Saksalaisessa aurinkoenergian kehitykseen keskittyneessä Fraunhofer ISE -tutkimuskeskuksessa on kehitetty uusi keskitinratkaisu, jolla saadaan muutettua peräti 36,7 prosenttia auringonvalosta energiaksi. Lukema on uusi ennätys alallaan.
Fraunhoferissa on kehitetty keskitintekniikkaa jo vuosien ajan. Siinä käytetään Fresnel-linssejä kokoamaan auringonsäteet yhteen ja ne keskitetään pieneen aurinkokennoon.
Uusin ratkaisu pohjaa Flatcon-moduuliin, jossa aurinkokennon rakennetta on edelleen kehitetty paremmaksi. Keskeistä 36,7 prosentin hyötysuhteen saavuttamisessa oli Soitecin kehittämä uusi aurinkokenno, joka perustuu kiekkotason bondaukseen.
Uudessa moduulissa valoa vastaanottaa 832 neliösentin kokoinen kennosto. Linsseillä saadaan keskitettyä peräti 230 auringon valo 52 miniaurinkokennolle, joiden koko on seitsemän neliömilliä. Linssejä rakenteessa on saman verran ja niiden pinta-ala on 16 neliösenttiä.
Muutama kuukausi sitten Fraunhofer kertoi kehittäneensä yhdessä CEA-Leti-tutkimuskeskuksen ja Berliinissä sijaitsevan Helmholtz-keskuksen kanssa rakenteen, jossa keskittimellä saatiin auringonvalosta sähköksi peräti 44,7 prosenttia. tämä ratkaisu perustui kuitenkin päällekkäisiin, eri materiaaleista rakennetteuihin kennoihin, jolloin valmistuskustannukset ovat kaupallisesti arvioituna aivan liian korkeita.
Uusi Flatcon-moduuli sen sijaan on kaupallistettavissa. Fraunhofer-instituutti arvioi tekniikan tulevan markkinoille 1-2 vuoden aikana.