Instagramin, Messengerin ja Whatsappin käyttäjämäärän hyvän kehityksen.
Tammi-syyskuussa Meta investoi metaversumiin viidesosan kaikista panostuksistaan. Analyytikkojen arvioiden mukaan Meta investoi ensi vuonna uusiin tekniikoihin ja tuotteisiin 97,3 miljardia dollaria. Viidesosa tuosta summasta olisi 19,2 miljardia dollaria. Summat ovat järkyttäviä.
Aiemmin olemme perustelleet (marraskuussa ETNdigi-lehdessä) Metan ongelmia seuraavasti:
”Facebook ei ole mikään briljantti ohjelmistoyritys. Se on onnistunut erittäin menestyksekkäästi kehittämään algoritmeja käyttäjätietojen manipulointiin, mutta sovellusten käyttöliittymä on aina ollut kömpelö. Käyttäjätietojen on oltava täysin turvallisia, eikä Facebookin saavutukset ole tällä alueella kovin vakuuttavia.
Metaversumi ei kuitenkaan epäonnistu näiden Metan puutteiden takia. Se epäonnistuu, koska konseptia ei ole ratkaisemassa mitään todellista ongelmaa. Pandemia sai meidät kaikki työskentelemään kotona ja viettämään aikaa loputtomissa videokokouksissa, mutta se ei ole meille luonnollista. Kun asiat palautuvat normaaliksi, haluamme tavata kasvokkain ja olla vuorovaikutuksessa. Avatarilla kokouksiin osallistumista ei vain tulla hyväksymään.”
Tähän Bosworth näyttää osin vastaavan blogissaan. - Silmien ja kasvojen seurantatekniikan avaamat pidemmän aikavälin mahdollisuudet menevät kuitenkin paljon avatareja pidemmälle. Visiomme todellisista AR-laseista vaatii vuosien edistymistä, jotta laitteistamme tulee ohuempia, kevyempiä, nopeampia ja tehokkaampia, samalla kun ne kuluttavat huomattavasti vähemmän akkuvirtaa ja tuottavat paljon vähemmän lämpöä. Yksi suuri tehokkuushyöty tulee, kun laitteet ovat tarpeeksi älykkäitä renderöimään korkeimman resoluution grafiikkaa vain pienellä alueella, jota käyttäjä todella katsoo.
Ehkäpä Bosworth ja Zuckerberg ovat oikeassa.