Qualcommin uusin 5G-modeemipiirisarja tukee tekniikkaa, jota kutsutaan nimellä 5G-Advanced. Mutta mistä oikein on kyse? Lyhyesti sanottuna 5G_n evoluutioversiosta, joka on vasta työn alla, mutta joka lupaa paljon uusia ominaisuuksia eri käyttäjäryhmille.
5G Advanced on niin uusi tekniikka, että siitä on vasta nyt alkanut näkyä esimerkiksi verkkoesityksiä. Siitä puhutaan kuitenkin 5G:n toisena aaltona, tai vaiheena. Näin ollen nyt käytössä olevat 5G-verkkojen 3GPP-standardit eli Release 15, 16 ja 17 edustavat 5G:n ensimmäistä aaltoa.
5G-Advanced tottakai parantaa mobiilin laajakaistan ominaisuuksia, mutta yhtä tärkeää on 5G:n vieminen uusille sovellusalueille ja uudenlaisiin laitteisiin.
3GPP-järjestön aikataulussa R18-kehitystyö alkoi RAN-komponenttien osalta jo viime vuoden keväällä. Toiminnallisesti R18-standardin RAN1-osa jäädytetään tämän vuoden kolmannen neljänneksen lopussa. Tämä tarkoittaa, ettei standardiin syyskuun jälkeen siltä osin enää tuoda uusia ominaisuuksia.
Mitä sitten on luvassa? Vuonna 2024 markkinoille alkaa tulla päätelaitteita, jotka tukevat paremmin MIMO-yhteyksiä sekä päätelaitteeseen että verkkoon päin. Paremman linkin myötä pitäisi olla mahdollista käyttää erilaisia laajennetun todellisuuden sovelluksia myös mobiiliverkon yli. Tällä on tietysti joitakin datanopeus- ja latenssivaatimuksia, mutta vielä niitä ei ole määritelty.
Paljon muutakin tuleva Release 18 määrittelee. 5G-verkossa olevan päätelaitteen paikannus paranee huomattavasti. Teollisuuden tarpeisiin määritellään uusi IoT-tekniikka eli RedCap. Sille ollaan myös määrittelemässä käyttötarkoituksia, joissa kaistaa on vain 5 megahertsiä. Tämän ansiosta esimerkiksi anturidataa voidaan lähettää purskeina hyvin pienellä virrankulutuksella. Nykyisten mobiiliverkkojen NB-IoT- ja LTE-M-tekniikoihin verrattuna puhutaan isosta hyppäyksestä eteenpäin.
RAN1-projektien rinnalla kulkee myös RAN2-, RAN3- ja RAN4-ohjelmat, joissa 5G-Advancedisa kehitetään edelleen. Näiden käyttöönotto tapahtuu myöhemmin Release 19- ja 20-versioissa.
RAN-verkkojen osalta 3GPP:ssä tutkitaan myös erittäin vähävirtaisten IoT-laitteiden tekniikkaa Ambient IoT -nimen alla. Release 19 -työ on alkamassa ensi vuodenvaihteessa ja ensi vuoden maaliskuussa 3GPP.:ssä määritellään standardin tarkempi aikataulu.
Kuva: 3GPP