Venäjä ja Kiina ovat nousseet kyberturvallisuuden suurimmiksi uhiksi. Tuoreen Stocklytics.com -sivuston datan mukaan nämä kaksi valtiota ovat vastuussa noin 25 prosentista koko maailman kyberhyökkäyksistä.
Stocklyticsin asiantuntija Edith Reads on huomannut, että alalla on yhä enemmän valtioiden tukemia toimijoita. - Tämä huolestuttava kehitys korostaa tarvetta maailmanlaajuiselle yhteistyölle tämän vaaran hillitsemiseksi."
Readsin mukaan kyberhyökkäykset uhkaavat yksilöiden, yritysten ja kokonaisten valtioiden turvallisuutta. Hyökkäykset eivät ainoastaan varasta yksityistä tietoa, vaan ne voivat myös häiritä liiketoimintaa ja elintärkeitä palveluja, aiheuttaen samalla suuria taloudellisia menetyksiä.
Stocklyticsin raportti hahmotteli kyberturvattomuuden päätekijät maailmanlaajuisesti. Raportissa todettiin, että suurin osa (45%) näistä tapauksista on määrittämättömiä, eli niiden alkuperää ei tunneta. Samaan aikaan Kiina on vastuussa suurimmasta osasta näitä hyökkäyksiä (12%), joista erityisesti Pekingin tukema Volt Typhoon -ryhmä on saanut huomiota.
Venäjä on tilastoissa aivan Kiinan kintereillä, vastaten 11,9 prosentista kaikista kyberturvallisuusrikkomuksista. Viiden kärjessä ovat myös Iran ja Pohjois-Korea, joista raportti liittää 5,3% globaaleista internet-hyökkäyksistä Persian valtiolle ja 4,7% Pohjois-Korean tukijoille.
Raportti toi myös esiin merkittävät riskialueet kyberhyökkäyksille Yhdysvalloissa. Cybersecurity And Infrastructure Security Agencyn neuvonantoon nojaten se nimesi kolme tärkeää Yhdysvaltain virastoa, jotka voisivat olla Kiinan sponsoroimien tunkeutumisten kohteena. Nämä ovat Yhdysvaltain energiaministeriö, ympäristönsuojeluvirasto ja liikenneturvallisuusvirasto.
Readsin mukaan moni tekijä ruokkii tätä kyberturvattomuuden kasvua. Tärkeimpänä niistä on nykyteknologian kehitys. Hän painotti, että tekoälyn ja kvanttilaskennan käyttöönotto laajentaa haitallisten toimijoiden ulottuvuutta ja kapasiteettia. Tähän lisätään vielä kyberturvallisuusammattilaisten krooninen pula ja geopoliittiset jännitteet, jotka pahentavat haasteita kybersodankäynnissä.
Lue lisää täällä.