logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Mikroelektromekaanisiin järjestelmiin eli MEMS-komponentteihin perustuvat piiajoituslaitteet päihittävät kvartsin elektroniikkasuunnittelun uudella aikakaudella. Yksi MEMS-ajoituspiirien vahvuuksista on ohjelmoitavuus.

Artikkelin on kirjoittanut SiTimen perustaja ja teknologiajohtaja Markus Lutz. Hän on aiemmin työskennellyt 12 vuotta Robert Boschilla, jossa oli perustamassa yhtiön Palo Alton tutkimuskeskusta. SiTimea hän oli perustamassa vuonna 2005 työskenneltyään viisi vuotta Stanfordin yliopistossa, jossa käynnisti esimerkiksi MEMS- ja RF CMOS -piirien tutkimusohjelmia.

Viimeisimmät insinööritieteiden innovaatiot mahdollistavat suorituskyvyn ja kaistanleveyden, joita ei ole aiemmin ollut mahdollista saavuttaa. Tekoälyn ohjaamat elektroniset järjestelmät käsittelevät yhä suurempia tietomääriä syvempien integraatio-, miniatyrisointi- ja liitäntätasojen avulla, saavuttaen uusia merkkipaaluja datakeskusten infrastruktuurissa ja sen ulkopuolella.

Tarkka ajoitus on välttämätöntä tietojen synkronointiin näissä suuren kaistanleveyden, korkean suorituskyvyn ja hajautetun laskennan ympäristöissä. Tässä tarkkuusajoituartikkelimme toisessa osassa kerromme, miksi tarkkuusajoitus päihittää kvartsikidepohjaiset tuotteet, nostaen ajoitusteknologiaasi uudelle tasolle ohjelmoitavalla joustavuudella.

Ohjelmoitavuus mullistaa ajoituksen

SiTimen MEMS-pohjainen ohjelmoitava arkkitehtuuri tuo uutta joustavuutta ja tarkkuutta, mikä erottaa sen perinteisistä kvartsikiteistä. Itse asiassa nämä ominaisuudet ovat keskeinen osa uudempaa tarkkuusajoituksen kategoriaa. Tarkkuusajoitusratkaisut yhdistävät MEMS-resonaattorin ja analogisen/sekasignaalin oskillaattoripiirin, jotka yhdistetään edistyneen järjestelmäintegraation ja pakkausteknologioiden avulla. Vaihelukittu silmukka (PLL), jakajat, haihtumaton muisti ja muut patentoidut ominaisuudet mahdollistavat tämän ohjelmoitavuuden.

SiTimen oskillaattorit voidaan ohjelmoida minkä tahansa lähtötaajuuden, lähtömuodon ja käyttöjännitteen mukaisesti laajalla alueella, joten ne tarjoavat vertaansa vailla olevia optimointimahdollisuuksia suunnitteluun. Ohjelmoitava arkkitehtuuri varmistaa, että SiTimen oskillaattorit ovat saatavilla lähes millä tahansa taajuudella, mikä vähentää merkittävästi aikaa, joka kuluu perinteisten kvartsioskillaattorien valmistamiseen räätälöidyillä taajuuksilla. SiTimen oskillaattorit valmistetaan erissä, varastoidaan ja ohjelmoidaan lopullisessa testivaiheessa asiakkaan tarkkojen vaatimusten mukaisesti.

Sen sijaan kvartsipohjaiset laitteet tarjoavat harvoin ohjelmoitavia ominaisuuksia. Kvartsikiteen tai oskillaattorin taajuus määräytyy sen koon ja muodon perusteella. Tämä saavutetaan leikkaamalla, muotoilemalla ja mitoittamalla ohut pala kvartsia tarkasti, jotta saadaan aikaan haluttu lähtötaajuus. Kvartsikiteen fyysisen koon ja paksuuden on oltava tiukasti hallittuja, sillä ne vaikuttavat lopulliseen perusresonanssiin. Kun kvartsikide on leikattu ja muotoiltu, se ei voi toimia millään muulla perustaajuudella.

