Tulevien 5G-verkkojen tukiasemien pitää pystyä todella kovaan suorituksiin. Datalinkin pitää yltää nykyistä selvästi suurempiin nopeuksiin, mutta vaatimus 1 millisekunnin viiveestä runkoverkkoon on vieläkin vaativampi. Eurooppalaisessa tutkimushankkeessa tutkitaan nyt millimetriaaltojen käyttämistä 5G-paluukanavana.
Projekti on nimeltään 5G-XHaul ja sille on myönnetty 7,3 miljoonan euron rahoitus. Projektissa testataan 60 gigahertsin langatonta yhteyttä tukiasemien runkoverkkolinkkinä. Laitteisto perustuu englantilaisen Blu Wirelessin modeemitekniikkaan.
Bristoliin rakennettava koeverkko hyödyntää Blu Wirelessin modeemien lisäksi kuituyhteyksiä. Tavoitteena on päästä 10 gigabitin datanopeuteen ja alle 1 millisekunnin latenssiin vuoteen 2018 mennessä.
Briston sopii EU-projektin paikaksi hyvin, sillä kaupungissa on useita mediataloja. Esimerkiksi BBC:n yksikkö ja Aardman Animation tuottavat teratavuja grafiikkadataa, joten kaistalle on kysyntää.
Blu Wirelessin 60 gigahertsin modeemi perustuu Hydra-moottoriin. Se hyödyntää vaihematriisiantennia, joten modeemi voidaan asentaa käytännössä mihin tahansa torniin, vaikkapa puhelinpylvääseen.
Testiverkko nojaa suurelta osin ohjelmistolla määriteltyihin komponentteihin. Esimerkiksi ohjausmekanismi perustuu OpenFlow-protokollaan, Blu Wireless kertoo.
XHaul-projekti kuuluu EU:n Hirozon 2020 -tietoliikenneohjelmaan. Projekti päättyy kesäkuussa 2018.
TILAA UUTISKIRJE JA VOITA DELL XPS 13 -KANNETTAVA
Tilaa Elektroniikkalehden uutiskirje ja osallistu samalla arvontaan, jossa voit voittaa Dellin huippulaadukkaan kannettavan XPS 13 -tietokoneen. Kampanja jatkuu Teknologia15-messujen päätöspäivään eli 8.10.2015 asti, jolloin voittaja on selvillä.
Tilaaminen onnistuu tästä.