Muuramelainen keksijä Harri Tiainen haluaa uudella laturikonseptillaan mullistaa maailman. BrightCharger leikkaa laturin virrankulutuksen nollaan, kun lataus loppuu. Muuna aikana laturi toimii lediyövalona. Ratkaisu on tietysti patentoitu.
BrightChargerin idea on suht yksinkertainen. Laturi syöttää virtaa ladattavaan laitteeseen vain tietyn ajan. Sen jälkeen virransyöttö katkeaa. Virrankulutus päättyy tähän, eikä ole myöskään vaaraa siitä, että ladattavan laitteen akku ylilatautuisi.
- Ostaisitko itse munakellon, joka on aina säädetty tuntiin ja 37 minuuttiin, kysyy Tiainen perustellen samalla aikaviiveeseen perustuvaa yksinkertaista perusideaa.
Tiaisen konsepti on konkretisoitunut vasta protoina. Laite pohjaa kaupallisiin komponentteihin. Patentti on vireillä ja menossa globaaliksi. Idea saattaa poikia valtavat markkinat, sillä se toimii paitsi älypuhelimissa myöskin vaikkapa sähköhammasharjoissa. Potentiaali on valtava.
Hanke on kiinnostanut monia. Yleisradiokin kävi kylässä ja testipenkissä Tiainen näytti, miten 11 laitetta latauksessa kulutti tehoa 37 wattia. Laturin irrottaminen laski kulutuksen vain 28 wattiin. Isossa mittakaavassa kyse on valtavasta määrästä hukattua sähköä. - BrightCharger voisi säästää kuuden ydinvoimalan verran sähköä, Tiainen maalaa.
Mutta eikös nykyisissä älypuhelimissa ole latausautomatiikka? - On ja ei. Kun akku on ladattu täyteen, laturi tunnistaa tämän. Mutta 1-2 minuutissa varaus putoaa niin, että laturi syöttää taas virtaa vartin verran. Arvioisin, että 95-96 prosenttia ajasta laite on latauksessa, Tiainen sanoo.
Tällainen käytännössä jatkuva lataaminen kuluttaa akkua. Akku pitää varausta huonommin ja sitä pitää ladata jatkuvasti. - Omaa kännykkää lataan omalla akullani ja siinä akku kestää viikon, Tiainen kehuu.
Globaali kilpailu kulutuselektroniikassa on järjettömän kovaa, joten hyvälläkään - yksinkertaisellakaan - idealla on todella vaikea lyödä läpi. Mutta maailma kaipaa aina hyviä ideoita.