Ohjelmoitavuus mahdollistaa sen, että yksi SiTimen oskillaattori voi korvata useita kvartsioskillaattoreiden tuotekoodeja (SKU), mikä yksinkertaistaa suunnitteluprosesseja ja varastonhallintaa. Tämä monipuolisuus mahdollistaa nopean mukautumisen erilaisiin sovellusvaatimuksiin. Esimerkiksi, jos suunnittelumääritykset muuttuvat ja vaativat eri taajuutta tai jännitettä, SiTimen oskillaattori voidaan ohjelmoida vastaamaan uusia määrityksiä. Tämä poistaa uudelleenkvalifioinnin tarpeen, yksinkertaistaen edelleen suunnittelu-, kvalifiointi- ja valmistusprosessia. Toimitusketjun hyötyjen lisäksi SiTimen tarkkuusajolaitteiden ohjelmoitava arkkitehtuuri voi auttaa optimoimaan järjestelmän suorituskykyä ja kokoa.

SiTimen oskillaattorit on rakennettu ohjelmoitavuuteen

Parempi suorituskyky optimoi järjestelmän tehokkuuden ja tarkkuuden

SiTimen MEMS-pohjaiset oskillaattorit tarjoavat ohjelmoitavia ominaisuuksia järjestelmän suorituskyvyn parantamiseksi. Taajuuden räätälöinti mahdollistaa suunnittelijoille suorituskyvyn hienosäädön valitsemalla optimaalisen lähtötaajuuden. SiTimen tuotevalikoima sisältää muutamia satoja perustuotteita, jotka tuottavat miljoonia tuotekoodeja (SKU). Valikoiman lähtötaajuus vaihtelee välillä 1 Hz - 920 MHz, ja se voidaan ohjelmoida erittäin tarkasti kuuteen desimaaliin saakka. Taajuutta voidaan myös hienosäätää miljoonasosiin (ppm) tukemaan integrointia ohjaussilmukoihin.

Dynaaminen taajuuden hallinta ISP-oskillaattoreiden (in-system programmable) avulla mahdollistaa suorituskyvyn parantamisen ylikellottamalla tai energiankulutuksen säästämisen vähentämällä taajuutta matalan kuormituksen olosuhteissa. Digitaaliset liitännät taajuuden ohjelmointiin, kuten I2C, poistavat kohinan herkistä analogisista syötteistä, mikä mahdollistaa tarkan hallinnan.

Lisäksi FlexEdge — SiTimen piirien ainutlaatuinen ohjelmoitava ominaisuus—vähentää sähkömagneettisia EMI-häiriöitä säätämällä kellosignaalin nousu- ja laskuaikoja, minimoiden korkean harmonisen tehon vaikuttamatta lyhyen aikavälin värinään (jitter).

Pienempi koko kutistaa järjestelmää

MEMS-pohjaiset ajoitustuotteet ovat luonteeltaan pienempiä. Ohjelmoitava ajoitusalusta pienentää ratkaisun kokoa jalanjälkeä entisestään, koska se voi vähentää komponenttien määrää.

Ajoituspiirien markkina murroksessa

On aika siirtyä perinteisistä ajoitusratkaisuista seuraavan sukupolven tarkkuusajoitukseen, joka vastaa tekoälyn, pilvipalvelujen ja muiden edistyneiden teknologioiden monimutkaisuuksien vaatimuksiin. Kestävyydellä, tarkkuudella ja ohjelmoitavuudella varustettu MEMS-ajoitus edustaa paradigman muutosta ohjelmoitavan tarkkuuden kanssa. Elektroniikkateollisuuden tavoitellessa yhä korkeampia rimoja tarvitaan uusia suorituskyvyn, integraation ja luotettavuuden tasoja, mikä asettaa MEMS-pohjaisen tarkkuusajoituksen ensisijaiseksi valinnaksi tulevaisuuteen suuntautuneisiin elektronisiin sovelluksiin.

Artikkelin ensimmäinen osa löytyy täältä.

MORE NEWS

Tesla kiertää työsaartoa Ruotsissa suomalaisyrityksen kautta

Tesla on ajautunut erikoiseen selkkaukseen Ruotsin ay-liikkeen kanssa, ja yhtiö on nyt ryhtynyt kiertämään työtaistelutoimia suomalaislähtöisen yrityksen avulla. Kyseessä on ahvenanmaalainen ACS-konserni (Automation & Charger Solar), joka on aloittanut Teslan superlatureiden asennukset Ruotsissa kesken laajaa ay-liikkeen tukemaa saartoa.

