Elinkeinoelämän tutkimuslaitos on tehnyt valtioneuvostolle tutkimuksen Suomessa toimivista kriittisen teknologian yrityksistä. Tutkimuksesta selviää paljon mielenkiintoista, kuten se, että Euroopan Unioni suhtautuu nykyään kategorisen kriittisesti kiinalaisyritysten yrityksiin hankkia kriittistä teknologiaa tai alan yrityksiä.
Etlan tutkimuksen mukaan Suomessa on ainakin 1500 yritystä, jotka omistavat tai kehittävät kriittistä teknologiaa. Kriittistä teknologiaa yrityksissä edustavat esimerkiksi turvallisuus- ja mobiiliteknologiat. Suurin osa näistä yrityksistä on kotimaisessa omistuksessa.
EU:lla ja sen jäsenvaltioilla on monia keinoja puuttua yritys- ja teknologiakauppoihin. Ylivoimaisesti suurin toimiala on puolijohdeteollisuus, jossa suunniteltuja ulkomaisia yritysostoja on estetty muun muassa Yhdysvalloissa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja Italiassa. Puolijohde- ja mikropiirivalmistajien lisäksi robotiikka, ohjelmistokehitys ja energiateknologia ovat keskeisiä yksittäisiä toimialoja.
Esimerkkejä Euroopassa on paljon. Tänä vuonna esimerkiksi kiinalaisen sijoittajan tulo omistajaksi saksalaisen puolijohdeyritys ERS Electroniciin estettiin viranomaisten toimesta. Shanghai Kington Technology -niminen yritys yritti ostaa englantilaista Perpetuusta, mutta luopui hankkeesta viranomaiskäsittelyn alettua.
Viime vuonna englantilaisen mikropiirejä valmistavan Pulsicin myynti Super Orange HK Holdingille estettiin, samoin italialaisen LPE:n myynti Shenzhen Invenlandilla. China aerospace and Industry Group yritti puolestaan ostaa saksalaisen satelliittiteknologiaan keskittyneen IMST:n, mutta yritys estettiin.
Vastaavia esimerkkejä on paljon. Yhdysvalloissa amerikkalaisten yritysten ja teknologian myynti kiinalaisille on käytännössä estetty kokonaan. Tmä trendi alkoi jo 2017, kun Lattice Semiconductorin myynti kiinalaiselle sijoitusyritykselle Canyon Bridgelle estettiin. Suomalaisittain mielenkiintoinen on HERE Technologyn myynnin peruuntuminen kiinalaiselle Navinfolle vuonna 2017, kun kaupasta oli aloitettu viranomaiskäsittely.
Etlan tutkimus löytyy täältä.