Datakeskusyritys Equinixin tuore kysely osoittaa, että Suomessa ollaan laajasti kiinnostuneita tekoälyn luomista mahdollisuuksista. - Useiden organisaatioiden digitaalinen infrastruktuuri ei pysty vielä tukemaan tekoälyä riittävällä tasolla. Tekoälyn mahdollisuudet pitää ehdottomasti saada valjastettua käyttöön myös Suomessa, sanoo Equinix Suomen toimitusjohtaja Sami Holopainen.
Equinixin tilaamaan tutkimukseen haastateltiin yli 2900 IT-päättäjää eri yrityksistä ja eri puolilta maailmaa. Kyselyn mukaan 60 prosenttia Suomen IT-johtajista kokee, että heidän organisaatioidensa tämänhetkinen IT-infrastruktuuri ei vastaa tekoälyteknologian vaatimuksia. Tästä huolimatta tekoälyä hyödynnetään kuitenkin jo laajasti eri toimialoilla.
Kysely tehtiin tekoälykehityksen osalta poikkeuksellisen vuoden 2022 jälkimainingeissa: viime vuonna tehtiin maailmanlaajuisesti ennätyksellinen määrä läpimurtoja tekoälyn saralla, ja uutta teknologiaa otettiin käyttöön nopeassa tahdissa niin B2B- kuin B2C-sektoreillakin.
Kyselyn mukaan tekoälyn hyödyntäminen on kasvussa kaikilla toimialoilla. 85 prosenttia kaikista maailmanlaajuisesti haastatelluista 2 900 IT-päättäjästä pyrkii hyötymään tekoälystä: he joko käyttävät jo tai aikovat käyttää tekoälyä useissa organisaatioidensa keskeisissä toiminnoissa. Suomessa haastatellut asiantuntijat arvioivat, että tekoälyä tullaan todennäköisimmin käyttämään IT-toiminnoissa (87 %), tietoturvassa (79 %) sekä tutkimus- ja kehitystyössä (77 %).
Kyselyn mukaan Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan (EMEA) alueen IT-johtajilla oli enemmän epävarmuutta (49 %) liittyen infrastruktuurinsa kykyyn mukautua tekoälyn vaatimuksiin verrattuna Aasian ja Tyynenmeren alueiden johtajiin (44 %) sekä Amerikoiden alueiden johtajiin (32 %).
Digitaalisen infrastruktuurin vaatimien päivitysten ohella kyselyssä nousi esiin koulutuksen ja yhteistyön merkitys infrastruktuurin onnistuneessa käyttöönotossa. IT-tiimejään kasvattavista suomalaisyrityksistä 41 prosenttia etsii osaajia nimenomaan tekoälyn ja koneoppimisen saralta.
Koko raportin pääset lukemaan täältä.