Niin Suomessa kuin Ruotsissa siirrytään viranomaisverkoissa 5G-aikakauteen, mutta aikataulu ja tekniset ratkaisut eroavat toisistaan. Ruotsissa tuleva Rakel G2 -verkko perustuu Ericssonin toimittamaan dedikoituun core-verkkoon.
Ruotsissa Rakel-verkkoa hallinnoi MSB eli yhteiskuntasuojelu- ja valmiusvirasto. Se kertoo ostaneensa Ericssonilta erillisen core-verkon tulevan Rakel G2:n kehitykseen. Ericssonin mukaan suojattu, helppopääsyinen ja joustava viestintäverkko on ensiapuhenkilöille ja heidän organisaatioilleen ensiarvoisen tärkeää auttaa ehkäisemään kriisejä ja hätätilanteita ja valmistautumaan niihin – sekä käyttämään käytettävissä olevia resursseja niiden sattuessa.
Ruotsissa 5G-viranomaisverkko halutaan siis eristää julkisista mobiiliverkoista. Suomessa ratkaisu pohjaa julkisten verkkojen käyttöön. MSB:n ratkaisu herättää toki kysymyksiä: kannattaa oman coren rakentaminen, kun 5G pitää sisällään erilaisia ratkaisuja eristää osia taajuuskaistasta? Onko oman coren kallis toteutus perusteltua?
MSB:llä Rakel-verkoista vastaavan Ronny Harpen mukaan edellytys yhteistyölle maanpuolustuksessa on pääsy vankkaan, nykyaikaiseen, dedikoituun viestintäjärjestelmään. - Investointi tällaiseen järjestelmään ei ainoastaan vahvista Ruotsin kykyä tehdä yhteistyötä ja johtaa tehtävien kannalta kriittisiä toimintoja jokapäiväisesti, mutta myös mahdollisen laajan kriisin aikana.
MSB:n päätös on toki linjassa Ruotsin aiempien kansalliseen turvallisuuteen perustuvien linjausten kanssa. Maan puolustusvoimat ja suojelupoliisi Säpo kielsivät esimerkiksi kiinalaisten verkkolaitteiden käytön maan operaattoreiden 5G-verkoista jo ennen taajuushuutokaupan alkua.
Suomen vinkkelistä herää myös kysymys verkkovierailusta viranomaisverkkojen välillä. Nykyisen Virven ja Rakelin aikana roaming on ollut mahdollista, mutta miten mahtaa olla tulevaisuudessa?
Kuva: Ericsson