Euroopan parlamentti on äänestänyt asetusluonnoksesta, joka määrittelee uusiksi esimerkiksi 5G- ja 6G-tekniikoiden essentiaalipatenttien uusisata pelisäännöistä. Nokia pitää ehdotusta täysin epäonnistuneena ja kehottaa neuvostoa hylkäämään sen.
Parlamentti äänesti eilen komission viime huhtikuussa laatimasta asetusluonnoksesta. Äänestystulos oli selvä, sillä 454 äänesti luonnoksen puolesta ja 83 vastaan. Vajaan vuoden aikana komission ehdotukseen ei ole tullut käytännössä muutoksia.
Tietoliikenneyritykset, kuten Nokia, Ericsson ja Huawei ovat vastustaneet asetusluonnosta alusta alkaen. Käytännössä luonnos parantaa essentiaalipatenttien lisensoijien asemaa. Tämä koskee käytännössä kaikkia laitevalmistajia, jotka haluavat tuotteisiin hyödyntää esimerkiksi 5G-verkkotekniikkaa. Lista pitää sisällään autonvalmistajia, IoT-kehittäjiä ja laajasti yrityksiä eri teollisuudenaloilta.
SEP-patentit eli essentiaalipatentit ovat välttämättömiä, mikäli haluaa käyttää tuotteissaan niiden määrittelemiä tekniikoita. Eilisessä parlamentin istunnossa ei keskusteltu mistään lisäyksistä tai muutoksista luonnokseen, vaan siitä, pitäisi koko hanke hyväksyä vai hylätä. SEP-luonnoksen ympärillä on ollut mittava eri eturyhmien lobbaus ja vaikuttaminen.
Nokia kommentoi asiaa näin:
Nokia on standardoitujen teknologioiden merkittävä keksijä ja implementoija. Tuemme Euroopan komission tavoitetta luoda läpinäkyvämpi ja tehokkaampi järjestelmä standardiessentiaalipatenttien lisensoimiseksi. Standardiessentiaalipatentteja koskeva asetusluonnos on kuitenkin erittäin puutteellinen eikä nykyisessä muodossaan edistä näiden tavoitteiden saavuttamista. Päinvastoin se vähentää eurooppalaisten yritysten kannustumia investoida vuosittain miljardeja euroja elintärkeään perustutkimukseen ja kehitystyöhön. Lisäksi se heikentää Euroopan asemaa 5G:ssä ja 6G:ssä, vaarantaa digitaalisen turvallisuuden ja lisää tarpeetonta byrokratiaa yrityksille, erityisesti pk-yrityksille.
Valitettavasti parlamentin hyväksymässä tekstissä ei puututa näihin perustavanlaatuisiin puutteisiin. Siksi kehotamme neuvostoa hylkäämään asetusehdotuksen ja turvaamaan eurooppalaiset innovaatiot, Euroopan johtajuuden maailmanlaajuisissa standardeissa sekä EU:n kilpailukyvyn.
Eilinen parlamentin äänestys ei asiaa vielä ratkaissut. Seuraavaksi jäsenmaiden pitää hyväksyä luonnos. Tästä prosessista ennakoidaan hankalaa. Kesän EU-parlamenttivaalien arvioidaan lisäksi hidastavan prosessia.
Osana SEP-luonnosta Euroopan patenttivirasto EUIPO:n yhteyteen suunnitellaan perustettavan uutta SEP-yksikköä. Tämäkin idea on kohdannut vastustusta. EUIPO on keskittynyt tekijänoikeuteen ja tavaramerkkiasioihin, eikä sillä ole syvää osaamista SEP-patenteista tai FRAND-patentointiperiaatteista. FRAND (fair, reasonable and non-disciminatory) määrittelee reilut, kohtuulliset ja syrjimättömät periaatteet sellaisten tekniikoiden hyödyntämiselle, jotka ovat välttämättömiä jonkun tekniikan hyödyntämiseksi.