HTTP-protokolla on webin kulmakivi, mutta totuuden nimissä on sanottava että jo vuonna 1999 sertifioitu edellinen protokolla eli HTTP 1.1 on vanhentunut. Uusi protokolla lupaa enemmän nopeutta ja paremmin suojattuja yhteyksiä webin käyttäjille.
Tällä hetkellä HTTP/2 on valmistumassa. IETF eli Internet Engineering Task Force lupaa lähiaikoina julkaista protokollan uuden version RFC-standardina. IDG Researchin teettämä tutkimus kuitenkin osoittaa, että it-ammattilaiset ja eri organisaatiot eivät vielä tunne uutta protokollaa kovin hyvin.
HTTP/2 on saanut osakseen myös kritiikkiä. Se pohjaa alunperin Googlen kehittämään SPDY-protokollaan eli ”Speedyyn”. Helmikuussa Google ilmoitti lopettavansa SPDY:n tukemisen ensi vuonna ja siirtyvänsä Chrome-selaimen versiossa 40 HTTP/2:een.
IDG Researchin mukaan vain 2,4 prosenttia internetsivustoista hyödyntää uutta protokollaa tällä hetkellä. Webkehittäjien parissa suosio onkin sitten aivan eri luokkaa.
HTTP/2 hyödyntää useita – jo SPDY:stä tuttuja – tekniikoita siirtääkseen enemmän datapaketteja verkon yli lyhyemmässä ajassa ja tehokkaammin. Protokolla tukee niin salaamattomia HTTP-yhteyksiä kuin salattuja HTTPS-linkkejä, joissa salauksena käytetään TLS 1.2:a (Transport Layer Security).
Palveluntarjoajille ja organisaatioille HTTP/2 merkitsee isoa mullistusta. Koska Internet Explorerin, Firefoxin ja Chromen tulevat versiot tukevat vain HTTP/2:n TLS-salattua versiosta, niiden pitää ryhtyä salaamaan liikenteensä, jos ylipäätään haluavat sisältöjään miljardeille käyttäjille jakaa.