Sähköturvallisuuskoulutuksen antajalle ei ole lainsäädännössä annettu pätevyysvaatimuksia. Olennaista on, että kouluttaja hallitsee sähkön vaarat ja sähkötyöturvallisuutta koskevat määräykset.
Kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksen mukaan sähkötöitä tekevälle on annettava koulutusta ja opastusta siten, että tiedot jatkuvasti vastaavat työn vaatimuksia. Tietojen ymmärtäminen on varmistettava kuulustelulla tai muulla soveltuvalla tavalla.
Työn katsotaan täyttävän säädetyt turvallisuusvaatimukset, jos se tehdään soveltaen sähköturvallisuusviranomaisen vahvistamia standardeja – jollainen sähkötyöturvallisuusstandardi SFS 6002 on.
Sähkötyöturvallisuusstandardin mukaan taas kaikille sähköalan töitä tekeville henkilöille, mukaan luettuna työnjohto-, käyttö- ja asiantuntijatehtävissä toimivat henkilöt, on annettava sähkötyöturvallisuuskoulutus, jossa käsitellään vähintään sähkön aiheuttamat vaarat ja niiltä suojautuminen, sähkötyöturvallisuutta koskevien keskeisten säädösten periaatteet, säädösten mukaisten vastuuhenkilöiden tehtävät ja standardin SFS 6002 asema sekä standardin SFS 6002 sisältö soveltuvin osin.
Koulutus annetaan tyypillisesti yhden päivän koulutustilaisuutena: tällaisia ovat muun muassa Henkilö- ja yritysarviointi Setin auktorisoima sähkötyöturvallisuuskorttikoulutus sekä suurjännitelaitteistojen ja sähköverkkojen parissa työskenteleville suunnattu Sätky-koulutus.
Standardin mukaan erilliset koulutustilaisuudet voidaan korvata dokumentoidulla järjestelmällä, jossa jatkuvasti ylläpidetään henkilöstön sähkötyöturvallisuuden osaamista.
Standardissa ei kuitenkaan aseteta erillisiä kelpoisuus- tai pätevyysvaatimuksia koulutuksen järjestäjätaholle tai kouluttajalle. Esimerkiksi oppilaitosten itse tulostamat sähkötyöturvallisuuskortit ovat aivan yhtä ”virallisia” kuin Setin auktorisoimat sähköturvallisuuskortit.
Terveellä järjellä ajatellen on tietenkin mielekästä vaatia, että sähkötyöturvallisuuskoulutuksen antaa sähköalan ammattihenkilö. Lainsäädännöstä ja sen nojalla annetuista määräyksistä ei kuitenkaan tällaista tulkintaa voi vetää. Olennaista on, että kouluttaja osaa koulutettavan asian eli tuntee sähkön aiheuttamat vaarat ja alan lainsäädännön ja siihen perustuvat sähkötyöturvallisuusmääräykset.
Viime kädessä sähkötöiden johtaja on vastuussa siitä, että sähkötöitä tekevät henkilöt ovat ammattitaitoisia ja riittävästi opastetut tehtäviinsä.
Artikkelin kirjoittaja Vesa Linja-aho työskentelee autoelektroniikan lehtorina Metropolia-ammattikorkeakoulussa ja on ollut mukana laatimassa tänä vuonna julkaistua SFS 6002 -sähkötyöturvallisuusstandardia.