Li-Fi eli Light Fidelity on tekniikka, jossa näkyvän valon välkyntää käytetään datansiirtoon. Oxfordin yliopistossa on tehty uusi ennätys LiFI-datanopeudessa. Demossa data liikkui kolmen metrin matkalla 224 gigabittiä sekunnissa.
Oxfordin demossa datalinkki kattoi 60 asteen kulman, joten ledeillä saadaan toteutettua koko huoneen kattava linkki. Tällöin data liikkui 112 gigabitin sekuntinopeudella, kun käytössä oli kuusi eri aallonpituudella toimivaa yhteyttä.
Li-Fi -tekniikkaa on tutkittu paljon viime vuosina, koska ledivalojen uskotaan yleistyvän nopeasti kaikissa tiloissa. Tekniikka pohjaa näkyvän valon kytkemiseen päälle ja pois nanosekunneissa, mitä ihmissilmä ei havaitse.
Ledivalojen synnyttämä datalinkki ei kykene tietenkään läpäisemään esimerkiksi seiniä, mikä rajoittaa yhteyden kantaman muutamaan metriin. Linkkiä voidaan kuitenkin hyvin käyttää pienen hotspotin tavoin. Ledilampun täytyy olla päällä, jotta Li-Fi -yhteys toimisi. Lamppu voidaan kuitenkin himmentää alle tuhannen lumeniin valotehoon eli hyvin himmeäksi.
LiFi toimii vain, kun valon ja vastaanottimen välillä on näköyhteys. Tähän asti vastaanottavan moduulin on pitänyt olla hyvin tiukasti määrätyssä paikassa, jotta nopea linkki on toiminut. Oxfordin tutkijoiden demo on siksi tärkeä askel kohti LiFI-tekniikan kaupallistamista.
LiFin etuna on nopeus. Tämän hetken kaupallisilla wifi-yhteyksillä päästään maksimissaankin vain alle kymmenesosan datanopeuksiin.