Ennen pidettiin totuutena, ettei Linuxiin ole haittaohjelmia. Tmä ei tietenkään pidä paikkaansa. Vaikka Linux-haittaohjelmien määrä on edelleen poieni verrattuna muihin alustoihin, on se kasvussa. Tämä selviää Palo Alto Networksin turvallisuusyksikkö Unit 42:n tuoreesta uhkaraportista.
Raportissa todetaan, että verkkorikolliset etsivät uusia mahdollisuuksia pilvessä toimivissa työkuormissa ja IoT-laitteissa, jotka toimivat Unixin kaltaisilla käyttöjärjestelmillä. Tämän selittää, miksi jotkut hyökkääjät kääntävät katseensa kohti Linux-järjestelmiä.
Yleisimmin Linux-järjestelmiä vastaan hyökätään bottiverkoilla, joiden osuus Linux-haitoista on yli 47 prosenttia. Yleisimmät tällaiset haitat ovat Mirai (14,3 % Linux-haittaohjelmista) ja Gafgyt (4,7 %).
Mirai-lähdekoodin julkaisu vuonna 2016 antoi hyökkääjille mahdollisuuden luoda uusia muunnelmia ohjelmasta. Nämä muunnelmat yleensä leviävät päivittämällä hyökkäysarsenaaliaan, etsimällä uusia uhreja verkkoa skannaamalla ja sitten hyödyntämällä haavoittuvaa IoT-laitetta, jonka ne löytävät internetistä.
Unit 42:n laatiman raportin mukaan ohjelmistojen heikkouksien hyödyntäminen on kasvanut peräti 55 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna. Erityisen suurta kasvua haittaohjelmahyökkäyksissä on näkynyt tekoälyä hyödyntävien tai hyväksikäyttävien toimien kohdalla. Erityisesti ChatGPT-teknologia on ollut isosti mukana haittaohjelmistotekniikoissa. Vastaavasti ChatGPT-liitännäisiä verkkosivustoja rekisteröitiin valtavat määrät lisää ja näiden kasvu oli hurjat 910 prosenttia. Rikolliskäytössä tämä viittaa tekoälyyn liittyvään huijaamiseen, jossa kiehtovaa tekniikkaa käytetään ansana houkuttavuutensa takia.
Merkittävää kasvua on nähty OT- eli operatiivisen teknologian parissa. Niihin kohdistuvien haittaohjelmahyökkäysten määrä on kasvanut peräti 27,5 prosenttia. Vastaavasti PDF-tiedostomuoto on ollut yleisin haittaohjelmien jakelumuoto. Jopa 66,6 prosenttia haittaohjelmista toimitettiin sähköpostitse PDF-tiedostoja hyödyntäen. Vuoden 2022 aikana myös kryptolouhinnan määrä kaksinkertaistui.
Unit42:n raporttiin voi tutustua täällä.