Wlan-verkon signaali käy nopean datayhteyden lisäksi päätelaitteiden paikannukseen. Nyt amerikkalaistutkijat ovat osoittaneet, että wifi-reitittimen alueella signaalia vidaan käyttää myös tietyssä tilassa olevien ihmisten määrän laskemiseen.
Kalifornian yliopiston Santa Barbaran yksikössä toimii laboratorio, jossa tätä ”wifi-laskemista” on demonstroitu. Kahden wifi-lähettimen mittausten avulla tutkijat pystyivät laskemaan yhdeksän kävelevää henkilöä noin 70 neliömetrin kokoisella alueella.
Henkilöt voidaan tietysti laskea helposti, jos heillä kaikilla on wifi-yhteys esimerkiksi älypuhelimessaan päällä. Tässä demossa ihmisten määrä voitiin laskea varsin hyvällä luotettavuudella, vaikka heillä ei ollut wifi-vastaanotinta mukanaan.
Laskenta perustuu wifi-reitittimen radioenergian mittaamiseen. Reititinkortti tallentaa vastaanotettua tehoa tiettynä lyhyenä ajanjaksona. Kun ihminen tulee signaalin polulle, vastaanotettu teho laskee selvästi. Kun hän on reitittimen alueella muuten, hän toimii vain signaalin hajauttimena heijastaen signaalia eri suuntiin.
Näin tapahtuu wifi-reitittimen alueella koko ajan, mutta tutkijoiden haaste oli tämän informaation perusteella laskea, montako ihmistä reitittimen alueella on. Laskenta on haastavaa, sillä algoritmein pitää määritellä esimerkiksi suoran signaalipolun leikkaavien ihmisten määrän todennäköisyys.
Näitä eri algoritmeja tutkijat ovat laatineet patenttihakemukseksi asti. Tulosten mukaan tekniikalla voidaan määrittää ihmisten määrä yli 90-prosenttisella varmuudella.
Tekniikasta voi olla paljon hyötyä esimerkiksi turvallisuussovelluksissa. Sen kaupallistamiseen mennee kuitenkin vielä vuosia aikaa.