Saksalainen DE-CIX käynnisti toukokuun lopulla viikolla Suomen kolmannen internetin yhdyspisteen. Sen myötä käyttäjille tulevat entistä nopeammat yhteydet. Toimitusjohtaja Ivo Ivanov maalaili jo tulevaisuutta, jossa virtuaalinen maailma toimii yhtä nopeasti kuin reaalinen. Tälle verkolle asettuvat melkoiset vaatimukset erityisesti latenssin suhteen.
DE-CIX käynnisti toukokuun lopussa Suomen kolmannen Internet-yhdyspisteen Nokian reitittimillä. Parantuneiden yhteyksien myötä Suomi on taas lähempänä muita Pohjoismaita ja Eurooppaa. Mutta mitä se tarkoittaa reaaliaikaisen, tai immersiivisen internetin kannalta?
Maailmalla on tutkittu paljonkin sitä, millaisen viiveen ihmisaivot kokevat luonnolliseksi tai miellyttäväksi eri tilanteissa. Kosketuksen aistimuksessa viive voi olla 20 millisekuntia, näköärsykkeen havaitsemissa alle 13 millisekuntia ja äänen kuulemisessa alle puoli millisekuntia. Tämä tarkoittaa, että ollakseen oikeasti immersiivisen, sallitaan esimerkiksi AR/VR-kokemukselle millisekuntitason viive.
Valon nopeus on 300 tuhatta kilometriä sekunnissa, mutta Ivanov muistutti, että yhdessä millisekunnissa signaali kulkee optimaalisissa olosuhteissa maksimissaan 80 kilometrin päähän. Tämä on siis ns. RTT-aika eli aika, joka datapaketilta kuluu matkata laitteesta kohteeseen ja takaisin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että datan pitää olla paljon lähempänä, jotta kokemus olisi miellyttävä.
DE-CIX:n uuden Equinixin datakeskuksessa sijaitsevan yhdyspisteen ansiosta Suomen ja Frankfurtin välinen ”matka” kutistuu alle 25 millisekuntiin. Osloon datapaketti matkaa 13,5 millisekuntia, sieltä Kööpenhaminaan 7,3 millisekuntia ja Tanskasta Hampuriin 4,5 millisekuntia. Ensi vuonan DE-CIX aikoo avata uuden yhdyspisteen Tukholmaan, jolloin matka länsinaapuriin lyhenee alle 10 millisekuntiin.
DE-CIX nojaa laitteisiin esimerkiksi Nokian 7750 SR1-reitittimiin, joiden moottorina on FP5-fotoniikkaprosessori. Se on markkinoiden ensimmäinen 800G-tasoiset runkoyhteydet mahdollistava prosessori.