Puolijohteita myytiin viime vuonna 601,7 miljardilla dollarilla. Summa on uusi ennätys, mutta vain 1,1 prosenttia suurempi kuin edellisvuonna. Syyt löytyvät Venäjän hyökkäyssodasta, koronasta, inflaatiosta, kasvavista energiakustannuksista ja korkojen noususta, analysoi Gartner.
Vuosi alkoi kovin toisenlaisissa merkeissä. Vielä elokuussa Gartner ennusti 7,4 prosentin kasvua. Analyytikko Andrew Norwoodin mukaan pula komponenteista johti pidentyneisiin toimitusaikaan ja nouseviin hintoihin. - Tämä johti elektroniikkatuotannon vähenemiseen monilla loppumarkkinoilla. Tämän seurauksena OEM-valmistajat alkoivat suojautua pulalta varastoimalla siruja.
Viime vuonna kasvua toi esimerkiksi etätöiden yleistyminen korona-aikana. Moni joutui päivittämään kotikonettaan, kun työpaikalle ei ollut asiaa. Vuoden jälkimmäisellä puoliskolla kuluttajat alkoivat vähentää kulutustaan PC- ja älypuhelimien kysynnän kärsiessä. Yritykset seurasivat perässä, mikä kaikki vaikutti puolijohteiden yleiseen kasvuun.
Muistien osuus puolijohdemyynnistä oli viime vuonna noin 25 prosenttia, joten 10 prosentin notkahdus vaikutti merkittävästi koko markkinaan. Vuoden 2022 puoliväliin mennessä muistimarkkinoilla oli jo merkkejä kysynnän merkittävästä romahtamisesta, kun elektroniikkalaitteiden valmistajat alkoivat tyhjentää varastojaan tuotantolinjoille.
Tästä huolimatta Samsung pysyi muistiensa ansiosta suurimpana puolijohdevalmistajana. Sen liikevaihto laski 10,4 prosenttia pääasiassa muistin ja NAND-flash-myynnin laskun vuoksi. Myyntiä kertyi 65.6 miljardia dollaria. PC-koneiden myynnin romahdus kutisti Intelin liikevaihdon 58,4 miljardiin dollariin eli lähes viidenneksen edellisvuotta pienemmäksi.
Viim vuoden nousijaksi on pakko nimetä AMD, jonka 42,9 prosentin kasvua nosti yrityksen sijalta kymmenen jo seitsemänneksi suurimmaksi 23,3 miljardin dollarin liikevaihdolla. Myös Applen nousu kymmenen suurimman puolijohdetalon listalle 17,5 miljardin dollarin myynnillä ja 20,4 prosentin kasvulla on huomioitava.
Lisätietoja täällä.