Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) elektroniikan ja tietoliikennetekniikan laitos ryhtyy ensimmäisenä suomalaisena opinahjona jakamaan opiskelijoilleen datankeruupäätteitä. Syksystä alkaen toisen vuosikurssin opiskelijat saavat käyttöön National Instrumentsin myDAQ-päätteet. Maailmalla NI:n laitteita on ollut opiskelijakäytössä jo pitkään. TTY:llä elektroniikkaa opettavan Erja Sipilän mukaan myDAQ:n avulla halutaan saada opiskelijat innostumaan ja tekemään käytännön töitä alusta asti.
- Kaikissa kyselyissä on tullut ilmi, että insinööriopiskelijat haluavat nopeasti päästä käytännön töihin. Kaksi ensimmäistä opiskeluvuotta ovat hyvin teoriapainotteisia, joten myDAQ tuo toivottua tekemistä opiskelijoille, Sipilä sanoo.
Opiskelijat saavat myDAQ:n täysin omaan käyttöönsä ja voivat vapaa-aikanaan tehdä sillä haluamiaan projekteja. - Laboratorioaikaa on muutenkin hyvin vaikea saada, joten myDAQ auttaa tässäkin, Sipilä kehuu.
MyDAQ on käytännössä kahdeksan eri instrumenttia kompaktissa paketissa. Mukana ovat esimerkiksi funktiogeneraattori, oskilloskooppi ja digitaalinen yleismittari. Virtansa se saa USB-väylästä, jota myöten myös mittausdata siirtyy PC:lle. Analogisia sisääntuloja on kaksi, samoin analogia lähtöjä.
TTY:lle myDAQit maksavat alle 200 euroa kappale, mutta kyse on merkittävästä päänavauksesta suomalaisessa elektroniikkakoulutuksessa. NI:n kannalta kyse ei ole mistään hyväntekeväisyydestä, vaan mittauslaitejätti haluaa kouluttaa opiskelijat omaan laite- ja ohjelmistoympäristöönsä.
MyDAQ:n ominaisuuksia voidaan laajentaa ohjelmoimalla sovelluksia Labview´llä. Varsinaista Labview-koulutusta TTY:llä ei ole ollut, mutta Erja Sipilän mukaan teollisuudessa on selvä suuntaus kohti graafisia testausjärjestelmien suunnittelun työkaluja.
- Ei rautasuunnittelusta silti olla eroon pääsemässä, Sipilä muistuttaa.