Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto NSA on laatinut kuluttajille ohjeet, joiden mukaan oma älypuhelin pysyy turvallisena. NSA neuvoo kaikkia esimerkiksi sammuttamaan ja käynnistämään puhelimen uudelleen kerran viikossa.
Älypuhelin voi joutua monenlaisten hyökkäysten kohteeksi, NSA muistuttaa. Siihen voidaan hyökätä tietojenkalastelu- eli phishing-hyökkäyksillä ja tuntemattomista sivustoista ja linkeistä voi ladata itselleen haitta- ja jopa vakoiluohjelmia. Joskus tarvitaan vain yksi onnistunut hyökkäys puhelimen kaappaamiseen ja tietojesi vaarantamiseen. Jopa henkilöllisyyden varastamiseen. Miten käyttäjä voi siis suojella itseään?
”Mobiililaitteiden parhaiden käytäntöjen raportissa” NSA tarjoaa useita vinkkejä, jotka on suunniteltu estämään hakkereita ja hyökkääjiä hyökkäämästä mobiililaitteeseen. Yksi tapa on erittäin yksinkertainen: puhelin kannattaa sammuttaa ja käynnistää uudelleen kerran viikossa.
NSA:n mukaan tämä yksinkertainen toimenpide voi vaikeuttaa hakkereiden tietojen varastamista puhelimestasi, vaikka virasto varoittaa, että tämä ei aina estä hyökkäystä.
Virasto varoittaa lisäksi, että haitalliset Wi-Fi-verkot voivat siepata ja ohjata liikennettä laitteestasi. Vakoiluohjelmat voivat valvoa puhelimesi ääni- ja videokeskusteluja. Hakkerit, joilla on etäyhteys laitteeseesi, voivat kerätä puhelu- tai tekstiviestitietoja. Joku, jolla on fyysinen pääsy puhelimeesi, vaikka vain hetken, voisi tietysti asentaa haittaohjelmia tai vakoiluohjelmia.
Mitä sitten kannattaa tehdä? Esimerkiksi Bluetooth-yhteys kannattaa NSA:n mukaan sulkea, jos sitä ei käytä. Mihinkään tuntemattomiin tallennuslaitteisiin ei kannata laitettaan liittää. Puhelimen kamerakin kannattaa peittää ja käyttää kuorta, joka blokkaa mikrofonin.
Entäs salasanat sitten? NSA:n mukaan 6-numeroinen PIN-koodi suojaa laitteen riittävän hyvin, jos laite pyyhkii muistinsa 10 yrityksen jälkeen. Sovellukset pitää tietysti päivittää aina ajan tasalle, mutta toisaalta kannattaa asentaa minimaalisen pieni määrä sovelluksia. Siis vain ne, joille on oikeasti käyttöä.
Myös paikannus kannattaa laitteesta ottaa pois päältä silloin, kun sitä ei tarvitse.
NSA:n kattavat ohjeet löytyvät täältä. Niitä voi suositella lämpimästi.
https://s3.documentcloud.org/documents/21018353/nsa-mobile-device-best-practices.pdf