Tanskalaiset tutkijat ovat tehneet uuden maailmanennätyksen datan siirrossa. Tanskan teknisen korkeakoulun eli DTU:n fotoniikan laitoksen tiimi ylsi yhdessä kuidussa huikeaan 43 terabitin siirtonopeuteen sekunnissa. Aiempi ennätys oli 32 terabittiä sekunnissa ja saksalaisen Karlsruhen teknologiainstituutin nimissä.
Optisten verkkojen tiedonsiirtokyvyn jatkuva kehittyminen on tarpeen, sillä verkkoliikenteen volyymi kasvaa vuosittain 40-50 prosenttia. Lisäksi dataliikenne aiheuttaa vuosittain samanlaiset hiilidioksipäästöt kuin koko kuljetusala, joten datan energiatehokas siirtäminen on erittäin tärkeätä.
Tanskan Ljungbyssä majailevat tutkivat ylsivät uuteen ennätystulokseen uudella kuidulla, joka saatii käyttöön japanilaiselta NTT:ltä. Kuidussa on yhden sijaan seitsemän lasiydintä eli säiettä. Silti kuitu ei ole yhtään aiempaa yksisäikeistä kuitua paksumpi.
DTU:n tutkijat ovat aiemminkin kirjanneet nimiinsä useita maailmanennätyksiä. Terabitin rajan he rikkoivat jo vuonna 2009 maaliskuussa, ja saman vuoden lokakuussa siirtovauhti oli kasvanut jo 5,1 terabittiin sekunnissa. Vuonna 2011 tanskalaiset pääsivät 9,5 terabitin ennätyslukemaan.
Yhdistämällä satoja kuitulinkkejä yhteen DTU:n optiikkatiimi on demonnut yli petatavun datanopeutta.