Elektroniikan suunnittelutyökalujen markkinoilla nähtiin eilen todellinen jättikauppa, kun Synopsys ilmoitti ostavansa simulointityökaluja kehittävän Ansysin. Kauppahinta oli massiiviset 35 miljardia dollaria, mikä on lähes tarkalleen EDA-markkinoiden tämänhetkinen koko.
Ansys on olut kasvava ja menestyvä yritys, jonka liikevaihto oli vuonna 2022 hieman yli kaksi miljardia dollaria. Sitä oli aiemmin havitellut myös Cadence Design Systems, joka Synopsysin ja Siemensin (ex-Mentor) ohella on yksi kolmesta suuresta EDA-talosta.
Synopsysin mukaan jättikauppa luo yrityksen, jossa on yhdistetty sen piirisuunnittelun ja verifioinnin työkalut ja Ansysin maailmanluokan simulointi. Mutta mikä perustelee jättimäisen kauppahinnan?
Asiantuntijoiden mukaan kauppa osoittaa, että suunnittelussa fokus on siirtymässä pois piireistä paitsi ns. sirpale- eli chiplet-tasolle, myös järjestelmätasolle. Tätä kehitystä Synopsysin perustaja Aart de Geus on kutsunut nimellä SysMoore-aikakausi. Termillä hän viittaa siihen, että Mooren lain mukainen kehitys ja laskentatehon paraneminen on siirtymässä järjestelmien tasolle.
Tämä yhdessä digitaalisen ja reaalisen maailman sekoittumisen kautta – amerikkalaiset puhuvat yleensä kyberfyysisestä maailmasta – vaatii yhä tarkempia simulointityökaluja. Virtuaaliset kaksoset tulevat yhä monimutkaisimmiksi, eikä niiden testaaminen onnistu muuten kuin tarkoilla, nopeilla simulointityökaluilla. Tämä osuus Synopsysin tuoteportfoliosta on puuttunut.
Jättisuurta kauppahintaa Synopsysin johto perustelee sillä, ett sen myötä yhtiön tavoiteltava markkina kasvaa vuositasolla 28 miljardiin dollariin eli puolitoista kertaa nykyistä suuremmaksi.