Nokia jatkaa edelleen patentoijana omassa luokassaan Suomessa. Yhtiö jätti Euroopan patenttivirasto EPOon kaikkiaan 1033 hakemusta. Suomalaisyritysten jättämien patenttihakemusten kokonaismäärä kasvoi 1,5 prosenttia ja samalla uuteen ennätykseensä.
EPOn tilastojen mukaan suomalaisyritykset ja keksijät jättivät viime vuonna 2140 patenttihakemusta, joka on 1,5 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Määrä kasvoi jo kolmatta vuotta peräkkäin, kun vuonna 2021 kasvua tuli 11 % ja 2020 kasvu oli 11,4 %.
Vaikka kasvutahti hidastui edellisvuosista, Suomen kasvu oli vuonna 2022 keskimääräistä suurempaa, kun ottaa huomioon kaikki EPO:n 39 jäsenmaata (+0,1 prosenttia) tai pelkät EU-maat (-0,5 prosenttia).
Suomesta tulleet patenttihakemukset kasvoivat erityisen paljon audiovisuaalisen teknologian sektorilla, jossa kasvua tuli 76,2 % verrattuna 2021 vuoteen. Suomen hakemusmäärät tällä toimialalla ohittivat jopa Ranskan (+22,3 %) ja Kiinan (+15,2 %) kaltaiset johtavat maat. Muita toimialoja, joissa suomalaiset saavuttivat kasvua, olivat huolinta (+52,8 %), joka sisältää pakkausteknologiat, ja tekstiili- ja paperinvalmistuslaitteet (+49,2 %).
Vaikka suomalaishakemukset digitaalisen viestinnän osalta vähenivätkin 1,4 prosenttia, oli se kuitenkin edelleen suurin teknologia-ala hakemusten joukossa. Lähes joka kolmas eurooppalainen patenttihakemus Suomesta liittyi digitaaliseen viestintään.
Tätä selittää tietenkin Nokian aktiivisuus patentoijana. Maailmanlaajuisessa EPO-tilastossa Nokia oli yrityksistä 16. sijalla 1033 hakemuksellaan. Nokia oli myös sijalla 6 digitaalisen viestinnän alalla 620 patenttihakemuksellaan. Nokian edellä olivat Qualcomm, joka oli listan kärjessä 2155 patenttihakemuksellaan, sekä Huawei, Ericsson, Samsung ja ZTE.
Suomen-tilastoissa Nokian jälkeen tulivat Stora Enso (62 hakemusta), Valmet (51), Metso Outotec (41) ja Kone (37). Suomi säilytti viidennen sijan, kun patenttihakemusten määrä suhteutettiin väestöön. Vuonna 2022 Suomesta jätettiin kaikkiaan 386 hakemusta miljoonaa asukasta kohti. Lukua voidaan pitää maan innovaatiokyvyn mittarina. Edellä olivat vain Sveitsi, Ruotsi, Tanska ja Alankomaat.
Kaikista Euroopan kaupungeista Espoosta tuli Euroopan kuudenneksi eniten hakemuksia (1249). Edellä olivat vain München, Pariisi, Eindhoven, Tukholma ja Lontoo. Uudenmaan osuus kaikista Suomen hakemuksista oli lähes kolme neljäsosaa (73,4 %). Uusimaa oli myös kymmenenneksi vahvin eurooppalainen (EU27) maakunta EPO:n tilastoissa. Sijoitus nousi yhdellä vuodesta 2021.
Yksityiskohtaiset tiedot viime vuoden patenttitilastoista löytyvät EPO:n sivuilta.