Operaattorit ympäri maailmaa valittelevat, että suurin puute on taajuuksista ja kapasiteetista. Silti vain murto-osa on hyödyntänyt niille lisensoituja millimetrialueen taajuuksia. Yhtenä ensi vuoden ennusteena uskotaan, että mmWave-alueen taajuudet tulevat laajemmin kaupalliseen käyttöön. Tämä kuitenkin edellyttää toistimia.
DNA demosi viikko sitten tulevaa 5.5G-tekniikkaa, joka perustuu ennen kaikkea 26 gigahertsin taajuuksiin. Demossa yllettiin 10 gigabitin datanopeuteen, mutta toisaalta päätelaitteen ja antennin välillä oli suora näköyhteys. Jos välissä on mitään, bitit kulkevat paljon tehottomammin.
Käytännössä 26 gigahertsin linkin vastaanotto esimerkiksi kodin FWA- eli mobiililaajakaistalaitteessa edellyttää, että vastaanotin on talon ulkopuolella ja siitä on suora näköyhteys tukiasemaan. Operaattori voi taata tietyn kaistan, erityisesti jos tilaaja on halukas ostamaan käyttöönsä oman viipaleensa, jolla taatusti on premium-hinta.
Entäpä jos haluaa vastaanottaa mmWave-signaalia sisätiloissa. Tilanne muuttuukin hankalammaksi. Esimerkiksi ikkuna asettaa jo vakavan esteen signaalin etenemiselle. Amerikkalainen Pivotal Commware on kehittänyt tekniikan, jota se kutsuu nimellä holografinen säteenmuodostus. Käytännössä yhtiö on kehittänyt toistimia, joilla mmWave-taajuuksinen linkki voidaan suunnata suoraan esimerkiksi omakotitalon vastaanottimeen.
Yhtiön Pivot 5G -toistin on edullinen tapa kasvattaa mmWave-solun kantamaa ja tilaajan käytössä olevaa kaistaa. Siinä missä tukiaseman sektoriantenni jakaa säteensä 60-90 asteen sektoreissa, Pivotalin toistin keskittää linkin ohuelle kaistalle. Toistimen avulla voidaan samaa taajuutta käyttää usean säteen lähettämiseen ilman, että ne häiritsevät toisiaan.
Saman voisi tehdä MIMO-radioilla, mutta Pivotalin mukaan tämä on kallis ratkaisu. Jokaisen antennielementin takan tarvitaan DSP-radioyksikkö, mikä nostaa laitekustannuksia. Pivotalin tekniikka sen sijaan vaatii vain yhden ohjauskomponentin jokaiseen toistimeen. Toistimet voidaan räätälöidä mille tahansa taajuudelle 1-70 gigahertsin välillä.
Yhtiöllä on myös erikseen toistimia, jotka jatkavat mmWave-signaaleja ikkunoiden läpi talon sisälle.