Yksi Barcelonan mobiilimessujen puhutuimpia aiheita on verkkojen virtualisoituminen. Enemmän ja enemmän verkon komponentteja viedään pilveen. Tämä voi muuttaa verkon laitetoimittajien asemaa ja jopa uhata nykyisten tukiasemapelurien hallintaa, arvioi Wind Riverillä liiketoiminnan kehityksestä vastaava Charlie Ashton.
Wind River esittelee itse messuilla virtualisoitua runkoverkon C-RAN-elementtiä yhdessä Altiostarin kanssa. Ratkaisu pohjaa Intelin prosessoreihin ja Wind Riverin Titanium-palvelimeen. - Olemme yksi harvoja yrityksiä, joilla on NFV-alusta valmiina, Ashton kehuu.
Käytännössä kyse on runkoverkkoelementistä, joka yhdistetään ethernetillä verkon radiopäähän. Vastaavia ratkaisuja on nähty laajasti tukiasemien valmistajilta viimeisen vuoden aikana. - Selvää on, että verkoissa mennään koko ajan pois dedikoiduista laiteratkaisuista, Ashton sanoo.
Verkon toimintojen virtualisointi eli NFV on yksi alan selviä kehityssuuntia. Tämä avaa mahdollisuuksia myös uusille pelureille. Kuten HP:lle, jonka kanssa Wind River on kehittänyt NFV-ratkaisuja. - HP ei ole perinteinen tietoliikennelaitteiden valmistaja, mutta se voi silti haastaa vanhoja toimittajia, Ashton arvioi.
HP:ltä ja muilta NFV-toimittajilta vaaditaan paljon. - Verkot ovat nykyään hyvin luotettavia. Kännykkäverkoissakin palvelut pysyvät päällä nykyisin viiden ysin luotettavuudella, Ashton muistuttaa.
Tämä edellyttää, että pilvessä toimivan raudan suorituskyvyn pitää riittää palveluiden ajamiseen. Raudan tehon ei saa kulua pelkkään datan liikutteluun. - Ei operaattorikaan sitä halua. Operaattori ei saa rahaa datan kytkemisestä, vaan palveluista, joiden laatu on loppukäyttäjän kannalta riittävän korkealla tasolla, Ashton päättää.