Elisa ottaa Euroopan ensimmäisenä operaattorina käyttöön tuotannonaikaiset ohjelmistopäivitykset Ericssonin toteuttamassa, tuotantokäytössä olevassa 5G Standalone (SA) -verkossa. Näin Elisa voi päivittää runkoverkko-ohjelmistoaan tehokkaasti ”lennossa”, ilman palvelukatkoksia ja asiakkaan käyttökokemusta heikentämättä.
Ratkaisua kutsutaan nimellä ISSU (In-Service Software Upgrade). Ericssonin 5G Core on suunniteltu täysin pilvipohjaiseksi, ja se toteutetaan käyttämällä Kubernetesin hallinnoimia kontteja. Yksi pilvipohjaisen arkkitehtuurin eduista on se, että toimintoja voidaan ajaa mikropalveluina, joista kullakin voi olla oma erillinen elinkaarenhallintaprosessinsa.
In-Service Software Upgrade eli ISSU tarkoittaa, että kaikkia verkossa toimivia mikropalveluita voidaan hallita ja päivittää erikseen siten, että kuormitus jaetaan muille kyseisen verkkotoiminnon palveluille eikä päivitysprosessi aiheuta keskeytyksiä loppukäyttäjille tai vaikuta verkon suorituskykyyn.
Tätä pidetään keskeisenä ominaisuutena, kun Elisan kaltaiset operaattorit pyrkivät ylläpitämään olemassa olevaa palvelutasoa ja ottamaan samalla käyttöön uusia teknologioita uusien liiketoimintamahdollisuuksien hyödyntämiseksi. Lisäksi ohjelmistopäivitysten ja ylläpidon hallinta tällä tavoin tuo Elisalle useita etuja, kuten päivityksiin liittyvän manuaalisen työn vähenemisen, jolloin päivityksiä voidaan tehdä enemmän ja uusia ominaisuuksia voidaan tukea nopeammin.
Ericsson ja Elisa rakensivat päästä päähän toimivan 5G Standalone -yhteyden Suomeen vuonna 2020 ensimmäisinä Pohjoismaissa, ja Ericsson valittiin myöhemmin 5G Core ‑verkon toimittajaksi myös Elisan Viron toiminnoissa. Vuonna 2019 kumppanit pilotoivat myös Ericssonin yksityisverkkoratkaisua Elisan yritysasiakkaille.
Ericssonilla on tällä hetkellä yli 80 pilvipohjaisen kaksitoimisen 5G Core ‑verkon asiakasta, ja sen 5G Core ‑ratkaisut tukevat 19 asiakkaan toimintoja käytössä olevilla 5G SA ‑verkoilla maailmanlaajuisesti. Kaikkiaan Ericssonilla on runkoverkkojensa ja RAN-liiketoimintansa kautta 145 käytössä olevaa 5G-verkkoa, mukaan lukien 24 käytössä olevaa 5G SA ‑verkkoa.