Suomen viranomaisverkossa ollaan siirtymässä uuden polven tekniikkaan. Virve 2 -ratkaisuja testaan jo, mutta vanha Virve säilyy sen rinnalla pitkään. Päätelaitteita julkishallinnolle jatkossa toimittavan Senopin toimitusjohtaja Aki Korhosen mukaan siirtymä Virve 2:een kestää ainakin 2028 vuoteen saakka.
Senop uutisoi vastikään tehneensä puitesopimuksen julkishallinnon yhteishankintayksikön Hansel Oy:n kanssa Virve-päätelaitteista ja niihin liittyvistä palveluista vuosille 2023-2025. Miljoonaluokan sopimus on arvoltaan jopa 8,6 miljoonaa euroa ja Korhosen mukaan tärkeä kivijalka koko yrityksen toiminnalle.
Senop voi olla monelle uusi nimi, mutta kyse on jatkumosta, joka juontaa juurensa jo Nokian radiopuhelintoimintaan. Virve Tuotteet ja Palvelut Oy sulautui Senop Oy:hön 30.9.2022. Sulautumisen myötä VTP:n liiketoiminnasta tuli Senopin nykyisten liiketoimintojen rinnalle uusi liiketoiminta-alue, Senop Communications, joka jatkaa yli 20-vuotista yhteistyötä Nokia-EADS-Airbus- linjan kanssa. Senopin omistaa Millog Oy.
Senop Communications tarjoaa Virve- puhelimien lisäksi aktiivikuulosuojaimia, Vartalokameroita ja ajoneuvotietokoneita viranomais- ja puolustuskäyttöön sekä teollisuuteen. Yhtiö on valmistautunut Virve 2 -muutokseen muun muassa laajentamalla älypuhelin- ja tablettivalikoimaa uusilla malleilla. Viranomaiskäyttöön sekä teollisuuteen ja logistiikka-alalle sopivat erityisesti kovia olosuhteita kestävät ns. ruggeroidut puhelimet.
Puitesopimus Hanselin kanssa käsittää Virve 1.0 eli Tetra-verkkojen Airbus-päätelaitteet, päätelaitteiden lisätarvikkeet, ohjelmointityökalut ja ohjelmistot sekä tuotteisiin liittyvät palvelut ja huollot. Virve-päätelaitteet ovat viranomaiskäyttöön tarkoitetussa Tetra-radioverkossa käytettäviä laitteita, kuten muun muassa käsiradioita tai ajoneuvoasemia. Virve-laitteet voivat toimia Tetra-radioverkon lisäksi myös kaupallisessa matkapuhelinverkossa hybridilaitteella tai niin sanotulla ohjelmistopuhelimella.
Viranomaisverkkoja operoiva Erillisverkot kertoi vastikään, missä vaiheessa siirtymässä Virve 2:een ollaan. Samalla hankkeen aikataulu on täsmentynyt. Tarkennetun suunnitelman mukaan laajakaistainen Virve 2 testataan ja otetaan käyttöön vuosien 2023–2028 aikana yhteistyössä viranomaisten ja huoltovarmuuskriittisten turvallisuustoimijoiden kanssa.
Virve 2 tuo tärkeimmän ominaisuutensa eli ryhmäpuheen rinnalle uusia palveluita. Nopeat paikannusmahdollisuudet ja tietokantahaut, tehokkaasti jaettavat kuvat sekä pian myös entistä ehommat ryhmävideopalvelut auttavat piirtämään tehokkaasti yhteistä tilannekuvaa eri viranomaisten kesken.
Virve 2 mahdollistaa paljon muutakin – myös tulevaisuuden sovellukset, joita ei vielä edes tunneta. Virve 2 -hankkeen hankepäällikkö Sven Forsellin mukaan Virve 2:n ryhmävideopalvelu voi tuottaa esimerkiksi videokuvaa droonin kantamasta kamerasta. Näin voidaan säästää resursseja ja lisätä turvallisuutta esimerkiksi metsäpalon kartoittamisessa tai piiritystilanteissa.
Erillisverkkojen tavoitteena on, että asiakkaat voivat siirtyä Virve 2:een jo vuodesta 2024 alkaen. Virve 2 -verkossa on jo soitettu ensimmäinen julkinen puhelu ja ensimmäinen tuote eli Virve 2 Data -liittymä, on jo asiakkaiden saatavilla. Nykyisen Virven korvaava Virve 2 Paketti, joka sisältää ryhmäpuhesovelluksen, tulee myös tarjolle vielä kevään aikana.
Kuva: Senop Communications