NIWeek 2014, Austin - Pilvi on arkipäivää, mutta pian tietoomme tulee uusi termi: sumulaskenta. Näin uskoo New Yorkin yliopiston elektroniikan professori ja NYU Wireless -tutkimuskeskuksen johtaja Ted Rappaport. Hän oli mukana NI Weeksin asiantuntijapaneelissa.
Mitä sumulaskenta (fog computing) sitten on? Rappaportin mukaan kyse on tuhansien mobiilikäyttäjien laitteiden yhdistämisestä. - Se on jaettua älykkyyttä.
Rappaport on erityisen innostunut, kun puhe kääntyy tuleviin 5g-verkkoihin. 5g tuo langattomaan tekniikkaan uuden ajan. - Kyse on langattoman renesanssista, Rappaport hehkuttaa.
5g:n tavoitteet ovat kovat, sillä yksittäisen käyttäjän datamäärä kasvaa nykyisestä tuhatkertaiseksi. Se ei tapahdu millään yksittäisellä taikatempulla, vaan eri keinojen yhdistämisellä. Solujen kapasiteetti kasvaa, solujen koko pienenee ja taajuuksissa mennään nykyisten lisäksi millimetrialueelle.
Korkeammat taajuudet ovat avain koko 5g-konseptin onnistumiseen. Kun 60 tai jopa yli 100 gigahertsissä aallonpituus pienenee, myös antennien koko pienenee radikaalisti. Siksi tukiasemassa voi olla tuhat antennia ja päätelaitteessakin kymmeniä.
Millimetrialueella käyttöön voidaan saada gigahertsi levyinen kanava, joten datakapasiteetti kasvaa nykyisen LTE:n 20 megahertsin levyiseen pytkeen verrattuna valtavasti.
Matkapuhelinverkkoja kehittävät yritykset ovat suhtautuneet millimetrialueeseen epäillen, mutta Rappaportin mukaan uudet testit osoittavat, että juuri korkeammat taajuudet saattavat ratkaista koko kapasiteettiongelman.