Yleisesti ajatellaan, että raudassa katteet ovat vähäiset, softassa ja palveluissa ne voitot tehdään. Mutta voiko PC:llä tehdä rahaa? Kloonimikroilla Itävallan Grazissa aloittanut Otmar Freidorfer tuntee PC-bisneksen hyvin. Hänen vastauksensa kysymykseen on lyhyt ja ytimekäs: - Ei voi.
Toista oli 15 vuotta sitten, kun Freidorfer perusti yrityksensä. - Tuolloin PC-mikro oli oikeastaan vasta kahdeksan vuotta vanha kapistus. IBM:n, HP:N ja Dellin laitteet olivat nykyrahassa erittäin kalliita, vertailukelpoinen hinta oli lähellä 10 tuhatta nykyeuroa, hän kertoo.
Kloonibisnes lähti nopeasti lentoon ja kukoisti. Vuonna 1992 Freidorferin yritys myi jo 10 tuhatta kloonia. Hyvällä katteella, mies muistelee hymyillen. Kaikki muuttui 1990-luvun lopulla. - Isojen valmistajien mikrojen hinnat tulivat lähelle kloonien tasoa.
Tänä päivänä kukaan ei voi tehdä perusmikrolla rahaa. - Rauta on vain oven avaaja. Raha tehdään palveluilla, konsultoinnilla ja korjauksilla.
Freidorferin yritys tekee yhä klooneja, mutta vain autoteollisuudelle. - He haluavat esimerkiksi maalauslinjan robottia ohjaamaan juuri tietynlaisen mikron. Ja ovat valmiita siitä maksamaan.
Nyt Freidorferin firma tekee tulosta esimerkiksi korjauspalveluilla. Dell on tärkeä kumppani, sehän maksaa korjaukset laitteiden takuuaikana. Mutta raudan arvo? Se on pudonnut lähelle nollaa.
- Mehän myymme esimerkiksi julkiselle sektorille näyttöjä, sekä Dellin että Samsungin. Kun viranomainen ostaa 24-tuumaisen ruudun, me teemme siitä viisi euroa voittoa, hän kuvaa nykyarkea.