Microsoft ilmoitti eilen, että Windows 10 tulee yleiseen jakeluun heinäkuun lopulla. Nykyiset Windows 7- ja Windows 8-käyttäjät saavat päivitettyä käyttöjärjestelmänsä ilmaiseksi. Tuleva Windows on Microsoftin mukaan viimeinen lajiaan ja monella tapaa Microsoft tekee siitä Applen OS X:n kaltaisen.
Tähän asti Windows-käyttäjät ovat voineet aika vapaasti valita, mitä versiota – jos ollenkaan – ne koneissaan käyttävät. Jatkossa Microsoft pakottaa käyttäjät tietyn version päivitykseen ja nämä päivitykset tapahtuvat automaattisesti.
Mitä tämä tarkoittaa käyttäjän kannalta? Ennen kaikkea sitä, että Microsoft päättää, mitä sovelluksia käyttöjärjestelmän päivityksen mukana tulee.
Nykytietojen mukaan Windows 10 toimitetaan esimerkiksi suositun Candy Crash Saga -pelin kanssa. Keltään ei kysytä, haluaako pelin koneelleen vai ei. Jotkut pelkäävät, että Candy Crash Saga on vain alkusoittoa siitä, mitä tuleman pitää.
Windows 10 ei analyytikkojen mukaan tule juurikaan nostamaan linuxin markkinaosuutta pöytäkoneissa ja läppäreissä. Jotkut epäilemättä hermostuvat esiasennettuihin peleihin ja muihin sovelluksiin ja vaihtavat linuxiin. Valtaosa mennee valtavirran mukana.
Mikäli läppäri myydään esiasennetulla Windows 10:llä varustettuna, laitevalmistaja voi pakottaa siihen Windowsin turvakäynnistymisen (secure boot). Ainakin pienempien linux-jakeluiden asennus tällaisille koneille tulee olemaan hankalaa, sillä niihin ei ole lisensoitu minkäänlaista Secure Boot -tukea.