Tehoelektroniikan PCIM oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin

Nürnbergissä tällä viikolla järjestetty PCIM Expo & Conference 2025 ylitti odotukset niin laajuudeltaan kuin sisällöltään. Tapahtuma kasvoi tänä vuonna kuuteen näyttelyhalliin ja kattoi yhteensä 41 500 neliömetriä – enemmän kuin koskaan aiemmin. Näyttely houkutteli paikalle 685 näytteilleasettajaa ja noin 16 500 kävijää eri puolilta maailmaa.

Tuki uudelle USB4:lle laajenee

Testaus- ja simulaatiojärjestelmistään tunnettu Keysight Technologies on julkaissut päivitetyn version System Designer for USB -työkalustaan. Uusin versio tukee nyt USB4 v2-standardia, mikä mahdollistaa uusimpien USB-teknologioiden hyödyntämisen jo suunnitteluvaiheessa.

Python jyrää: Suosio ennätyslukemissa

Python ei ole vain suosituin ohjelmointikieli maailmassa – se on nyt suositumpi kuin yksikään kieli yli 20 vuoteen. Samalla kieli kehittyy entisestään, sillä toukokuussa julkaistu Python 3.14 -beta tuo mukanaan nipun merkittäviä uudistuksia, jotka tekevät kielen käytöstä entistäkin miellyttävämpää ja tehokkaampaa.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Infineon sai vihreää valoa Dresdenin uudelle tehtaalle

Infineon Technologies on saanut Saksan liittovaltion talousministeriöltä lopullisen rahoituspäätöksen uuden, huipputeknologiaan keskittyvän puolijohdetehtaan rakentamiseksi Dresdeniin. Yritys investoi Smart Power Fab -nimiseen tuotantolaitokseen yli viisi miljardia euroa omia varojaan. Hanke tuo arviolta 1000 uutta työpaikkaa alueelle.

Nokian uusi kuituratkaisu korvaa kuparikaapelit

Nokia on julkistanut uuden Aurelis Optical LAN -ratkaisunsa, joka tarjoaa yrityksille kehittyneen ja pitkäikäisen vaihtoehdon perinteisille kuparipohjaisille lähiverkoille. Uusi kuitutekniikka vähentää merkittävästi kaapelointia ja energiankulutusta, tarjoten samalla huippunopeaa ja luotettavaa verkkoyhteyttä tulevaisuuden tarpeisiin.

Aurinkosähköä rakennettiin ennätysmäärä viime vuonna

Viime vuonna maailmassa rakennettiin ennätykselliset 597 gigawattia (GW) uutta aurinkosähkökapasiteettia, selviää SolarPower Europen tuoreesta Global Market Outlook for Solar Power 2025–2029 -raportista. Kasvua edellisvuodesta kertyi peräti 33 prosenttia, mikä tekee vuodesta 2024 historian parhaan aurinkosähkön asennusvuoden.

EU saa oman alustan piirien suunnitteluun

Euroopan unioni panostaa vahvasti puolijohteiden kehitykseen ja ottaa uuden askeleen kohti teknologista omavaraisuutta. Belgialaisen tutkimuskeskus Imecin johdolla käynnistyy European Chips Design Platform -niminen hanke, jonka tavoitteena on luoda yhteiseurooppalainen alusta integroitujen piirien suunnitteluun.

Uusi atomikello jätättää sekunnin 100 miljoonassa vuodessa

Yhdysvaltain kansallinen standardi- ja teknologiainstituutti (NIST) on ottanut käyttöön uuden sukupolven atomikellon, joka määrittää ajan ennenäkemättömällä tarkkuudella. NIST-F4-nimeä kantava kellojärjestelmä pystyy käymään virheettömästi jopa 100 miljoonan vuoden ajan heittäen enintään sekunnin.

Euroopan komponenttikauppa odottaa vieläkin käännettä kasvuun

Euroopan komponenttien jakelumarkkinoilla ei vieläkään näy merkkejä käänteestä parempaan. DMASS Europen tuoreiden tilastojen mukaan vuoden 2025 ensimmäinen neljännes toi mukanaan tuntuvan 14,3 prosentin laskun koko markkinalle, ja kokonaismyynti jäi 3,92 miljardiin euroon. Erityisesti puolijohteet jatkoivat jyrkkää laskuaan, romahtaen lähes 20 prosenttia 2,37 miljardiin euroon.

