Eikö olisi kätevää, jos samalla päätelaitteella voisi osallistua työneuvotteluun samalla, kun striimaa elokuvaa isolle ruudulle, ja molemmat toimisivat saumattomasti ja turvallisesti. Nokia aikoo ensimmäisenä laitevalmistajana demota tällaista tekniikkaa Barcelonan Mobile World Congressissa.
Tekniikka on nimeltään Multi-Access Edge Slicing. MWC24-messuilla yhtiö esittelee sitä Arabiemiraattien etisalad-operaattorin osastolla. Tekniikka toimii niin normaaleissa 5G-yhteyksissä kuin kiinteissä ja langattomissa kiinteissä eli ns. FWA-yhteyksissä.
Idea on käytännössä yksinkertainen. 5G-yhteys voidaan jakaa dedikoituihin viipaleisiin ja sama käyttäjä ja päätelaite voi käyttää useampaa viipaletta samanaikaisesti. Esimerkiksi 4G/5G-älypuhelimen käyttäjä voi lähettää työhön liittyviä arkaluontoisia tietoja käyttämällä suojattua ja tehokasta verkkolohkoa ja osallistua samalla videopuheluun toisella osuudella.
Monilohkoisen FWA- tai FA-verkon avulla perhe voisi käyttää yhtä lohkoa käyttääkseen palveluita, kuten HDTV-suoratoistoa tai pilvipelaamista, kun taas toista osaa voitaisiin käyttää kotityöskentelyyn kannettavan tietokoneen kautta. Molemmat osat voidaan räätälöidä eri verkko-ominaisuuksilla riippuen niiden erityisvaatimuksista, kuten reitityksestä, bittinopeudesta, latenssista ja turvallisuudesta.
Nokian innovaatio tukee kannettavia tietokoneita, tabletteja, pelikonsoleja, IoT-laitteita sekä 4G/5G-älypuhelimia, mukaan lukien uudet URSP-yhteensopivat (UE Route Selection Policy) älypuhelimet. Sitä voidaan käyttää myös verkon viipalointiin on-demand -tyyliin eli tarpeen mukaan. Tilaaja voi esimerkiksi tilata ja aktivoida osion reunapilvessä toimivalle pelisovellukselle, jolla on parannettu verkon suorituskyky ja alhainen latenssi.
Multi-Access Edge Slicing täydentää Nokian 5G reunan viipalointia ja äskettäin julkistettua reunapilviverkon viipalointiratkaisuvalikoimaa. Tämä antaa operaattoreille mahdollisuuden tarjota 4G/5G Virtual Private Network -palveluita yrityksille.
Kuva: AdobeStock