Tampereella on vihitty käyttöön lasertuotantolaitos, jossa puolijohde- ja laserteknologian yritykset Vexlum, Picophotonics ja RefleKron kehittävät ja valmistavat uusia ratkaisujaan maailmanlaajuisille lasermarkkinoille. Yritykset ovat kaikki syntyisin Tampereen Yliopiston Optoelektroniikan tutkimuskeskuksesta.
Kaikkien kolmen yrityksen kehittämille teknologioille on kysyntää monien tulevaisuuden haasteiden ratkaisuissa liittyen esimerkiksi kvanttitietokoneiden kehittämiseen, itseohjautuviin ajoneuvoihin sekä älykkäisiin teollisuuden valmistusmenetelmiin.
- Uuden tuotantolaitoksen yritykset ovat pitkäjänteisen tutkimus- ja teknologiainvestointiemme hedelmiä, iloitsee Tampereen yliopiston optoelektroniikan professori Mircea Guina. Hän on tehnyt alalla uraauurtavaa tutkimusta vuosikymmenten ajan ja kuuluu yritysten perustajajäseniin.
- Tampere on jo nyt yksi puolijohdeosaamisen huippukeskittymistä Euroopassa. Uusi tuotantolaitos vie meitä eteenpäin yhä kovemmalla vauhdilla, Guina jatkaa.
Tampereella on tehty korkean tason tutkimusta fotoniikan, järjestelmäpiirisuunnittelun ja optoelektroniikan aloilla jo useita vuosikymmeniä. Ruskon alueella sijaitsevissa yrityksissä työskentelee yhteensä jo noin 250 alan ammattilaista. Puolijohteiden ja laserien kova maailmanlaajuinen kysyntä luo parhaillaan uudenlaisia mahdollisuuksia alueen osaamiselle.
Ruskon tuotantolaitoksessa toimivat yritykset ovat kaikki tuplanneet liikevaihtonsa viime vuosina ja niiden kasvuvauhti jatkuu hyvänä. Vuoden 2023 yhteenlaskettu liikevaihtoarvio on noin 3 miljoonaa euroa, mikä on merkittävä tulos ottaen huomioon, että yritysten tuotteet ovat vasta saapumassa markkinalle.
Vuonna 2022 valmistuneessa rakennuksessa on jo lasertuotantolaitteistot ja yritysten tavoitteena on kasvattaa edelleen tuotantovolyymia ja -omavaraisuutta uusien puolijohdeinvestointien avulla.
Vuonna 2017 perustettu Vexlum kehittää ja myy lasereita kvanttitietokoneisiin. Kvanttitietokoneet ovat tulevaisuuden ala, joilla on potentiaali moninkertaistaa tietokoneiden laskentateho.
RefleKronin tuotetta käytetään ultranopeiden laserien teolliseen valmistukseen. Vuonna 2004 perustettu yritys on ollut tärkeä osa kaupallisten ultranopeiden laserien kehitystä.
Vuonna 2015 aloittanut Picophotonics puolestaan tekee mikrosirulasereita, joilla saadaan lisättyä eri sovelluksiin mittausnopeutta.
Kuvassa vasemmalta: Sanna Ranta, Vexlum (Manager, Semiconductor Epitaxy) Mircea Guina, Vexlum, Picophotonics, RefleKron, (Chairman, Co-Founder) Jussi-Pekka Penttinen, Vexlum (CEO, CTO, Co-Founder) Antti Penttinen, Picophotonics (CEO.) Kuva: Tiina Salminen, Studio Torkkeli