Kontronilla erinomainen alkuvuosi

Kontron aloitti vuoden 2025 vahvasti, raportoidessaan merkittävää kasvua kannattavuudessa ja tilauskannassa. Samalla yhtiö laajentaa IoT-tuotevalikoimaansa uudella LTE-yhteyksiä hyödyntävällä teollisuuslaitteella.

Nopeutuvat signaalit vaativat parikaapelilta yhä enemmän

Signaalinsiirron kehitys kiihtyy – kirjaimellisesti. Uusimmat datakeskus- ja verkkosovellukset siirtyvät käyttämään jopa 224 Gbps PAM4 -modulaatiota, jossa jokainen bittikanava kuljettaa neljää jännitetasoa äärimmäisen tiiviissä aikakehyksessä. Tällainen signalointi vaatii kaapeleilta ennen näkemätöntä tarkkuutta.

MEMS-pohjainen tahdistus tulee nyt älypuhelimeen

Piilaaksolainen SiTime tuo markkinoille ensimmäisen mobiilikäyttöön suunnitellun MEMS-kellopiirin, joka haastaa perinteiset kvartsikiteet älypuhelimissa.

Tilaäänikoodekki on hyvä esimerkki uudesta Nokiasta

Maailman ensimmäinen tilaäänipuhelu kuulostaa tieteiselokuvalta – mutta se on todellisuutta. Kesällä 2024 Nokia esitteli uuden Immersive Voice -teknologian avulla toteutetun puhelun, jossa ääni ei vain kuulu, vaan ympäröi kuulijan kuin keskustelukumppani olisi fyysisesti läsnä. Tämän mahdollisti uusi 3GPP-standardiin hyväksytty IVAS-koodekki (Immersive Voice and Audio Services), joka vie mobiiliviestinnän täysin uudelle tasolle.

Tinahiukkaset anodissa vauhdittavat latausta ja kasvattavat energiatiheyttä

Eteläkorealaiset tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen akun anodimateriaalin, joka yhdistää nopean latauksen, suuren energiatiheyden ja pitkän käyttöiän – läpimurto voi mullistaa sähköautojen ja energiavarastojen markkinat.

Kännykkämarkkina kasvoi vain 3 prosenttia alkuvuonna

Älypuhelinmarkkinoiden globaali kasvu jäi vaatimattomaksi vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä, kertoo tutkimusyhtiö Counterpoint Research tuoreessa raportissaan. Markkinatulot nousivat vain 3 prosenttia vuoden takaisesta, mikä vastaa kasvua myös toimitusmäärissä.

Uuden polven SiC-tekniikka kutistaa sähköauton invertterin

Infineon esittelee tehoelektroniikan PCIM-messuilla Nürnbergissä uraauurtavan piikarbidikomponentin, joka tehostaa sähköautojen vetojärjestelmiä – pienemmät, kevyemmät ja energiatehokkaammat invertterit ovat askeleen lähempänä.

Nokian privaattiverkko seuraa jatkossa Maerskin rahtilaivoja

Nokia on solminut merkittävän sopimuksen tanskalaisen logistiikkajätti Maerskin kanssa toimittaakseen privaattiverkkoratkaisunsa yhtiön 450 rahtialukseen. Kyseessä on osa Maerskin uutta IoT-alustaa, OneWirelessia, jonka tavoitteena on parantaa reaaliaikaista rahtiseurantaa, toimitusketjun näkyvyyttä ja operatiivista tehokkuutta.

Piinanolanka-akku siirtyy vihdoin tuotantoon

Kalifornialainen vuonna 2008 perustettu Amprius Technologies on valmis siirtymään sarjatuotantoon uudenlaisen akkukenno­tekniikkansa kanssa. Yhtiön "Sicore"-niminen kenno käyttää pii-nanopilareihin perustuvaa anoditeknologiaa ja saavuttaa huipputason energiatiheyden: 450 Wh/kg painon mukaan ja 950 Wh/l tilavuuden mukaan.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article