Älykkäiden laitteiden ja teollisen internetin suunnittelutalo Espotel järjesti kevään aikana neljässä kaupungissa koodausopetusta yläkoululaisille. Yhteistyön tavoitteena oli perehdyttää 13–15-vuotiaat oppilaat ohjelmoinnin saloihin helpolla ja hauskalla tavalla. Koulutuksessa hyödynnettiin graafisia ohjelmointityökaluja.
- Olemme olleet jo pidemmän aikaa huolissamme ohjelmointiosaamisen koulutuksesta. Tämän takia halusimme antaa koululaisille maistiaisia siitä, mitä koodaus on ja mitä kaikkea kivaa sillä voi saada aikaan, kertoo Espotelin toimitusjohtaja Kari Liuska.
Opetustuokioissa ei näkynyt vain bittejä kuvaruudulla, vaan siellä toteutettiin ohjelmistolla ohjattavia laitteita kuten liiketunnistimella toimivia valoja ja kasvihuoneen kosteusmittausjärjestelmä. Joissakin opetustuokioissa laitteet kytkettiin kommunikoimaan myös Twitterin kanssa.
- Oppilailla ei tarvinnut olla aikaisempaa kokemusta ohjelmoinnista. Pääasia oli, että kokeilujen kautta saimme aikaan elämyksiä ja herätimme oppilaiden mielenkiinnon ohjelmointiin. Tavoitteenamme on, että yhteistyötä jatketaan myös syksyllä, kiteyttää hankkeen puuhamies, Espotelin teknologiajohtaja Jaakko Ala-Paavola.
Kouluttajina toimivat Espotelin omat suunnittelijat. Koulutus oli kouluille ilmaista ja siinä käytetyt tuhansien eurojen arvoiset laitteet lahjoitettiin koulujen käyttöön. Projektissa oli mukana koulut Jyväskylästä, Tampereelta, Espoosta ja Oulusta.