Suomessa herätti kovasti huomiota viikonloppuna julkistettu oululainen Solu-tietokone, joka yrittää Kickstarterin voimalla mullistaa koko henkilökohtaisen tietojenkäsittelyn. Aivan läpihuutojuttuna maailman muuttaminen ei tule onnistumaan, ainakaan mikäli ulkomaisia Solu-arvioita on uskominen.
Esimerkiksi BBC luonnehtii Solua hieman kuin kalliiksi lasinaluseksi. Solun käyttöä kehutaan kekseliääksi, mutta laite pitäisi voida liittää langattomasti isoon näyttöön. Ja akkuvirran pitäisi kestää huomattavasti nykyistä pidempään.
Rankasti modifioitua Androidia ja erityisesti sen tapaa käsitellä tiedostoja BBC pitää hienona ja uudenlaisena. Ja Solun tapaa ostaa alusta käyttöön kuukausimaksulla on brittiarvion mukaan hieno.
Erityisesti BBC moittii Solun keskeneräisyyttä. Esittelyssä demot eivät toimi, mikä voi tietysti johtua huonosta wifi-yhteydestäkin. Ja kun Solu kaatoi demossa, sen pystyi uudelleen käynnistämään vain liittämällä mokkula PC-tietokoneeseen.
Solu lanseerasi koneensa suuressa hallissa San Franciscossa. Yhtiö hehkutti, että Applen ja Microsoftin pitäisi olla varuillaan. BBC:n mukaan Solu on vielä kaukana valmiista. Ei vaikuttanut, että Solu olisi muutaman kuukauden päässä toimitusten aloittamisesta.
Ruotsalainen IDG kehuu puolestaan pilvipohjaisen Solu OS -käyttöjärjestelmän ideaa, kun alustaa ei tarvitse koskaan päivittää. Kovin suurta luottoa Solu ei ruotsalaisilta saa: heidän mukaansa Solu kisaa esimerkiksi uusien Windows 10 -Lumioiden kanssa, jotka myös muuntuvat PC-koneeksi, kun ne liittää suureen näyttöön.
Mutta jännittäväksi konseptiksi IDG Solua kehuu. Ja toivoo, että idea onnistuu. Se olisi fantastista, kuuluu ruotsalaistoive.
Solusta ja sen ominaisuuksista voi lukea vaikkapa hankkeen Kickstarter-sivuilta.